E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıHaftanın gündemi Trump oldu---

Haftanın gündemi Trump oldu

Haftanın gündemi Trump oldu
11 Kasım 2016 - 17:50 borsaningundemi.com

Destek Yatırım; piyasalarda etkili olabilecek majör verilerin yanında iç ve dış gelişmelerin piyasaların gündeminde olmaya devam edeceğini belirtti

KÜRESEL PİYASALARDA ÖNE ÇIKANLAR

Küresel oynaklığın yüksek olduğu bir haftayı daha geride bırakıyoruz. Hatırlanacağı üzere hafta başında piyasalar ABD başkanlığına Clinton’un geleceği ihtimalini fiyatlıyordu. Ancak seçim sonucu Trump’ı işaret etti ve ABD’nin 45. Başkanı Donald Trump oldu. Beklentilerin aksine gerçekleşen seçim sonucu piyasalarda da şok etkisi yarattı. İlk reaksiyonda Güvenli liman varlıklarının talep görmesiyle birlikte yen dolar karşısında yüzde 4,16, ons atın yüzde 5,44, Euro/dolar paritesinde yüzde 2,79, Euro/TL paritesi ise yüzde 6,26 değer kazandı. Gelişmekte olan ülke piyasalarındaki kaybın TL varlıklarına da yansıması nedeniyle dolar/TL rekor tazeleyerek yüzde 4,57 primlendi. İzlenecek göçmenlik politikalarına dair belirsizliğin tedirginlik yarattığı Meksika para birimi peso ise en çok değer kaybeden para birimi oldu ve değer kaybı yüzde 14,42 oldu. Sert kayıplar ABD vadelilerinde de gerçekleşti. S&P500, Dow, Nasdaq’ta kayıplar yüzde 6’ya ulaştı. Bu ilk fiyatlamaların ardından Trump’ın seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı konuşmasında ılımlı ifadelere yer vermesi piyasalarda tansiyonu düşürücü etki yarattı. Piyasalar tansiyonun düşmesinin ardından normalleşme sürecine girdi. Dolar küresel çapta kaybını telafi ederken ABD borsa endeksleri artıya döndü. Sert yükselişin gözlendiği ons altın kazançlarını geri verdi ve haftalık kaybı yüzde 3,50’ye ulaştı. Doların tekrar güç kazanması ve altındaki değer kaybında FED’in etkili olduğunu söylemek mümkün. Zira Aralık ayında faiz artırım olasılığı yüzde 70 seviyesinin üzerinde bulunuyor. Öte yandan, iç piyasaları yakından takip ettiği bir diğer gelişme ise, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nın teminat döviz depoları için yaptığı düzenleme kararı oldu. TCMB, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası uygulamadan kaldırdığı döviz depo limit uygulamasını tekrar devreye alarak limitlerin dört katı olarak uygulanması kararı aldı. Bankaların borçlanma maliyetini yükselten bu kararın TL varlıkları üzerinde etkisi sınırlı kaldı. Bu gelişmelerin fiyatlandığı piyasalarda haftanın son işlem gününde sakin bir seyir hakimdi. Avrupa borsa endekslerinin genelinde sınırlı pozitif bir görünüm hakimken BİST-100 endeksi 75150 desteği üzerinde işlemlerini sürdürüyor. Gelecek hafta piyasalarda ABD seçim sonuçları ve yeni dönemin getireceği değişikliklere dair belirsizlik ortamı fiyatlara yansımaya devam edebilir. Bunların yanında ABD, İngiltere ve Euro Bölgesi’nde TÜFE rakamları, Avrupa ve Japonya’da büyüme ve iç tarafta işsizlik ile bütçe dengesi rakamları takip ediliyor olacak. Piyasalarda etkili olabilecek bu majör verilerin yanında iç ve dış gelişmelerde piyasaların gündeminde olmaya devam edecek.

USDTRY ANALİZİ

Gelişmekte olan ülke para birimlerine ve TL’ye ABD’nin seçimleri damgasını vurdu. Beklenmedik bir şekilde Cumhuriyet parti adayı Trump’ın başkan olması sonrası gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kayıpları hızlandı. Önemli gelişmekte olan ülke para birimleri ortalama % 5 değer kaybederken, TL dolar karşısında kayıpları % 4’e yaklaştı. Yurtiçinde açıklanan sanayi üretim rakamları ve cari denge beklentileri karşılayamadı. Sanayi üretiminin Eylül ayında eksik iş günleri nedeniyle gerilediğini ifade edebiliriz. ABD’de ise seçim sonuçlarının etkisinin devam ettiğini görebiliriz. Önümüzdeki hafta ise yurtiçinden önemli veri akışı yer almıyor. ABD’de ise perakende satışlar verisi ön plana çıkıyor. ABD’nin büyümesine yönelik beklentilerin yeniden şekilleneceği veri öncesi oynaklık artabilir. Teknik görüntüye baktığımızda ise USDTRY paritesinin yükseliş trendinin devam ettiğini söyleyebiliriz.3.1850 seviyesinden başlayan ara yükselen trend sonrası yeniden 3.30 bölgesine yaklaşan parite için 3.2830 direnç olarak takip edilebilir. Bu seviyenin aşağısındaki hareketlerde geri çekilmelerde kısa vadeli olarak 3.2410 seviyesi ön plana çıkabilir. Bu seviyenin kırılması halinde 3.2320 – 3.2180 bölgesi takip edilebilir. Güçlü destek olarak ise 3.2060 seviyesi takip edilebilir. Yeni bir düşen trendin başlayabilmesi için bu seviyenin kırılması önemli olabilecektir.

