E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGüne bakış, borsa rehberi---

Güne bakış, borsa rehberi

Güne bakış, borsa rehberi
28 Temmuz 2011 - 09:07 borsaningundemi.com

Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda neler yaşandı, bugün neler bekleniyor? Öne çıkan haberler ve piyasa takvimi

İÇERDEKİLER ve DIŞARDAKİLER
TCMB dolar/TL’nin mart 2009’dan beri en yüksek seviye olan 1,73’e çıktığında bu seviyeden memnun olmadığını ve enflasyon hedefinin maliyet baskısı altına gireceğini düşünerek kurdaki bu yükselişin çnüne geçmek için önce yabancı para zorunşu karşılık oranlarını düşürdü aradından da döviz alım ihalelerini iptal etmişti. Ama etkisi neredeyse hiç olmamıştı . Parite 1,72’den dönerken sepette ise gerileme neredeyse hiç olmamıştı.
Dün Başbakan Erdoğan’ın krizin teğet bile geçmeyeceğini Türkiye’nin güçlü bir pozisyonda olduğunu kur tarafında ise orta noktanın bulunacağını belirtmesi, dolarTL’nin 1,6443 ve döviz sepetininde 2,08’e kadar gerilemesine imkan tanıdı. Üst nokta artık belliydi ve kurda sağlanacak istikrar piyasalar için en olumlu gelişmerden biri olacaktı, bu sırada ABD’de perakende satışlar bile beklentileri karşılamamış ama endeks 62,000 seviyesini rahat bir şekilde test edebiliyor ve güçlü görünüyordu ta ki, Fitch gibi S&P’den Türkiye'nin ekonomisinin "sert bir iniş" e doğru yönelmiş olabileceğini ve ülkenin gelecekteki kredi notu ya da görünümünün ne olacağını tahmin etmenin zor olduğunu açıklaması gelene kadar, IMKB’de hemen satışlar başladı ve 61,500 desteğinin altına sarktık dolar/tl’de 1,6950’lere yükseldi. Buda içerdekilerle dışarıdakilerin Türkiye’ye bakışlarının net bir şekilde farklı olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Dışardakiler alınan tedbilerin hem kur hem de cari açık tarafında baskı yaratacağına, çekirdek enflasyondaki yükselişin devam ettiğine ve ekonominin sert bir şekilde gerileme gösterebileceğine çünkü fonlamak isteyen yabancı yatırımcı sayısında azalma olduğuna ve Merkez bankasının diğer gelişmekte olan ülke Merkez bankaları gibi faiz artırımına gitmesi gerektiğine dikkat çekerken, içerdekiler sonuçların yıl sonuna doğru alınacağına yönelik beklentilerini korumakta. Bu farklılıkta piyasanın yönüne karar vermekte zorlanmasına neden olmaktadır. Zaten banka karlarında ve kurdaki artış nedeniyle sanayi şirketlerinin de karlarında gerileme beklenmekte, zaten F/K ve PD/DD çarpanlarında rakip ülkelere göre başa baş durumdayız, Tercih nedenimiz ne olacak ? hele yabancıların negatif bakışı bu şekilde devam ettiği sürece? Bugünün gündemine baktığımızda Almanya Temmuz işsizlik, Euro bölgesi Temmuz parekende satışlar, ABD haftalık işsizlik başvuruları verilerini takip edeceğiz . Yurtdışı
 Credit Suisse’in 2.çeyrek net karı 768 mn CHF (Beklenti 1,02 MLR CHF)
 Visa Inc, mali yılının 3. çeyreğinde karını yüzde 40 artırdı. Visa, 3. çeyrekte 1.01 milyar Dolar, hisse başına 1.43 Dolar kar elde etti. Analistler ise hisse başına 1.23 Dolar kar, 2.3 milyar Dolar gelir bekliyorlardı.
 BASF'İN 2.ÇEYREKTE NET KARI 1.45 MİLYAR AVRO OLDU(BEKLENTİ 1.5MLR)
 SİEMENS'İN 3.ÇEYREKTE NET KARI 462 MİLYON AVRO OLDU(BEKLENTİ 949MLN)
 Japonya’da haziran ayında perakende satışlar %1,5 beklentinin üzerinde %2,9 artış kaydetti.
 ABD’nin 1 yıllık CDS’leri bu hafta ani bir yükseliş kaydetti ve Çarşamba günü Londra’da 90 baz puandan işlem gördü. ABD’nin CDS’leri Mayıs 2009’da kaydedilmiş olan en yüksek seviyenin de üzerine çıktı.
 Çin Devlet Bilgi Merkezi araştırma görevlesi Zhang Monan, Çin'in ABD Doları cinsinden varlıkları, ülkenin döviz rezervlerini korumak için mümkün olan en kısa zamanda elden çıkarması gerektiğini söyledi
