E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıHaftalık beklenti raporu---

Haftalık beklenti raporu

Haftalık beklenti raporu
13 Temmuz 2015 - 13:33 borsaningundemi.com

Bu hafta borsa ve piyasaları etkileyecek olan gelişmeler

Yunanistan’a ilişkin gündem geçtiğimiz hafta da dünya genelinde piyasaların nabzını yüksek tuttu. Haftaya başlarken geçtiğimiz Pazar günü gerçekleştirilen referandum sonuçlarının etkileri  piyasalardaki yerini buldu. Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis’in görüşmelerin daha ılımlı geçmesi adına istifa etmesi de haftaya damgasını vurdu. Haftanın sonuna yaklaşırken piyasalardaki tedirgin hava yerini pozitif seyre bıraktı. Yunanistan beklenen yeni ekonomik reform paketini Eurogroup’a sundu. Reform paketine baktığımızda hafta sonu ‘’hayır’’ denilen paketin hemen hemen aynı olması sebebiyle Yunanistan tarafının geri adım attığı yönünde algılandı. Ancak hafta sonu gerçekleştirilen Yunanistan mesaisinden de bir sonuç alınamadı. Haftaya başlarken Yunanistan ve Avrupalı liderler arasında sürpriz bir şekilde uzlaşma sağlandığı haberleri geldi. Şimdi söz konusu üçüncü kurtarma paketinin resmiyet kazanması için Çarşamba gününe kadar Yunan parlamentosundan geçmesi gerekiyor.
 
Yunanistan görüşme trafiği ABD’nin gündemini de meşgul etti. ABD’de bir diğer gündem ise Fed’in 16-17 Haziran’daki toplantısının tutanaklarıydı. Yayınlanan tutanaklarda faiz artırımı için koşulların uygun olduğu belirtilirken birçok Fed üyesinin faiz artırımı için güçlü veriler görmek istedikleri belirtildi. Bunun yanı sıra tutanakların detayları incelendiğinde Haziran ayındaki toplantıda Yunanistan ve Çin’e dair endişelerin yüksek sesle dile getirildiği görüldü. Bununla birlikte geçtiğimiz Cuma günü Fed başkanı Janet Yellen’ın konuşması takip edildi. Janet Yellen, Cleveland'ta gerçekleştirdiği konuşmada "bu yıl faizleri arttırmanın uygun olacağını ve ilk adımı atabileceklerini" belirtti.
 
Yurt içinde sakin gündemde Borsa İstanbul bir dargın bir barışık seyretti. Yurt dışı piyasaların gündeminde Yunanistan'ın tam anlamıyla çıkmaza girmesi, Fed belirsizliği ve Çin ekonomisinden gelen depremin artçı şokları yer yer alıyor. Yurt içine baktığımızda ise söz konusu yurt dışı gelişmeler Borsa İstanbul tarafında fiyatların içerisine girmiş değil. Seçim sürecinin ardından ortaya çıkan siyasi belirsizliğin devam ediyor olması nedeniyle Türkiye'nin kendine has hikayesi mevcut. Siyasi gündemin yanı sıra yurt içinde Mayıs ayı ödemeler dengesi verileri açıkladı. Buna göre Mayıs ayında cari açık 3,99 milyar dolar olarak gerçekleşirken, Ocak – Mayıs dönemi için cari açık ise 18,54 milyar dolar oldu.
 
