Türkiye genelinde konut satışları 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 19.1 oranında artarak 110 bin 657 oldu. Ocak ayından itibaren yükselişini sürdüren konut satışlarında şubatta yüzde 15 artış olurken, martta artış yüzde 32.4 olarak gerçekleşti. Nisan ayında ise yüzde 42.7 oranındaki artışla konut satışları en yüksek noktayı gördü. Mayıs ayında ise artış 19.4 oranında olmuştu. Ancak siyasal ve ekonomik belirsizlik, dalgalanan döviz kuru ve Suriye sınırında gerçekleşen olaylar, haziran satışlarının daha düşük olacağını hissettiriyordu. Ancak korkulan olmadı.
Duygu Erdoğan'ın Milliyet'teki haberine göre insanların psikolojik olarak ‘belirsizlik’ ortamlarında gayrimenkulü daha güvenilir bulduğunu vurgulayan İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, böyle ortamlarda konutun ‘sosyal güvenlik’ aracı olarak görüldüğünü söyledi. Tanes, “İnsanlar psikolojik olarak ekonomik durumda dalgalanmaların olduğu ortamda gayrimenkulü daha güvenilir buluyor. Hem ana parasını korumakla kalmayıp o para artarken bir de kira geliri getiren, aynı zamanda elinde tapusunun olduğu kesin bir yatırım olarak görüyor. Herhangi bir sıkıntı olunca fiyatı düşmez mi? Ne zaman Batı’da olduğu gibi böyle bir şey gördünüz, ünlü mortgage krizinde olduğu gibi camları kırılmış evler, terk edilmiş yerleşimler... Türkiye’de gayrimenkul çok önemli bir şeydir” dedi.
ASIL REKOR BU YIL Yabancılara yapılan konut satışları haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32.5 artarak 2 bin 256 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Haziran 2015’te ilk sırayı 718 konut satışı ile İstanbul aldı. Tanes, bu yıl özellikle eylül ayından itibaren satışların daha da artacağını ve geçen yıl toplamında kırılan satış rekorunun 2015’te geçileceğini dile getirdi. Yabancıya satışın satış oranlarını küçük bir oranda etkilediğini anlatan Tanes, şöyle devam eti:
“2014 yılının ilk sekiz ayında acayip gerileme olmuştu ve insanlar, ‘Sektör bitti’ demişti. Ama son 4 ayda 2013’ü bile geçti. Büyük bir sıkıntı olmazsa 2015 yılı 2014’ü geçecek. Toplam satış 1 milyon 300 binlere gidebilir. Tabii ki tapu tesliminin etkisi de var, yabancı alımının çok az hareketi var, daha çok içerden alım var. Toplam satışlar bu yıl, 2014’ün yüzde 5-6 üzerinde gerçekleşebilir.”
FAİZ STABİL Yaz döneminde olağan durgunluğu bilen konut üreticilerinin çeşitli kampanyalarla satış artışına uygun zemin hazırladığını belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, aynı zamanda konut kredi faiz oranlarının hala belli bir seviyede kalmasının da artışta payı olduğunu ifade etti. Durbakayım, “Banka kredili satışlarda yüzde 38’lik artış ise konut satışlarında önemli bir nokta. Kredi faizlerinin aşırı yükselmemesi veya konut üreticileri tarafından sübvanse edilmesi, bu artışın temel nedeni. Temmuz verilerinin ise önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10’lar seviyesinde artış göstermesini, ancak haziran ayına göre ise azalma olacağını öngörüyoruz” diye konuştu.
Artan fiyatlar ‘ikinci el’e mi yönlendiriyor? Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20.1 artarak 51 bin 202 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 46.3 oldu. Türkiye genelinde ikinci el konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18.2 artış göstererek 59 bin 455 oldu. İkinci el konut satışlarında da İstanbul 11 bin 852 konut satışı ve yüzde 19.9 pay ile ilk sıraya yerleşti. EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, hala ‘yatırım limanı’ olarak görülen konutta ikinci el satışlarını analiz etmek gerektiğine vurgu yaptı. İkinci elde satışların daha yoğun olduğunu söyleyen Çelik, şunları kaydetti:
“Tapular veriliyor vs. ama bu yıl satış gerçekten hiç azalmıyor. İkinci el satışlar, birinci el satışları geçti. Daha fazla ivme yapmaya başladı. İkinci el daha önemli bir pazar. İkinci ele İstanbul özelinde bakarsak kentsel dönüşüm hızlandı tapular bu yüzden hızla el değiştiriyor. İstanbul’da iki satış grubunda da artış tırmanıyor. İkinci eli artık daha dikkatli incelemek lazım. Ya da birinci eldeki fiyat artarken ikinci el daha cazip geliyor olabilir. Fiyat farkıyla mı bir yüklenme var, mutlaka bunun üzerine düşünüp analiz yapmak lazım.”
Tapu devri de nakit de arttı Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, TÜİK’in verilerini tapu kayıtlarından aldığını hatırlatarak, bu yıl proje teslimlerinde önemli bir yıl olduğunu dile getirdi. O yüzden verilerin daha çok geçen yılı yansıttığını söyleyen Demir, buna rağmen satışların bu yıl artış ivmesini koruduğunu belirtti. Demir, özellikle nakit alınan konut sayısındaki artışa dikkat çekerek, “Yatırımcı bazen geri duruyor ama oturumcuda böyle bir durum yok. Bu ara biz oturumcuya satıyoruz. Kendi satışlarımızda da bunu gözlemliyoruz. Nakit ödeme yaparak alım yapan oturumcu sayısının artması da bizi sevindiriyor. Altın düşme eğilimdeyken altınını bozduran, döviz yükselince dövizi bozduranlar nakit alımı artırdı” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.