EURTRY ANALİZİ

Geride bıraktığımız haftada Euro Bölgesi’nde veri akışı oldukça sakindi. ABD genel seçiminde Trump’ın galip gelmesi ile TL varlıklarında küresel çapta bir değer kaybı görüldü ve Euro/TL kurunda yeni zirvelere tanık olduk. Bugün ise yurtiçinde cari denge rakamları takip edildi. Bunun yanı sıra İtalya’nın Euro para biriminden ayrılmak için aralık başında referanduma gideceği söylemleri, Euro’ya küresel çapta değer kaybettiriyor. Fakat cari açık daralma göstermesine ve Euro değer kaybetmesine rağmen Trump’ın seçilmesi ile gelişmekte olan para birimlerinin zayıflığı sürüyor. Gelecek hafta ise ECB Başkanı Draghi’nin konuşmaları ile beraber önemli veri akışı bulunuyor. Özellikle Euro Bölgesi büyüme ve enflasyon rakamları, ECB’nin gelecek dönem politikalarına yön vermesi açısından önemli olabilir. Yurtiçinde ise işsizlik rakamları izlenecek. Teknik görünüme baktığımızda yükselişin devam ettiği kurda 3.5340 seviyesi üzerinde fiyatlamalar devam ederse, yukarı gitme eğilimi sürebilir. Bu durumda 3.5657-3.5890 dirençleri karşımıza çıkabilir. Geri çekilmelerde ise 3.5340 desteği kırılırsa 3.4925 seviyesi izlenebilir.

ALTIN ANALİZİ

Küresel piyasaların odak noktasında bu hafta kuşkusuz kritik ABD seçimleri vardı. Piyasa beklentilerinin aksine Cumhuriyetçi aday Trump’ın ABD’nin yeni başkanı olarak açıklanması piyasalarda türbülans yarattı. Piyasalar seçim öncesi anketlerin etkisiyle daha çok Demokrat aday Clinton’ın başkan olacağını bekliyordu ve fiyatlama da bu yöndeydi. Trump’ın önceki keskin söylemlerinden dolayı başa gelmesi piyasalarda tedirginlik yaratırken, aynı zamanda beklenmeyen bir gelişme olmasından dolayı seçilen isme piyasaların tepkisi sert oldu ve Altın Çarşamba sabahı 1335 seviyesine kadar yükseldi. Ancak daha sonra Trump’ın ılımlı açıklamalarının ardından altın tarafında kazançlar geri verildi ve 1250 seviyelerine doğru bir gevşeme görüldü. Önümüzdeki hafta ise Çin tarafında açıklanacak sanayi üretimi, ABD tarafında enflasyon, FED imalat ve perakende satışlar verileri takip edilecek. Teknik görünümde ise ons altının orta vadeli oluşan yükseliş trendini aşağı yönlü geçtiğini görüyoruz. 1272-1291 haftalık bazda kritik direnç noktaları olarak izlenebilir. Özellikle 1272 direnç seviyesi altında kaldığı sürece gevşemeler görülebilir. 1251 kritik desteği aşağı yönlü kırılırsa satışlarda 1241-1230 seviyeleri gündeme gelebilir.

HAM PETROLÜ ANALİZİ

EIA’nın açıkladığı raporda 2017 yılında küresel arz fazlasının devam edeceği beklentisi fiyatlamalarda etkili oldu. Aynı zamanda OPEC ülkelerinin üretimi kısma konusunda anlaşma ihtimalinin azalması ve ABD’nin seçimlerinde Trump’un başkan olmasıyla petrol fiyatlarının düşüşü devam etti. Stoklar ise yükselmeye devam ederken 30 Kasım günü yapılacak olan resmi OPEC toplantısına kadar oynaklığın yüksek olmasını bekleyebiliriz. Öte yandan OPEC ülkelerinden başta Venezüella, Nijerya gibi ülkelerin arzı kesmeye yönelik ifadeleri takip edilecek. Bugün ise ABD’den TSI 21.00’da açıklanacak olan sondaj kule rakamları fiyatlar üzerinde etkili olabilir. Önümüzdeki hafta ise yine petrol stokları ve OPEC’in açıklamaları takip edilecek. Teknik görüntüye baktığımızda ise ham petrolünün kritik destek olan 43.00 seviyesine yaklaştığını görüyoruz. Bu seviyenin kırılması halinde satış baskısı hız kazanarak 42.50 – 42.00 bölgesine doğru sürebilir. Olası tepki alımlarında ise 44.50 – 45.90 bölgesi izlenebilir. 45.90 seviyesinin aşağısında geri çekilme isteği sürebilir.

Brent Petrolü

Brent petrolü haftayı satıcılı geçiriyor. Düşen trendin devam ettiği brent petrolünde kritik destek bölgesi olan 45.00 – 44.40 aralığı test edildi. Bu bölgenin aşağı yönlü kırılması halinde geri çekilmeler hız kazanarak 43.50 – 42.80 bölgesine doğru sürebilir. Olası tepki alımlarında ise 45.90 – 47.00 bölgesi ön plana çıkabilir. 47.00 seviyesinin aşağısında kalındığı sürece geri çekilme isteğinin devam ettiğini görebiliriz.

Destek Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Burhan Altınel13 Kasım 2016 20:40

    Fazla abartmayada gerek yok sonuçta her ülkenin kendine göre politikaları var.Belki Trump insanları şaşırtacak dünya barışı için iyi şeyler yapacak.