13 Temmuz haftası beklentileri
 
Bu hafta yurt içinde Başbakan Davutoğlu'na verilen hükümet kurma görevinden sonra koalisyon senaryolarının yerini koalisyon turları alacak. Meclis Başkanlığı seçimi sonrasında ortaya çıkan tabloya baktığımızda koalisyon hesaplamaları sil baştan yapılacak. Hükümet kurulması için yasal süre 45 gün. Bu 45 gün aleyhte işlemeye başlarsa erken seçim riskinin fiyatların içine girmesi de o aşamada gerçekleşecektir. Uzunca bir süredir seçim sürecinin konuşulduğu ülkemizde ekonomiye ilişkin gündem canlılığını yitirmiş durumda. Düşük büyüme, yüksek enflasyon, işsizlik, dış borç, ihracat gibi sorunları barından ülke ekonomisinde yapısal anlamda kalıcı değişiklikler yapılması beklenilen ekonomi politikalarında geç kalınmasının faturası kabarık olabilir.
ABD cephesinde bir süredir Yunanistan gelişmeleri etkili oluyordu. Ancak bu hafta ABD gündemi rotasını içeriye çevirecek. ABD’de ana gündem maddesi FED Başkanı Janet Yellen’in Senato ve Kongre önünde yapacağı sunumlar olacak. Janet Yellen’in konuşmalarına dair en çok merak edilen konu FED’in faiz artırım yol haritası olacaktır. Yellen’in faiz artırımına ilişkin sorulara vereceği cevaplar doların pusulası olacak. Janet Yellen’ın son dönemlerdeki tutumuna baktığımızda, bu yıl yapılacak bir faiz artırımının uygunluğuna ilişkin piyasaları ikna etme çabasında olduğunu düşündüğümüz Janet Yellen ifadeleri yakın takipte olacak. Ayrıca FED politikaları açısından kritik önem taşıyan TÜFE, ÜFE ve perakende satışlar verileri de dolarda hareketlilik yaratabilecek verilerdir. Söz konusu verilerin beklentilerin üzerinde gelmesi durumunda geçtiğimiz haftalarda sakin ve zayıf seyri görülen dolar üzerindeki tozları silkeleyebilir.
 
Teknik olarak, bu hafta yükseliş denemelerinin devam edebilmesi için endeksin 82.700 seviyesinin üzerinde tutunması önem arz etmektedir. Endeksin yükseliş denemelerinde 83.800 ve 84.500 seviyeleri önemli direnç seviyeleridir. Endekste görülebilecek gevşemelerde ise 82.000 ve 80.000 izlenecek destek seviyeleridir.
 
EURUSD: Haftanın gündemi yoğun…
 
Geçtiğimiz hafta Yunanistan’da yapılan referandumdan hayır oyunun çıkmasıyla birlikte haftaya aşağı yönlü gapli açılışla başlayan EURUSD paritesi hafta içerisinde şekillenen beklentiler ve haber akışı neticesinde toparlandı. Hafta içinde liderler zirvesinden bir çözüm çıkmazken, Yunanistan’ın somut bir teklif sunması için önünde 5 gün olduğu belirtildi. Bunun akabinde Yunanistan, Eurogroup’a ekonomik reform paketini sundu. Bu yeni öneri sonrasında haftasonu yapılan Eurogroup toplantılarından bir sonuç çıkmadı ve parite yeni haftaya aşağı yönlü gapli açılış yaptı. Ancak sürpriz bir şekilde gün içerisinde AB, Yunanistan ile bir anlaşma yapıldığını açıkladı. Anlaşmanın resmiyet kazanması için 3 gün içerisinde Yunanistan parlamentosundan geçmesi gerekiyor.
 
ABD tarafında ise haftanın gündemi FED’in 16-17 Haziran toplantısına ait tutanaklardı. Yayınlanan tutanaklarda faiz artırımı için koşulların uygun olduğu belirtilirken birçok Fed üyesinin faiz artırımı için güçlü veriler görmek istedikleri belirtildi. Bunun yanı sıra tutanakların detayları incelendiğinde Haziran ayındaki toplantıda Yunanistan ve Çin’e dair endişelerin yüksek sesle dile getirildiği görülmektedir. FED tutanakları dolar endeksi üzerinde negatif bir etki yarattı. Hafta içinde ayrıca ABD’de hizmet PMI ve ISM hizmet endeksi verileri beklentilerin aşağısında kaldı.
 
