E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGüvercin FED’e sert tepki: Powell sorumsuz davranıyor---

Güvercin FED’e sert tepki: Powell sorumsuz davranıyor

Güvercin FED’e sert tepki: Powell sorumsuz davranıyor
18 Aralık 2023 - 17:17 borsagundem.com

FED’in geçen hafta para politikası kararlarında güvecin işaretler vermesi FDIC eski başkanı Sheila Bair’in tepkisini çekti. ABD’nin TMSF’sinin eski başkanı olan Bair’e göre enflasyonu ikinci plana atan açıklamalar sorumsuzca

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcılar gelecek yıl gerçekleşmesi beklenen faiz indirimlerini tehlikeli bir biçimde abartıyor olabilir.

CNBC’nin haberine göre 2008 Küresel Finans Krizi sırasında ABD’nin TMSF’si konumundaki FDIC’nin başkanlığını yapan Sheila Bair ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın sorumsuz bir şekilde güvecin politikalara geçtiğini söyledi. Powell’ın geçen hafta yapığı iyimser açıklamalara işaret eden Bair son para politikası toplantısının yatırımcılar üzerinde irrasyonel bir coşku yarattığını sözlerine ekledi.

Bair açıklamasında “Odağın hâlâ enflasyon olması gerekiyor. Bu savaşın sona ermesi için daha uzunca bir süre var. FED’in tereddüt ettiğinden ve şimdiye dek resesyona dair bir veri görmememe rağmen bu ihtimalden korktuğundan endişe ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre çarşamba günü itibariyle ABD Merkez Bankası politika faizlerini üçüncü kez sabit tuttu ve 2024’te toplamda 75 baz puan faiz indireceğinin işaretini verdi. Borsalar da bu tabloya olumlu cevap verdi.

Dow Jones Endeksi geçen hafta son üç seansta üst üste rekor tazeledi. Endeks 2019’dan bu yana en uzun yükseliş serisini yakaladı. S&P 500 Endeksi ise 2017’den bu yana en uzun yükseliş serisini gösterdi. ABD borsalarının gösterge endeksi Kovid-19 diplerinden bu yana %115 yükseldi.

Biar borsalardaki boğa piyasası reaksiyonunu FED’den ödünç aldığını belirtiyor:

“Bu bir hata. Bana kalırsa yatırımcılar gözlerini enflasyondan ayırmamaları ve noktasal grafiklerde görülen güvercin havayı pekiştirmemeleri gerekiyor. Benim asıl endişem 2024’te faizlerin önemli ölçüde düşürüleceği beklentileri.”

Bair hizmet sektörü ve kiralık konut fiyatlarında hâlâ kalıcı enflasyon işaretleri görüyor. Kıdemli ekonomist bütçe açığı harcamalarının, ticari kısıtlamaların ve yaşlanan nüfusun ABD ekonomisinde ciddi baskılar yaratacağından endişe ediyor.

FDIC eski başkanı, “Faizler olduğu yerde kalmalı. Mevcut trend çizgisinde iyi bir yerdeyiz. Sabırlı olmalıyız ve her şeyin ne yöne doğru gideceğini izlemeliyiz” açıklamasında bulundu.

Yatırımcılar yüksek faiz senaryosunu reddediyor

 

Faiz indirimi sinyali sonrası Wall Street’te tahminler revize ediliyor

 

Fed enflasyon savaşını kazandı mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran19 Aralık 2023 12:21

    Dolar basma yetkisi alan Fed in kontrolü yahudi ortaklı 11 ya da 13 bankanın elinde bunların bağımsızlık hikayelerine falan inanmak tam bir öküzlüktür. Powell kendinden menkul bir adammış gibi birbirlerine laf atmaları da vitrin süsü. Eğer Amerika yandaşları ve yalakaları ile birlikte Ortadoğu ve Kafkasya ya hakim olamaz ise dolar çöker.  Ukrayna da Ortadoğu da çıkardığı rezaletler hep bunun için.