E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUDNEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Güneş paneli teknolojisindeki değişiklikler gümüşe olan talebi hızlandırıyor. Bloomberg’ün haberine göre gümüşün ek maden üretiminde öngörülerin düşük kalması da değerli metal için arz kıtlığını genişleten bir sorun olarak öne çıkıyor.
Gümüşün macun hali silikon güneş pillerinin önünde ve arkasında iletken bir tabaka sağlıyor. Ancak sektör son birkaç yıldır artan güneş üretiminde, pillerini daha verimli hale getirmek için, gümüşün daha çok kullanıldığı versiyonlarla üretim yapmaya başladı. Bu da halihazırda talebin daha da desteklenmesine yol açıyor.
Güneş enerjisi gümüş talebinin hâlâ küçük bir kısmını oluşturuyor. Ancak bu rakam hızlı bir şekilde artıyor. Uluslararası sektör birliği Gümüş Enstitüsü’nün yayınladığı bir rapora göre 2014 yılındaki %5’lik tüketime karşın güneş enerjisi sektöründeki tüketimin bu yıl %14’e ulaşması bekleniyor. Talebin büyük çoğunluğununsa bu yıl ABD’deki toplam kurulumdan daha fazla güneş paneli kurma yolunda olan Çin’den gelmesi bekleniyor.
Singapur merkezli gümüş ticaret firması Silver Bullion’un Kurucusu Gregor Gregersen, güneş enerjisinin, “gümüşe olan talebin ne derece esneklik göstermediğinin harika bir örneği” olduğunu belirtiyor. Gregersen “Güneş enerjisi endüstrisi, daha az miktarda gümüş kullanarak çok daha verimli hale gelmek üzerine gelişti, ancak bu şimdi değişiyor” ifadelerine yer verdi.
Bloomberg haberine geçmişte kullanılan teknolojilerde 1 watt için 10 miligram gümüşe ihtiyaç duyuluyordu. Ancak yeni teknoloji güneş panellerinde kullanılan teknolojiye göre aynı miktarda enerji için 13 miligram veya 22 miligram gümüşe ihtiyaç duyuluyor.
Gümüşün arz tarafı da sıkılaşmaya başladı. Gümüş Enstitüsü verilerinde geçen yıl gümüş talebinin neredeyse beşte bir oranında arttığı ancak üretiminse sabit kaldığı görülüyor. Bu yılsa üretimin %2 oranında artması, sanayi tüketimininse %4 oranında yükselmesi bekleniyor.
Gümüş alıcıları için sorun, birincil madenlerin nadirliği göz önüne alındığında, arzı artırmanın kolay olmaktan uzak olmasıdır. Gümüş arzının yaklaşık %80'i kurşun, çinko, bakır ve altın projelerinden geliyor ve gümüş bir yan ürün olarak elde ediliyor.
Madencilerin halihazırda büyük yeni projelere girme konusunda isteksiz durumda. Zira gümüşteki kâr marjları diğer değerli ve endüstriyel metallere kıyasla çok daha düşük. Tüm bunlar pozitif fiyat sinyallerinin üretimi artırmak için yeterli olmadığı anlamına geliyor. Üstelik yeni onaylanan projelerin bile üretime geçmesi on yıl sürebilir.
Bu bileşenlerin tamamı gümüz arzında önemli bir baskı olduğunu gösteriyor. New South Wales Üniversitesi’nden yapılan bir araştırmaya göre güneş enerjisi sektörü 2050 yılına kadar gümüş rezervlerinin yüzde 85 ila 98’ini tüketebilir. Araştırmanın yazarlarından Brett Hallam’a göre hücre başına kullanılan gümüş hacimleri gelecekte de artacak ve talebi mevcut seviyelere getirmek beş ila 10 yıl sürebilir.
Yine de Çin’in güneş enerjisi şirketlerinin elektrolize kaplanmış bakır gibi daha ucuz alternatifleri araştırdığı görülüyor. Araştırmaların sonuçlarıysa karışık. Dünyanın en büyük panel üreticisi olan Çinli Longi Green Energy Teknologies’in Başkanı Zhong Baoshen daha ucuz metallerle kullanılan teknolojilerin artık yeterince gelişmiş durumda olduğunu söyledi. Firmanın panelleri yakında seri üretime geçecek.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre gümüş küresel piyasalarda ons başında 22,84 dolardan işlem görüyor. Değerli madenin fiyatı bu yıl dolar karşısında %5 civarında 2020’deki ralli öncesi seviyelerine göre çok yüksekte.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Gümüşte ne yükselişi olmuş ki bu haberi veriyorsunuz, gümüşün yükselişi dolar kaynaklı, asıl yükseliş 50 dolar/ons lara geldiği zaman söylenecek..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:34)