E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Salı günü ABD’de açıklanan beklenti altı enflasyon verileri sonrası piyasalarda ekonomide toparlanma hızına yönelik endişeler oluşmuştu. Dün de Avrupa Birliği’nin 2021 yılı büyüme tahminini %4.2’den %3.8’e revize ettiğini gördük. 2022 yılına yönelik beklentiler ise büyüme oranının %3 seviyesinden %3.8 seviyesine yükseliş kaydedeceği yönündeydi.
AB, İspanya ve İtalya'nın 2022 yıl sonundan önce salgın öncesi seviyelere dönemeyeceğinin altını çizerken Christine Lagarde’da “Özel sektöre sunulan finansal koşullar daha önce hiç bu kadar cazip ve ucuz olmamıştı. Kriz sürdüğü sürece böyle kalmasını sağlamamız gerekli” diyerek durumdan halen rahatsızlık duyduğunu ifade etmiş oldu.
Uluslararası Enerji Ajansı, küresel petrol talebinin korona virüs salgını nedeni ile kaybettiği hacmin %60’ını geri kazanacağı tahmininde bulundu. İçinde bulunduğumuz yılda geçtiğimiz yıla kıyasla günlük 5.4 milyon varil daha fazla petrol talebi oluşacağı beklentisini paylaştı. Küresel ölçekte aşılamanın devam ediyor olması ve vaka sayılarında azalış kaydedilmesi nedeni ile kısıtlamaların
hafifletileceği beklentileri oluşuyor. Bu durum doğal olarak ekonomilere yönelik pozitif algının kuvvetlenmesi ile petrol talebine ilişkin artış beklentilerini destekliyor. Bu beklentiler eşliğinde brent petrol fiyatlarının $60 seviyesinin üzerinde fiyatlandığını takip ediyoruz.
ABD tarafında ise haftalık işsizlik başvuruları datası açıklandı. Verinin beklentilerin üzerinde 793 bin olarak açıklanması istihdam piyasasının güçsüz kalmaya devam ettiğini gösterdi.
Veri gündemi
Bugün yurtiçi gündem de ilk madde Sanayi üretim verisi.. 2020 yılı Aralık ayı takvim etkisinden
arındırılmış sanayi üretimi yıllık medyan tahmini % 9,0, arındırılmamış sanayi üretimi
medyan tahmini ise % 8,5 artış yönünde.
Ardından Cari işlemler dengesine bakacağız…Aralık ayı cari işlemler medyan tahmini 3 milyar 450 milyon dolar, ortalama tahmini ise 3 milyar 585 milyon dolar açık şeklinde.
TCMB beklentinde ise TÜFE’ye odaklanacağız. Ocak ayında yayınlanan ankette enflasyona
yönelik yılsonu beklentisi %11.15 seviyesindeydi. Büyüme beklentisi %3.9 paylaşılırken
politika faizi %17 olarak belirlenmişti.
Küresel piyasalarda ise İngiltere’de geçtiğimiz yılın dördüncü çeyreğine ilişkin büyüme verisi
açıklanıyor. Beklenti ekonominin %8.1 daralacağı yönünde olurken, ABD’de ise Şubat ayı
Michigan tüketici güven endeksinin 80.9 olarak açıklanması beklenmekte.
Manşette öne çıkanlar
Japonya ve Avustralya endeksleri düşerken, ABD ve Avrupa vadelileri yatay seyrediyor. Avustralya’nın
Victoria eyaletinde alınan kısıtlayıcı önlemler bu düşüşlerde etkili oluyor. Bugün çok büyük bir hareket
görülmezse, dolar son iki ayın en büyük haftalık değer kaybını yaşamaya hazırlanıyor. Dolar bu sabah tüm G-10 ve gelişmiş ülke para birimleri karşısında geriliyor.
Sermaye Piyasası Kurulu(SPK), sadece BIST-30 Endeksinde yer alan pay piyasalarında yapılabilen açığa satış işlemlerinin, 12 Şubat'tan itibaren Borsa İstanbul tarafından ilan edilen BIST-50 Endeksinde yer alan pay piyasalarını kapsayacak şekilde genişletilmesine karar verdi.
Merkez Bankası toplam rezervleri 5 Şubat itibarıyla 95,52 milyar dolar oldu(Önceki $95,54Mlr) Altın
rezervleri 41,15 milyar dolar oldu(Önceki $42,17Mlr) Brüt döviz rezervleri itibarıyla 54,37 milyar dolar
oldu(Önceki $53,37Mlr) Merkez Bankası net uluslararası rezervleri 5 Şubat itibarıyla 14,02 milyar dolar oldu(Önceki 13,77MLR)
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin S-400 konusunda egemen bir ülke olarak kararını verdiğini ve bu süreci sonuna kadar devam ettireceğini belirtti
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Baş Ekonomisti Robin Brooks, 2017'den bu yana büyümenin kredi
genişlemesi temelinde gerçekleştiği Türkiye'de kredi akışının 2021 ilk çeyrekte 2019 yılı 2. çeyrekten bu yana ilk kez negatife indiğini bildirdi.
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Jens Weidmann, yüksek vergilerin bu yıl sonunda
Almanya'da enflasyonu ECB'nin yüzde 2 civarı olan hedefinin oldukça ötesine taşıyacağını öngördüklerini söyledi.
ECB/Makhlouf: - Yakın vadede küresel ekonomik görünüm bozuldu - Covid19'un finansal istikrar
konusunda yaratması muhtemel risklere dair rahat davranamayız - Şimdi mali ya da parasal teşvikleri
çekmek için doğru zaman değil dedi.
Fed/Daly: -Tahvil alımının 2021'in tamamında cari hızla devam etmesi büyük olasılık -Fed politikası iyi bir yerde -Yılın ilerleyen döneminde güçlü büyüme 2022'de tahvil alımının azaltılmasını kapısını açabilir.
İngiltere Merkez Bankası (BoE) baş ekonomisti Andy Haldane, İngiltere'nin yıllık ekonomik büyüme
oranının önümüzdeki 1 yıllık süreçte çift haneli rakamlara ulaşabileceğini söyledi.
İtalya'da parlamentoda en çok sandalyeye sahip parti olan 5 Yıldız Hareketi'nin üyeleri dün yapılan online oylamada Draghi liderliğinde bir hükümete destek verilmesi kararı aldılar.
WSJ'nin haberine göre, ABD Adalet Bakanlığı ve San Fransisco Savcılığı, GameStop hisselerinde son dönemde yaşanan hareketlerde olası piyasa manipülasyonunun etkisi olup olmadığını belirlemek için soruşturma açtılar.
Endekste sıkışma içindeki hareket devam ediyor
Günün önemli şirket haberleri 12/02/2021
Piyasada güne satıcılı açılış beklentisi hakim
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:29)