E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019 yılında ihtiyaç fazlası elektriğin satın alınacağını söylemesinin ardından özellikle fabrika ve tarım işletmelerinin çatılarında çok sayıda lisanssız güneş enerji santrali (GES) kuruldu. Aynı yıl Mayıs ayında çıkan Cumhurbaşkanı Kararnamesi'nde bu tesislerde üretilen ihtiyaç fazlası elektriğin 10 yıl süreyle satın alınacağı garanti edildi. İşletmeler de kamu ile sözleşme yaparak ürettikleri elektriği satmaya başladı. Türkiye genelinde binlerce GES tesisi yatırımı yapılırken işletmeler üç yıl sonra alınan kararla şoke oldu.
“GES SANTRALLERİ KARARDAN ETKİLENECEK”
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 4 Ağustos günü Resmi Gazete'de yayınlanan kurul kararında, üretilen ihtiyaç fazlası elektriğin artık satılamayacağı kaydedildi. İşletmelerin ancak kendi tükettikleri kadar elektrik miktarını satabilecekleri, sisteme verilen artan elektriğin ise Elektrik Piyasası Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’na (YEKDEM) bedelsiz olarak hibe edileceği kararda yer aldı. Zorunlu hibe sektörde büyük tepki ile karşılandı. GÜNEŞDER Başkan Yardımcısı Serdar Ekiz, “Yatırım için işletmelere 2019 yılında izin verildi. Şimdi geriye dönük iptal kararı çıkıyor. Türkiye genelinde binin üzerinde GES santrali bu karardan etkilenecek. Yeniden sağlıklı bir düzenleme yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Kurulan işletmelerin ürettikleri elektriği satamaması durumunda batacaklarını belirten Ekiz, yaptığı açıklamada; “Yeni karar tükettiğin kadarını satabilirsin ondan sonrasını bedelsiz vereceksin diyor. Bu işletmeler yatırım yaparken hem kendi ihtiyacını karşılamak hem de elektrik satmak üzere tasarlandı. Bazı işletmeler üretiminin ancak yüzde 10'unu kendi kullanıyor. Yani ürettiği elektriğin yüzde 80'ini hibe etmek zorunda bırakılıyor. Lisanssız GES'ler ihtiyaç fazlası elektriği satamazsa batar” diye konuştu.
“İFLASLAR YAŞANABİLİR”
Sözcü'den Selami Aydın'ın haberine göre, GES projelerine finansman sağlayan bankaların Cumhurbaşkanlığı kararnamesine güvendiklerini belirten Ekiz, iflasların yaşanabileceği uyarısını yaparak şu ifadeleri kullandı:
“Bu yatırımlar sırasında banka finansmanı kullanıldı. Bankalar projelerin fizibilitelerini cumhurbaşkanlığı kararnamesinde belirtilen müsaadeleri göz önünde bulundurarak değerlendirdi.
Finans kuruluşları işleyişleri sebebiyle bu yatırımları proje finansmanı şeklinde değil ipotek ve şahsi kefalet alarak kendilerini garanti almış durumda.
Bir hukuk devletinde idari kararlar geriye yürümez. Hukuk devletinde kural olarak idare, ileriye yönelik düzenleme yapabilir. Bunun aksi idareye güveni zedeler.
2019 yılında Cumhurbaşkanı imzalı hukuki düzenlemeden yararlanmak isteyen yatırımcıya verilen bu imkânın bugün idari bir kararla geri alınması, buna güvenerek hareket eden firmaların iflasına yol açacaktır.”
"YATIRIMCI BORÇLANDI”
Diğer yandan CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Uşak'ta çok sayıda işletmenin düzenlemeden olumsuz etkilendiğini belirterek şöyle konuştu:
“Bu işletmelere 10 yıllık alım garantisi verilmişti. Çıkan karar ile hayalleri ve gelecekleri mahvoldu, kahroldular. Yatırımcı bankadan kredi aldı, başkalarından para aldı, arazi satıp yatırım yaptı. Birçok GES santraline sahip firmanın kendi tüketimi fazla değil. Yatırım amaçlı tesis kurdu.
AKP hükümeti verdiği sözü tutmuyor. 10 yıllık sözleşme yapıyor, maç oynanırken kural değiştiriyor. Uşak'taki yatırımcılar adına sesleniyorum. Yaptığınız hatadan vazgeçin. Yatırımcıları teşvik edin önünü tıkamayın. Siz yeni projelere destek olacağınıza köstek oluyorsunuz.”
İhtiyaç fazlası GES elektriği ücretsiz dağıtılacak
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Daha işin başında lisanssız sistem kuranlara sadece ihtiyaçları kadar izin verilmeliydi.Populist söylemlerle önüne gelene sınırsız izin verdiler. Lisans almayı gereksiz gibi gösterdiler.Şimdi yapılması gereken fazlasını beleş vereceksin diye ahlaksızca el koymak değil fazlası için lisans alacaksın şeklinde bir yönetmelik çıkarmaktır.
Tamam karar çok doğru değilde arkadaş sen kullanımının 10 katı yatırım yapıp bu işi lisanslı yapana karşı avantaj sağlıyorsun haksız kazanç sağlıyorsun. Sonra iş kontrolden çıktı diye devlet engel koyunca da zırlıyorsun. En başta bu kadar kapasite kurmalarına izin verilmemeliydi. Bizim milletin işi işte bunu fırsat bildi oh parayı gömerim enerjide uçtu nasılsa şimdi bağırıyorlar.
Her şeyde olduğu gibi enerjide fiyasko çıktı yandı yatırımlar böyle kararlar ancak bizim ülkemizde OLUR.
Türkiye bir çok ülkeden elektrik satın alıyor bu yapılan kanun değişikliği ile 20 tane dağıtım şirketleri bekar transferi yapılıyor artık kimin zengin olacağı kim batacagida belirlenmiş büyük resetin ilk uygundı burası bu kesinleşti
ENERJİNİN BEDAVA ALINAN KISMI DÜŞÜK GELİRLİLERE BEDAVA VERİLMELİ
yanlış en başta, lisansı olmayan nasıl bu işi yapıyor?
lisanslı satıcıların bu yıl vatandaşı nasıl sömürdüğünü bilançolarda gördük
Küçük yatırımcılar yararlanmasın amacıyla yapılıyor, çünkü ortada çok büyük pasta var. Saçma ve kanunsuz
Söküp Afrika ya Güneş in 12 ay eksilmediği ülkelere ihraç etsinler.
Kullanılan elektriği ille de pahalı satacaklar. Hibe edilenler işin hediyesi
Bence çok büyük yanlış.isteyen istediği kadar elektrik üretsinler.
Türkiye'yi hukuk devleti sanıyorlar:) ya saflar ya da şark kurnazi.projeler yapılırken ihtiyacın kadar üretime onay verilmesi lasimdi
neyimiz doğru da bu da düzgün olsun...
böyle saçmalık olur mu ? bu ülke TÜRKİYE CUMHURİYETİ muz cumhuriyeti değil alınan kararlar ileriye doğru işler geriye doğru değil
Almadan vermek Allah a mahsustur.
Anahtar kelime: lisanssız
İyi olmuş
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:55)