Bu hafta Euro Bölgesi’nde haber akışının önem derecesi yüksek. Yunanistan’a dair haberler ve açıklamalar izlenecektir. Bunun yanı sıra, bu hafta Avrupa Merkez Bankası’nın toplantı kararları açıklanacak. Draghi'nin özellikle Yunanistan krizi sonrasında Avruıpa ekonomilerine ilişkin öngörüleri dikkatle izlenecektir. Hafta içinde Avrupa Merkez Bankası politikalarına ışık tutabilecek olan TÜFE verileri de dikkatle takip edilecektir.
 
ABD’de ana gündem maddesi FED Başkanı Janet Yellen’in Senato ve Kongre önünde yapacağı sunumlar olacak. Janet Yellen’in konuşmalarına dair en çok merak edilen konu FED’in faiz artırım yol haritası olacaktır. Yellen’in faiz artırımına ilişkin sorulara vereceği cevaplar dolardaki hareketleri artıracaktır. Ayrıca FED politikaları açısından kritik önem taşıyan TÜFE, ÜFE ve perakende satışlar verileri de dolarda hareketlilik yaratabilecek verilerdir.
 
Teknik olarak EURUSD paritesi haftalık dalgalanmasını 1,1215 – 1,0975 seviyeleri arasında gerçekleştirmiştir. Parite haftanın son günlerinde gerçekleştirdiği yükselişten sonra yukarı yönlü eğilim kazanmıştır. Paritenin 1,1200 seviyesini yukarı yönlü kırması durumunda 1,1350 ve 1,1450 hafta içerisinde hedeflenebilir. EURUSD paritesinde aşağı yönlü riskler ise 1,1100 desteğinin kırılması durumunda olabilir. Bu seviye aşağısında 1,1000 ve 1,0850 destekleri izlenecektir.
 
USDTRY: ABD’de ekonomik veri akışı, yurtiçinde ise siyasi gelişmeler izlenecek…
 

Geçtiğimiz hafta yurtiçinde önemli bir veri akışı bulunmazken ABD tarafında haftanın gündemi FED’in 16-17 Haziran toplantısına ait tutanaklardı. Yayınlanan tutanaklarda faiz artırımı için koşulların uygun olduğu belirtilirken birçok Fed üyesinin faiz artırımı için güçlü veriler görmek istedikleri belirtildi. Bunun yanı sıra tutanakların detayları incelendiğinde Haziran ayındaki toplantıda Yunanistan ve Çin’e dair endişelerin yüksek sesle dile getirildiği görülmektedir. FED tutanakları dolar endeksi üzerinde negatif bir etki yarattı. Hafta içinde ayrıca ABD’de hizmet PMI ve ISM hizmet endeksi verileri beklentilerin aşağısında kaldı. Yurtiçindeki siyasi beklentiler ve dolar endeksindeki kayıplarla birlikte USDTRY paritesi haftayı satıcılı geçirdi. Haftasonu Yunanistan için toplanan Eurogroup’tan olumlu bir sonuç çıkmaması üzerine parite yeni haftaya yukarı yönlü gapli açılışla başladı. Ancak gün içerisinde sürpriz bir şekilde AB ile Yunanistan arasında anlaşma sağlandığı açıklandı ve paritede kısmi satışlar görüldü.
 
Bu hafta ABD’de en önemli gündem Fed Başkanı Janet Yellen’in Senato ve Kongre önünde yapacağı sunumlar olacaktır. Janet Yellen’in konuşmalarına dair en çok merak edilen konu Fed’in faiz artırım yol haritası olacaktır. Yellen’in faiz artırımına ilişkin sorulara vereceği cevaplar dolardaki hareketleri artıracaktır. Ayrıca FED politikaları açısından kritik önem taşıyan TÜFE, ÜFE ve perakende satışlar verileri de dolarda hareketlilik yaratabilecek verilerdir.
 