 ABD Merkez Bankası FED tarafından hazırlanan bir rapora göre ülkenin büyük bölümünde büyüme hızı yavaşladı. FED'in 12 bankacılık bölgesinden 7'sinde, Haziran ve Temmuz aylarında, bahar dönemine göre daha düşük bir büyüme kaydedildi. Büyük tarım işletmelerinin bulunduğu 7 bölgede kuraklık ve seller olumsuz veriler üzerinde etkili oldu. Ev satışlarında zayıflık da bir başka neden olarak gösterildi. Cuma günü açıklanacak Nisan-Haziran çeyreğinin büyüme oranının yüzde 2'nin altında olacağını tahmin ediyor.
 Standard and Poor's, Yunanistan'ın uzun vadeli kredi notunu CCC'den CC seviyesine indirdi. S&P aynı anda Yunanistan'ın kısa vadeli kredi notunu C olarak teyit etti. S&P, Yunanistan'ın görünümünü ise 'negatif' olarak belirledi.
 FED'in Bej Kitap raporuna gören 12 FED bölgesinin çoğunda ekonomik toparlanma Hazinan ayı ve Temmuz ayın başlarını kapsayan dönemde yavaşladı. Bu bölgelerin çoğunda enflasyonist baskılar da hafiflemeye başladı. Bej Kitap raporunda olumlu gelişmeler ise bir çok bölgede enflasyonun gerilemekte olduğuna iyaret edilmesi, bölgelerin çoğunun istidamda ılımlı bir artışa ve iş piyasası şartlarının yumuşadığına işaret etmeleri oldu.
 Yeni Zelanda Merkez Bankası(RBNZ), faiz oranlarında bir değişiklik yapmadı. RBNZ'den yapılan açıklamaya göre, faiz oranları yüzde 2.50 olarak devam edecek.
 Fitch Ratings, dün yayınladığı raporda ABD hükümetinin kredi notu önümüzdeki haftalarda düşürülse bile ABD Hazine kağıtlarının Dünya'nın tahvil göstergesi olmaya devam edeceğini bildirdi.
 Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Jose Manuel Gonzalez-Paramo, Banka'nın Yunanistan' verilecek yeni kurtarma yardımı altında Yunan borçlanma kağıtlarını bankalara kredi vermekte teminat olarak kabul edip etmeyeceğini söylemek için çok erken olduğunu söyledi. Paramo gazetecilere yaptığı açıklamada, "Henüz kredi derecelendirme kuruluşlarının ne yapacağını ve yeni kurtarma fonunun detaylarını bilmiyoruz. Kararı bunlara göre vereceğiz" diye konuştu.
 Japonya Maliye Bakan Yardımcısı Mitsuru Sakurai, 10 trilyon Yen olarak planlanan 3. ek bütçenin deprem sonrası yeniden inşaa için yeterli olmayabileceğini söyledi. Sakuri ayrıca, 3. ek bütçe için çalışmaları tamamlamak üzere Eylü ayı sonunu belirlediklerini ifade etti. Japonya'da deprem sonrası yeniden inşaa için hazırlanan ilk ek bütçe 4 trilyon Yen, 2. ek bütçe ise 2 trilyon Yen büyüklüğündeydi. Diğer taraftan Japonya Maliye bakanlığı ise ülke ekonomisi için değerlendirmelerini 4 çeyrektir ilk kez yükseltti.
 TMSF’nin yeniden satışa çıkardığı Adabank’a Bahreyn’in önemli finans kurumlarından Gulf Finance House talip oldu. GFC bankayı alabilirse İslami prensiplerle çalışan bir katılım bankasına dönüştürecek.
 Merkez Bankası Döviz Rezervi geçen hafta 1 milyar 5 milyon dolar düşüş gösterdi. Merkez Bankası verilerine göre, 15 Temmuz haftasında 93 milyar 496 milyon dolar olan rezervler, 22 Temmuz haftasında 92 milyar 491 milyon dolara geldi
Şirket Haberleri
 TCELL… 6 aylık konsolide net karı 312,475,000 TL olarak gerçekleşti beklenti ise 335,3 mln TL’idi.
 ANELE…Milliyet Gazetesinin haberine göre Anel, Katar’ın en büyük sağlık komplekslerinden Hamad Medical City projesinin ana yüklenicisi Hyundai Engineering’le anlaştı. Şirket Hamad Medical City’nin elektrik zayıf akım sistemleri işini üstleniyor. Hamad Medical City projesinin bu kapsamdaki işi 31.4 milyon TL bedelle Anel Elektrik’e verildi.
Turkish Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)