E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHal yasası ile fırsatçılığa son verilecek---

Hal yasası ile fırsatçılığa son verilecek

Hal yasası ile fırsatçılığa son verilecek
11 Ekim 2018 - 13:35 borsaningundemi.com

Meclis gündemine bu ay gelecek, sebze ve meyve piyasasında revizyon niteliğindeki yeni "Hal Yasası" ile fırsatçılığın önüne geçilecek, hallerin altyapısı yenilenecek ve modernizasyonu sağlanacak

Hükümetin 100 Günlük İcraat Programı'nda da yer alan hallerin modernize edilmesi hedefi doğrultusundaki çalışmalarda son noktaya gelindi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı'nda yaptığı konuşmada, fırsatçılığın önüne geçmeyi ve stokçuluğu kaldırmayı amaçlayan yeni "Hal Yasası"nın bu ay Meclisin gündeminde olacağını bildirdi.

Kamuoyunda "Hal Yasası" olarak bilinen 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılacak düzenlemeyle sebze ve meyve ticareti sektöründe köklü dönüşümler öngörülüyor.

Bu kapsamda, hallerin altyapısı yenilenecek ve yeni bir bakış açısıyla modernizasyonu sağlanacak. Üretici ve tüketici hakları açısından büyük önem taşıyan yeni yasanın, fiyat istikrarının sağlanmasına katkı vermesi bekleniyor.

Sebze ve meyvenin borsası niteliğindeki hallerin sayısının düşürülmesi, ürün çeşitliliğinin ve işlem hacminin artması planlanıyor.

"TARLADAN SOFRAYA FİYAT ARTIŞLARINDA DENETİM ARTIRILMALI"

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Başkanı Fehmi Kiraz, AA muhabirine, ürünlerin tarladan nihai tüketiciye ulaşana kadar 3 ila 7 kat arasında fiyat artışına uğradığını belirterek, "Hal Yasası"nın revize edilmesiyle bunun önüne geçileceğini ifade etti.

Üretici birliklerinin marketlere doğrudan tedarikçi olabilmeleri durumunda üreticilerin ve tüketicilerin kazanacağını vurgulayan Kiraz, bunun gıdada enflasyonunu düşüreceğini söyledi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş ise ürünlerin tarladan sofraya gelene kadarki zincirde fiyatlarının ciddi oranda yükseldiğine dikkati çekerek, bu konuda denetimlerin artırılması gerektiğini kaydetti.

Çiftçilerin ürünlerini gerçek değerinde satabilmesi için kooperatifleşmenin önemine işaret eden Demirtaş, "Üreticiler kendi kooperatifini kurarsa pazar sorununu çözerek kendi malını piyasaya sürebilir. Bu sayede aracıların aldığı komisyondan kurtulmuş olurlar. Tüketiciler de daha ucuza tüketmiş olur." değerlendirmesinde bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş11 Ekim 2018 19:59

    Çiftçi alın teri ile ürettiğini hal de komisyoncuya gelir gelmez %8 hal komisyon ücreti kesilmesi ne kadar doğru EYY yöneticiler. Zabıtalar tutmuş bu günler ürün satış fiyatı kontrol ediyor. Bu zabıta ve yöneticinin böyle bir görevi vardı dün bu görevi neden yapmıyordu. Soğan ve patatesin dahi acizliğe uğratılmış vatandaş olarak verdiğim oya YAZIKkk

  • dogrusu11 Ekim 2018 14:28

    Bunca zamandır neden izlediniz

  • emekci11 Ekim 2018 13:54

    16 yılddır neden yapmamışlar?

  • mehmet ayper11 Ekim 2018 13:39

    16 senedir şu kanunu cıkaramadın bakalım çıkacakmı her defa söz vermiştin hale giren cıkandan belediye para almasın