E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hafif ticarî araç satışlarının oran olarak 2001 yılı düzeyine gerilemesi vergi tartışmasını alevlendirdi. Otomotiv Sanayii Derneği, hafif ticarî araç satışlarında yaşanan daralmanın üretim ve ihracatı da etkileyeceğini açıkladı. Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ise "Bu modeller binek olarak kullanılıyor. Otomobile göre vergi eşitsizliği var, artırılmalı." dedi.
Geçen yıl ekim ayında getirilen ÖTV artışından büyük motor hacmine sahip otomobillerle birlikte nasibini alan hafif ticari araçlarla ilgili tartışma büyüyor. Bir taraf verginin geri alınmasını talep ederken bir taraf rekabete uygun olmadığını ve yetersiz olduğunu savunuyor. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD), yılın ilk 4 ayında hafif ticari araçlardaki daralmanın binek otomobilden 10 puan daha fazla olduğunu, son 11 yılın en düşük düzeyine gerilediğini ve bu durumun yerli üretimi etkileyeceğini açıkladı. OSD Başkanı Kudret Önen, yıllık 33 bin yerli üretim hafif ticari satışının yüzde 69 oranında ithalata dayanan binek modellere kayacağını belirtiyor. Hafta içinde 607 milyon dolarlık yeni model yatırımını ilan eden Hyundai Assan'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ise, "Tamamen binek amaçlı olarak kullanılan hafif ticari araçlardaki vergi adaletsizliği giderilmeli." sözleriyle OSD'nin tam aksine bu tür araçlarla ilgili verginin otomobillerle eşitlenmesi gerektiğini dile getirdi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise bu tip araçların binek otomobil olarak kullanıldığını ve vergi düşüşünün gündemde olmadığını açıkladı.
Hafif ticari araçlar Türkiye otomotiv üretiminin yüzde 42'sini karşılıyor. OSD Başkanı Önen, Türkiye'nin bu alanda önemli bir uzmanlık kazandığını, ABD dahil olmak üzere birçok ülkeye ihracat yaptığını belirterek, "Geçen yıl 502 bin hafif ticari araç üretip, 340 bin ihracat yapmışız. Hafif ticari araç üretimde Avrupa birincisiyiz. İç pazardaki güç olmasa bu sağlanamazdı. Vergi artışı vs. ile iç pazarda bu araçların gücü azalırsa günün sonunda ihracat ve üretim de etkilenir." dedi. Önen, ayrıca bu modellerin yerini ithal otomobillerin alacağını belirterek, bu konuda "İthalatta 15 bin adetlik artış olacak" raporunu Maliye Bakanlığı'na ve Sanayi Bakanlığı'na sunacaklarını ifade etti. Türkiye'de fiyatı hafif ticari araçlara yakın olan 10 otomobil modelinin üretildiğini de hatırlatalım. Ali Kibar, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da hazır bulunduğu toplantıda, "Binek otoda en düşük ÖTV yüzde 37 olarak uygulanıyor. Binek olarak kullanılan hafif ticarilerde ise yüzde 15. KDV'yle birlikte aradaki fark yüzde 26'yı buluyor. Maliye birim fiyatı 15 bin dolar olan bir araçta 3 bin 900 dolar vergi kaybediyor. Biz bu konuda haksız rekabetin giderilmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı. Herkesin 'Vergi artışı geri alınacak mı?' dediği bir dönemde 'Yüzde 15'lik ÖTV de yeterli değil' sözleri dikkate değer bir konu.
Geçen yıl cari açığı gerekçe göstererek uygulamaya alınan vergi artışı ile ilgili ise 'artık tehlikenin geçtiğini' söylemek mümkün, en azından otomotivde. Kudret Önen, pazardaki daralma ve Avrupa dışındaki yeni ülkelere artan ihracatla birlikte otomotiv dış ticaretinde ilk 4 ayda olduğu gibi yıl sonu hedeflerinde de artı çıkacağını kaydetti.
Maliye'nin vergi gelirlerini artırmak amacıyla getirdiği ÖTV artışı bilerek ya da bilmeden otomotivde hibrit, yani karma bir vergi sistemini hayata geçirdi. Çünkü, en basit binek otomobilde bile 'yüksek olan' vergiler nedeniyle vatandaşın tercih ettiği hafif ticariler 'ara bir formülle' yeni bir sınıfa dahil edildi. Böylece otomobile doğru çok sarsıcı olmayan bir geçiş hedeflendi. Merak edilen konulardan biri ise bu yapılırken acaba pazarı 'yerli otomobil'e hazırlamayı da düşündüler mi?
Zaman
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
sayın ali bey siz ticari araç segmentinde değilsenizde ondan mı veryansın ediyorsunuz. birde akıl veriyor 3900 dolar kaybediyormuş devlet senin söylemen gereken buymuydu takdir halkımızın...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:21)