E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinGüngör Uras'ın kitabı çıktı ---

Güngör Uras'ın kitabı çıktı

Güngör Uras'ın kitabı çıktı
05 Nisan 2012 - 15:05 borsaningundemi.com

Türk basınının usta yazarlarından Güngör Uras ile gerçekleştirilen söyleşi Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Nehir Söyleşi Dizisi’nden yayımlandı.

Bilgisi, kıvrak kalemi ve ironik üslubuyla ekonomik kavram ve uygulamaların toplumun her kesiminden geniş kitleler tarafından anlaşılmasını sağlayan, Türk basınının usta yazarlarından Güngör Uras ile gerçekleştirilen söyleşi Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Nehir Söyleşi Dizisi’nden yayımladı. Haşim Akman’ın usta yazarla gerçekleştirdiği söyleşiden oluşan kitap “Saf ve Bakir Anadolu Çocuğu” adıyla raflarda yerini aldı.
Dünya Gazetesi’nde “Tevfik Göngör”, Milliyet Cumartesi ekinde “Ali Rıza Kardüz” adıyla yemek yazıları yazan ve Milliyet Gazetesi’nde de kendi imzasıyla yazdığı güncel ekonomi yazılarıyla tanınan değerli yazar Güngör Uras üç farklı imzayla yazı yazmasını kitapta şu şekilde açıklıyor: “Nüfus kâğıdımda ismim Tevfik Güngör Uras’tır. Ali Rıza Kardüz annemin babasının ismidir. İlk yazılarımda öne çıkmak istemediğimden Ali Rıza Kardüz imzasını kullanmıştım. Şimdilerdeyse ‘pazarlamacı deyimiyle’ ürün farklılaştırması gerekçesiyle üç imza kullanıyorum. Ali Rıza Kardüz imzasıyla lokanta yazılarım, Tevfik Güngör imzasıyla rakamı bol ekonomi anlatımlarım, Güngör Uras imzasıyla da ekonomi-politik yazılarım yayımlanıyor.”
‘Önemli olan ekonominin anlaşılmasıdır’
Usta yazar akıcı ve anlaşılır üslubuyla ilgili olarak da şunları söylüyor: “Önemli olan yazılanın okunması, anlaşılmasıdır. Ben roman, hikâye değil, ekonomi yazıyorum. Yazdıklarımın anlaşılır olması gerekiyor. Konuya yabancı olanların yazıyı sıkılmadan okuyabilmelerini temin etmek, konuya ilgi duymalarını sağlamak gerekiyor. Arada sırada olayları hafife almak, okuyucunun tanıdığı kişileri yazının içine oturtmak ilgi çekiyor. Nasıl ki ‘Saf ve Bakir Anadolu Çocuğu’ olarak kendi üzerimden, başkalarının sorunlarını anlatıyorsam, aynı şekilde halkımızın çoğunluğunun temsilcisi olan Ayşe Hanım Teyzem, Ali Rıza Bey Amcam ve İşçi Memed üzerinden de halkın sorunlarını tartışmaya açıyor ve halka bilgi veriyorum.”
Yirmi bölümden oluşan kitap, yazarın Anadolu’da Milli Mücadele içinde yer alan, Osmanlı’nın son dönemi, Birinci Dünya Savaşı, İstanbul’un işgali, Milli Mücadele, Cumhuriyet’in kuruluşu ve devrimlere tanıklık eden anne-babasının yaşadıklarından alıntılarla başlıyor. Güngör Uras kitabı yazarın kendi yaşamından kesitler aktarmanın yanı sıra Türkiye’nin son 60 yılının sosyal, ekonomik ve siyasi dönüm noktalarını da farklı bir bakış açısıyla analiz ediyor.

Kitaptan…
-Kim Bu “Saf ve bakir Anadolu Çocuğu”?
-Anadolu İnsanı.
-Anadolu insanı neden saf ve bakir olsun ki?
-Anadolu insanı iyi niyetlidir. Yardımseverdir… Tek kuzusunu, tek tavuğunu misafirini ağırlamak için kesecek kadar mükrimdir. Yiğittir. Ama saftır…
-Saf olmanın ne zararı var?
-Anadolu insanı saf olduğu için yüzyıllardır kandırılır. Etrafında olan biteni anlayamaz. Onun için de devamlı verir. Manevi olarak verir, maddi olarak verir.
-Ne bakımdan?
-Her bakımdan… “Cambaza bak… Cambaza bak” diye Anadolu halkı yıllardır kandırılmıştır. Olanı biteni anlaması engellenmiştir. Bugün de değişen bir şey yok.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)