E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Borsa İstanbul’daki şirketlerin döviz varlıklarındaki son durumu inceledik. Seçim yaklaşırken kur tarafında yaşanan hareketlenme borsa şirketlerini nasıl etkileyecek?
Yapılan araştırmaya göre borsadaki 244 şirketin net döviz fazlası varken 198 şirketin döviz açığı bulunuyor. Dolar kurunda olası bir artışın döviz fazlası olan şirketleri olumlu, döviz zararı olan şirketleri olumsuz etkilemesi bekleniyor.
Borsada şirketlerin döviz fazlası yüzde 57 arttı
Borsada net yabancı para pozisyonu en yüksek şirketlere baktığımızda ilk sırada İş Bankası’nı görüyoruz. Bankanın 2022 yılı sonunda net döviz fazlası 2021’e göre yüzde 57,08 artarak 13 milyar 513 milyon lira düzeyine ulaşmış durumda.
İş Bankası’nı Aselsan takip ediyor. Şirketin net döviz fazlası 12 milyar 470 milyon lira olurken 2021 yılına göre net döviz fazlasını %60,69 artırdığı görülüyor. Aselsan’ın ardından üçüncü sırada Sabancı Holding geliyor.
Holdingin net döviz varlığında 2021 yılına göre yüzde 16,94’lük düşüş olmasına rağmen kasasında 10 milyar 758 milyon liralık bir varlığı bulunuyor. Sabancı Holding’in ardından Enka İnşaat en fazla net döviz pozisyonu olan şirket olarak karşımıza çıkıyor.
Şirketin net döviz fazlası yüzde 13,13 artışla 9 milyar 712 milyon lira düzeyinde. Onu yüzde 79,26’lık ve 8 milyar 717 milyon lira net döviz fazlası ile Doğan Holding takip ediyor. Listeye 7. Sıradan yine bir bankanın girdiğini görüyoruz. Garanti BBV net döviz fazlasını 2021 yılına göre yüzde 49 azaltmış olsa da 7 milyar 954 milyon liralık bir fazlalığa ulaştığını görüyoruz.
8. Sırada Türk Telekom 7 milyar 870 milyon liralık net döviz fazlası ile dikkat çekiyor. Şirketin 2021 yılına göre net döviz fazlasını yüzde 117,63 artırdığı görülüyor. 9. Sırada yine bir banka kendine yer buluyor. Akbank net döviz fazlasını yüzde 14,47 artırarak 5 milyar 225 milyon liraya çıkardı. Listenin 10 numarasında ise GSD Holding yer alıyor.
Şirket net döviz fazlasını yüzde 60,82 artırarak 4 milyar 147 milyon liraya çıkarmış durumda. Net döviz fazlası olan 244 şirketin arasında net döviz fazlası 1 milyar liranın üzerinde olan şirket sayısı 36. Net döviz açığı olan şirketlere baktığımızda ise ilk sırada Türk Hava Yolları geliyor. Şirketin 112 milyar 510 milyon lira net döviz açığı bulunuyor. Onu 18 milyar 967 milyon lira açık ile Sasa Polyester 18 milyar 80 milyon lira açık ile Ford Otosan takip ediyor.
Gıda şirketleri ön planda
Ürünlerinin çoğunu ihracat eden şirketlere baktığımızda gıda şirketlerinin ön planda olduğunu görüyoruz. İhracat oranı en yüksek şirketleri incelediğimizde ilk sırada Casa Emtia Petrol şirketini görüyoruz. Şirket ürettiği ürünlerin yüzde 98’ini ihraç ediyor.
Listenin ikinci sırasında ise yüzde 93 ihracat oranıyla Frigo Pak Gıda’yı görüyoruz. Şirket daha çok Avrupa ülkelerine yaptığı ihracatla biliniyor. Üçüncü sırada ise gelirlerinin yüzde 91’ini yurtdışından elde eden Türk Hava Yolları yer alıyor. Onu yüzde 91 ihracat oranıyla Elite Naturel Organik Gıda şirketi takip ediyor. (Dünya- Birol Bozkurt)
Günün önemli şirket haberleri 06/04/2023
Yatırımcı ilgisinin arttığı 10 hisse (06/04/2023)
Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri
En fazla kazandıran hisselerde F/K oranları
12 göstergesi "al" veren hisseler (06/04/2023)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:47)