Bu hafta da yurtiçinde yine önemli bir veri akışı bulunmazken siyasi partilerin yapacağı koalisyon görüşmeleri yakından takip edilecektir. Siyasi parti liderlerinden koalisyona dair olumlu sinyallerin gelmesi durumunda aşağı yönlü hareketler etkili olabilir.
 
Teknik olarak paritede ilk etapta 2,6550 desteği izlenecektir. Paritenin bu seviye aşağısına gerilemesi durumunda hafta genelinde 2,6320, 2,6200 ve 2,6100 destek seviyeleri izlenecektir. Paritenin 2,6550 desteği üzerinde seyretmeye devam etmesi durumunda ise 2,6720 direnci ilk etapta hedeflenebilir. Bu direncin de kırılması durumunda ise 2,6850 seviyesi hedeflenebilir. 4 saatlik grafikte 50 ve 200 birimlik hareketli ortalamaların kesiştiği seviye olan 2,6850 direnci paritenin seyri açısından önemlidir. Paritenin veri ve gelebilecek haber akışlarıyla birlikte bu direnci kırması durumunda 2,70, 2,7150 ve 2,73 seviyeleri test edilebilir.
 
Altın: Yunanistan ile kreditörler anlaştı…
 
Geçen hafta Yunanistan endişeleriyle gaplı açılış yapan altın fiyatlarında açılışın ardından satışlar görüldü. Altın haftayı Çin ve Fed toplantı tutanakları gölgesinde geçirdi. Çin’in beklenen büyüme sağlanamazken gerekli talebin yaratılamaması ve Çin borsalarında görülen sert düşüş altın fiyatlarını aşağı yönde baskıladı. Fed’in yayınladığı tutanaklarda üyelerin faiz artırımı için güçlü büyüme görmek istedikleri belirtilirken erken bir faiz artışının negatif sonuçlar doğuracağı vurgulandı. Petrol fiyatlarındaki istikrarın enflasyonu yukarı yönlü etki yapacağı belirtilen tutanaklarda ilk çeyrekte zayıf gelen büyümenin satışları frenleyebileceği söylendi. Tutanaklarda ayrıca Yunanistan'da yaşanan belirsizliğin endişeleri arttırdığı ifade edilirken Çin'de ki gelişmelerin küresel piyasalar için bir risk unsuru oluşturmaya başlandığının altı çizildi. Bu hafta oldukça yoğun bir veri akışı bizi bekliyor olacak. İç talebe duyarlı ABD ekonomisinde perakende satış verisi izlenecek. Perakende satış verisinin azalması bekleniyor. Verinin beklentilerin altında kalması dolarda satış getirmesi beklenirken beklentilerin üzerinde gelecek bir veri dolara pozitif yansıyabilir. Özellikle cuma günü ABD’den açıklanacak enflasyon verileri sonrasında altında sert hareketler oluşabilir. Ayrıca Çin’den gelecek büyüme verisi altın başta olmak üzere emtia fiyatlarında volatiliteyi arttırabilir. Yunanistan ile kreditörler arasında sabah saatlerinde anlaşma sağlandı. Ancak anlaşmanın yasal bir zemine oturabilmesi için Çarşamba günü Yunanistan’da parlamentoda yapılacak oylamadan geçmesi gerekmekte.
 
Bu hafta ABD’de perakende satışlar, ÜFE, çekirdek ÜFE, New York imalat endeksi, sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı, Fed Başkanı Yellen konuşması, Fed üyeleri konuşmaları, haftalık işsizlik başvuruları, Philadelphia Fed imalat endeksi, konut başlangıçları, yapı izinleri, TÜFE verileri, Michigan tüketici güven endeksi verilerini takip ediyor olacağız.
                                                              
Teknik olarak altında 1165 direncinin üzerinde önce 1174 ve arkasından 1188 seviyesine doğru yükselişler görülebilir. Aşağıda ise 1147 desteğinin altında 1142 desteğine kadar düşüşler görülebilir. Özellikle 1142’nin altında 1100 desteğine kadar sert satış baskısı yaşanabilir.

ALB Menkul

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)