E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rönesans Gayrimenkul, tahvil ihracı için SPK'ya başvurdu. Şirket, 100 milyon TL değerinde tahvil ihraç edecek.
ABD’li yeni ekonomi devi Google’ın bu yılın başında CEO’luğu şirketin kurucusu Larry Page’e devreden yeni Başkanı Eric Schmidt'in cep operatörü Turkcell tarafıyla yaptığı görüşmelerde firmanın Apple ile rekabette arkasında durduğu Android işletim sisteminin gündeme geldiği belirtildi. Milliyet Gazetesinin haberine göre, Turkcell’in kendi markasıyla piyasada yer aldığı “T” serisi telefonlarının önümüzdeki dönemde Android’le birlikte sıkı işbirliği yapması konusunda görüş birliğine varıldığı belirtiliyor.
Bankalara ek sermaye zorunluluğu
Merkez bankaları ve regulatörler, dünyanın en büyük bankalarına Basel III düzenlemelerine ek olarak yeni sermaye zorunlulukları getirme konusunda anlaştı.
30 bankaya yüzde 1 ila 2.5 ek sermaye zorunluluğunu öngören uygulama, yeni bir finansal krizi önlemeyi ve oluşabilecek maddi hasarı azaltmayı hedefliyor.
Aylar süren tartışmaların sonrasında, küresel finans sistemi için büyük önem taşıyan 30 bankaya Basel III'e ek zorunluluklar getirilmesinden anlaşmaya varıldı.
Regülatörlerin yeni tasarısı uyarınca, dünyanın en büyük ve birbiriyle bağlantılı 8 bankası, Basel III'te öngörülen yüzde 7'lik sermaye zorunluluklarına ek ol olarak yüzde 2.5 daha fazla sermaye bulundurmak durumunda kalacak. Bu 8 bankanın 2019'a kadar Tier 1 kalemlerindeki sermaye zorunluluğu, yüzde 9.5 olacak. Yaklaşık 20 bankanın zorunluluğu ise yüzde 8 ile 9 arasında değişecek.
Basel Bankacılık Düzenleme Komisyonu yetkilileri aynı zamanda yüzde 1'lik ekstra sermaye zorunluluğuna açık kapı bıraktı. Ekstra yüzde 1'lik uygulama, ekstrem durumlarda bankacılık sistemine tehdit oluşturabileceğ düşünülen bankalarda uygulanacak.
Sermaye zorunluluklarında ek artış, bankaların birbirine ve sistemin başka öğeleriyle bağlantılılığı, operasyonel profil ve rakiplerine kıyasla krize dayanıklılık oranına göre belirlenecek.
JP Morgan, Citigroup, Bank of America, Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas ve Deutsche Bank, en yüksek sermaye zorunluluğuna sahip bankalar olacak.
İsdemir'de hisse kavgası
Ekonomik kriz sürecinde işçilerin maaşını yüzde 35 oranında indirmesi ile gündeme gelen İskenderun Demir-Çelik Fabrikaları (İsdemir) çalışanları arasında hisse kavgası başladı. Sabah Gazetesinin haberine göre, İsdemir'in OYAK'a devir sözleşmesinde yüzde 11 oranındaki hissenin bedelsiz olarak çalışanlara verilmesi hükme bağlandı. Özelleştirme sonrası İsdemir Vakfı kurularak yüzde 11'lik pay bu vakfa devredildi ve vakıf tek muhatap kabul edildi. Vakıfta ortaklara İsdemir'den Hisse dağıtmadı. Sadece kâr paylarını gösteren bir belge verildi. Ancak aradan geçen 10 yılda işçiler hisselerinden sadece 110 lira kâr payı alabildi. Şirkete doğrudan ortak olamadı. Yüzde 11'lik hisseleri yüzde 7'ye düştü. Meydana gelen tartışmalardan sonra haksızlığa uğradıklarını iddia eden işçiler dernek kurdu, hukuk savaşı başlattı. İsdemir Çalışanları Yardımlaşma Derneği Başkanı Bayram Özarslan, 2002-2010 arasında İsdemir'den vakfa aktarılan miktarın sadece 25 milyon lira olduğunu söyledi. "Bizim İsdemir raporlarından yaptığımız tespite göre ise bu rakam asgari 70- 80 milyon. Aradaki 45-55 milyon TL farkın akıbeti meçhul" diyen Özarslan, bugüne kadar ortaklara sadece 110 liralık kâr payı dağıtıldığını, 2010'da kişi başı 310 TL'lik pay almaları gerektiğini bunun da 2012'de verileceğini söyledi. İsdemir yöneticileri ise Özarslan'ın iddialarına "Konu çalışanlarla vakıf arasında" diyerek yanıt vermedi. İsdemir Vakfı yetkilileri, 2006'daki 151 milyon TL'lik kârın sermayeye eklendiğini diğer yıllarda da şirketin zarar ettiğini aktardı. Yetkili, "Neden hisseleri dağıtmıyorsunuz?" sorusunu "Mahkeme kişilerin ortaklık pay defterine tescil talebini red etti. Şu an sadece yararlanma hakları var" dedi. Yetkili, 2010'a ait 73 milyon TL kârın neden ortaklara 2012'de dağıtılacağını ise, "Genel Kurul kararı böyle" diyerek yanıtladı. Uzmanlara göre, İsdemir'de yaşanan sorun özelleştirme uygulamasından kaynaklanıyor. İsdemir'de vakıf üzerinden kâr payı senedi verildiği ve ortaklar pay defterinde görünmediği için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) denetiminin kapsamı dışında bulunuyor. Özarslan, özelleştirme sonrasında çalışanlara verilen yüzde 11'lik hissenin yüzde 7'ye indirildiğini de öne sürdü. İSDEMİR'de yüzde 11'lik hissenin önce 6 bin kişiye dağıtıldığını daha sonra mahkeme kararıyla bu sayının 11 bine çıktığını anlatan Özarslan, "Sermaye arttırımı sonrası hisseler yüzde 7'ye düştü. Kârları 'yatırım yapıyoruz' diye vermiyorlar. Genel Kurul'a katılamadığımız için ne oluyor bilmiyoruz. Konu ile ilgili Özelleştirme İdaresi, Sermaye Piyasası Kurulu gibi bir çok kuruma başvurduk. Suç duyurusunda bulunduk. Burada asıl sorunun Özelleştirme İdaresi'nde olduğunu düşünüyoruz. Çünkü ihale sonrası taahhütler yerine geldi mi? Girişimlerimiz taleplerimize rağmen bakmadılar" dedi.
