E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıHaftalık ekonomi takvimi yurt dışı odaklı---

Haftalık ekonomi takvimi yurt dışı odaklı

Haftalık ekonomi takvimi yurt dışı odaklı
18 Ağustos 2014 - 08:54 borsaningundemi.com

Yurt içinde siyasi gelişmeler izlenmeye devam ederken yurt dışı tarafında da ekonomik veriler takip edilecek

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:
   
"YELLEN VE DRAGHI YETER Mİ?
   
Cuma günü Moody’s’in Türkiye raporu ve ardından TCMB beklenti anketine göre yükselmeye devam eden yılsonu TÜFE beklentileri ile azalan risk iştahı Ukrayna stresi ile iyice bozulunca BIST-100 endeksi günü yüzde 1.13 değer kaybı ile 76.692 puandan kapamış, işlem hacmi 3 milyar TL olmuştu.. Düşüş lokomotif sektör bankacılık önderliğinde oldu, bankacılık endeksi %1.58’lik düşüş yaşadı. Gün içinde 78.200-76.600 bandında hareket eden endeksin 100 günlük hareketli ortalamasının geçtiği 76.800 seviyesi altında kapanış yapması teknik olarak pek iyi bir tablo çizmiyor.
   
Bu sabah Avrupa için alıcılı açılış beklenirken içeride ise son dönemde BIST’in hassasiyetinin iyice arttığı DolarTL tarafında da, bu raporun yazılması esnasında, Cuma kapanışa göre 2,1680’lerde bir hareket ile bir rahatlama görmekteyiz. Önemli bir desteğin de altına sarkılarak kapatılan haftanın ardından bugün tepki alımları ve kurdaki sınırlı da olsa gevşeme ile BIST’te hafif alıcılı bir açılış görebiliriz. Sonrasında ise kurun hareketini izlemek gerek. 78,500 ve 79,500 dirençleri görülmeden düşüş eğiliminin dışına çıkmaktan bahsedilmesi zor görünüyor, geri çekilmelerde ise 76,800 altında 76,000’de ara bir destek var ancak 100 günlük hareketli ortalama altında kalındıkça 75,000 ve 74,500’ler konuşulmaya başlanabilir.
   
Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları ile gelen iyimserlik hem kur hem de borsa üzerinde kalıcı olamazken haftanın genelinde kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen açıklamaların stresinin yanında Ukrayna’ya dair tansiyon da yakından takip edilmişti. Yine de gelinen noktada EM’ler yani gelişen piyasalar haftalık %2.7 değer kazancı ile son 4 aylık sürenin en büyük haftalık kazancına ilerlerken bizim negatif ayrışmamız risk iştahında düşüşün daha büyük oranda yurtiçi gelişmeler kaynaklı olduğunu düşündürmekte.. Siyasi belirsizlik ortamının gerginliğinin yanında enflasyon beklentilerinin yükselişe devam etmesiyle artık Merkez’in 27 Ağustos PPK toplantısında atacağı adım da daha kritik hale gelmiş durumda..
   
Çin’den teşvik beklentileriyle yükselen EM’lerden negatif ayrışan sadece Borsa İstanbul da olmadı. Geçen hafta özelinde bakıldığında  dolar karşısında TL de diğer EM para birimlerinden negatif ayrışmaya devam etti. BIST100 de bu hafta global piyasalar içinde Ukrayna borsasından sonra en sert düşüş kaydeden ikinci endeks olarak göze çarpıyor. Bu hafta da yurtiçinde siyasi arenadaki gelişmeler yakından izlenmeye devam ederken bir taraftan da BIST tarafında geçen hafta boyunca düşmeye devam eden yabancı takas oranının gelişimine de bakıyor olacağız. Oranda geçen hafta %63,99 seviyesinden %63,63’e dek bir düşüş hareketi izlemiştik..
   
Haftanın gündemi ise  Salı günü ABD Temmuz TÜFE verisi, konut başlangıçları ve inşaat izinleri, Çarşamba günü FED’in son FOMC toplantısının tutanakları, Perşembe Çin, Avrupa, ABD’de öncü imalat PMI verileri, ABD’de öncü göstergeler, Euro bölgesinde tüketici güveni ve nihayet Cuma günü de Jackson Hole toplantılarında FED Başkanı Yellen ve ECB Başkanı Draghi’nin yapacakları konuşmalar yakından takip ediliyor olacak..
ABD ekonomisinin toparlanmasına dair karışık  sinyallerle geçen bir haftanın ardından tutanaklar FED’in faizleri tahmin edilenden daha ileri bir tarihte artıracağı algısı yaratırsa veya Jackson Hole’da risk iştahını destekleyecek mesajlar gelirse küresel piyasaların genelinde görülebilecek bir olumlu hava ile bundan biz de yararlanabiliriz, ancak kalıcılığını da yurtiçi gelişmelere bağlı olarak izlemek gerekiyor ki kritik tarih 27 Ağustos’a dek de hareketliliğin devam etmesi ihtimalinin hala yüksek kaldığını düşünmekteyiz…''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)