Elektrik fiyatlarına zam yok
Son sözü EPDK'nın söyleyeceği elektrik fiyatlarında, artan ham petrol fiyatlarını ve maliyetleri faturalara yansıtmak istemeyen kurumlar ise borç alacak mahsuplaşmasına gidiyor. Böylelikle yaz boyu elektrik fiyatlarına artış yapılmaması hedefleniyor. Uzmanlar, son aylarda barajlarda elektrik üretimine ağırlık verilmesinin maliyetlerde sciddi bir avantaj sağladığını söylüyor. Sabah Gazetesinin haberine göre, Enerji KİT'leri arasında 20 milyar TL'ye yaklaşan borç sarmalı bulunuyor. Dünya geneli enerji maliyetlerinde yaşanan artış, elektrik üretim maliyetlerini de olumsuz etkiledi. Borçlarını mahsuplaşma ile hafifletmek isteyen şirketler böylelikle karlarından bir miktar feragat edecek. 2011 yılında elektriğe zam yapılmamasının sırrı, artan yağmurlar oldu. Hidroelektriğin payı yüzde 15'lerden 30'lara yükselirken, doğalgazın üretim payı yüzde 60'lardan 40'lara indi. Elektrik üretiminde maliyeti oldukça düşük olan hidroelektriğin payı artınca kamu kurumları yüksek oranda kâr etti.
ENERJİ Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de enerji artışları, refah seviyesi artışının çok altında kaldı. Bu nedenle gelire göre 2002'nin yarısına indi. Asgari ücret alan bir kişi, ortalama elektriği tükettiğinde 2002 yılında gelirinin yüzde 25'ini ödüyordu. Şimdi ise ödediği oran sadece yüzde 9.
TNB Bilgisayar halka açılıyor
TNB Bilgisayar ve Görüntü Sistemleri A.Ş, halka açılmak amacıyla kayıtlı sermaye sistemine geçmek için Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurdu.
SPK Haftalık Bülteni'ne göre, Şirket, kayıtlı sermaye tavanını 500 milyon TL olarak belirledi.
Zorlu O&M: 600 milyon dolarlık pazarı kovalıyoruz
Zorlu Enerji´nin operasyon ve işletim şirketi Zorlu O&M´in Genel Müdürü Mehmet Erdoğan Güneş, THY Teknik ile ortak oldukları ve enerji türbinleri ile uçak motorlarının büyük bakımlarını yapacak olan Türkbine Teknik şirketinin yıllık 500-600 milyon dolarlık bir pazarı hedeflediğini söyledi.
Güneş, "Enerji türbinlerine ve uçak motorlarına baktığınız zaman bizim çalışmayı planladığımız alanda yıllık 4-5 milyar dolarlık bir pazar var. Hitap ettiğimiz teknoloji ile ilgili olarak ise 1- 1.5 milyar dolarlık bir pazar söz konusu. Bu pazar şu anda çok bakir" dedi.
Koç bastırdı, Ford yeniden kamyon pazarına döndü
Koç Holding, 1986 yılında Iveco’yu satarak global kamyon pazarından çıkan ortağı Amerikan otomotiv devi Ford Motor Company’i ikna ederek yeniden bu segmente iddialı geri dönmesini sağladı. İlk kamyon modeli F600’ü 1960 yılında üretmeye başlayan ve bugüne kadar ağırlıklı olarak iç pazar için üreten Ford Otosan, bu kez tüm dünya için Eskişehir’de Cargo üretmeye hazırlanıyor. Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, uzun uğraşlar sonucunda ABD’li otomotiv devini yeni Cargo kamyonun ‘One Ford’ (Tek Ford) stratejisi çerçevesinde üretilmesi için ikna ettiklerini belirterek, “Buna göre Brezilya’yla birlikte yeni Cargo’yu ve ardından tüm dünya için yeni modelleri geliştireceğiz” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:32)