E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Fakelaki * ile beraber Sirtaki!
Son üç hafta sonuna girerken Yunanistan’ın kurtulduğunu hafta sonraları ise kurtarılmadığını öğrenmemiz artık sıradan hale geldi. Buda para birimlerinin Cuma-pazartesi dilimlerinden volatilitesinin artmasına neden oluyor. Bir gün dolar değer kazanıyor ardından euro.
ABD finansal sistemi hala yolunu arıyor. Verilerin iki hafta üst üste iyi geldiği görülmüyor. Kamu borcunun limiti dolduğu halde bu limitin artırılmasına yönelik çabalar sürekli boş çıkıyor. Limitin artırılmasının Kongreden geçmesi için son olarak arabulucu olarak Obama devreye giriyor. Bernanke ekonomideki canlanma gecikince yeni parasal gevşemenin kapısını açık bırakıyor.
Yunanistan borcunu ödeyemez duruma gelince AB ve IMF ile 28.4 milyar euroluk 5 yıllık tasarruf planı üzerinde anlaşmaya varıyor, Revize edilen planla toplam 14.32 milyar euro harcama kesintisi ve 14.09 milyar euro vergi toplanması öngörülüyor. Paket Yunan parlamentosunda önce bu şevkle birlikte 29 haziran yerine Cuma günü oylanacak deniliyor, ama 300 sandalyenin 155’ine sahip iktidar milletvekilleri arasından bile tam bütünlük sağlanmayınca eski tarih olan 29 haziranda ek olarak 30 haziranda yapılacak açıklaması geliyor. Yunanistan böyle yapınca önce daha önce Avrupa Mali İstikrar Mekanizması’nın (EFSM)’nin limitlerinin artırılması ve paranın Yunanistan için kullanılmasına karşı çıkmayan İngiltere’den Cameron kaynağın nasıl kullanılacağı konusunda veto hakkı olmamasına karşın İngiliz vergi mükelleflerinin parasını kullanamazsınız diyerek yarayı bir kez daha deşince AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy AB liderler zirvesinden sonra EFSM’nin kullanılmayacağını açıklayınca Merkel bunu Alman vergi mükelleflerine açıklamakta zorlanacağını görüyor, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunan parlamentosunda bu hafta yeni tasarruf paketinin geçmemesi durumunda Yunanistan’ın uluslararası yardımın bir sonraki dilimini alamayacağını üzülerek! açıklamak zorunda kalıyor.
Belçika’dan sonra İtalya’dan da bankaların yunanistan’ın borçlarının yapılandırılmasından gönüllü olduklarını açıklamaları ki ana paralarının %50-60’lık diliminden vazgeçmek anlamına geldiğinden bu ülke borsaları sert satış yiyor.
Giderek daha gönüllü hal alan borç yapılandırması durumunda, Almanya ve Fransa’nın da bankalarına orta vadede sermayelendirme, hatta en kötü durumda devletleştirme yapması ihtimali doğuyor. Döviz rezervleri çeşitlendirmesi yapan Çin, tahvillerinizi almaya devam edicem rahat olun diyor ama , yatırımcılar Yunanistan’daki finansal krizin Portekiz ve İrlanda’dan çok, İspanya gibi daha büyük ekonomilerdeki sorunları tetikleyebileceğinden çekinirken, Soros, borç kriziyle boğuşan Avrupa'nın yeni önlemler almasının kaçınılmaz olduğunu, zayıf Euro Bölgesi ekonomilerinin ortak para biriminden çıkışına olanak sağlayacak bir mekanizmanın devreye sokulmasının zorunlu olacağını belirterek bir kibritte benden diyor.
Yunan devlet hastanelerinin ilaç şirketlerine olan borcunun birkaç yüz milyon euro’yu bulduğu, Yunan Eczaneler Derneği’nin verilerine göre mart sonu itibariyle yaklaşık 900 mn Euro olduğu görülüyor, sonuç " para yoksa ilaçta yok" Napolyon boşuna " para, para, para " dememiş. Bütün bunlar olurken Yunanlılar ne mi yapıyor? Halk salı ve çarşamba günleri 48 saatlik bir greve daha gitmekte sakınca görmüyor. hafta sonları tatil hafta içi grev geleneğine devam..Almanlar bu duruma çıldırmasında ne yapsın! İngiliz Daily Mail gazetesi’de Yunanistan’ın bu hale gelmesine Fakelaki’nin günlük yaşama egemen olmasını gösterip Yunan halkının aç gözlülüğü, savurganlığı ve vergi vermemek için yaptıkları sayısız dalaveranın neden olduğu tespit ediyor.
Bu arada biz mi ne yapıyoruz? Güvercin Merkez Bankamızla birlikte; mayısta sıçrayan işlenmemiş gıda fiyatlarının haziranda ciddi şekilde gerileyerek yıllık enflasyon öngörülen seviyelere döneceğini, BDDK’nın aldığı önlemlerle talebin dengelenmesini, Başbakan Erdoğan’ın sıfır faiz söyleminin yaygın destek bulduğu bir ortamı , Türk Lirası’nın değer kaybının devam ettiğini ve kritik eşikleri test etmekte sakınca görmediğini ve baskı artarsa Merkez Bankasının günlük ihalelerle aldığı dövizin miktarını azaltmasını yada alımları tamamen durdurmasını bekliyor/görüyoruz.
Bu hafta neler mi var? Yunanistan’da oylama/onaylama, ABD’de büyümenin yavaş mı yoksa çok mu yavaş olduğunu gösterecek olan ISM imalat, Bizde 1Ç11 GSYHİ ve enflasyon verisi, G-8 liderler zirvesi var.
* Fakelaki” yolsuzluğun ve rüşvetin Yunanistan’daki işleyiş biçiminin özel adı.
Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) üye 28 ülkenin toplam 60 milyon varil stratejik rezervini piyasaya verme kararı ile gerilemeye başlayan petrol fiyatları değer kaybını sürdürüyor. ABD’de ki Petrol ve Gaz Sonraj kulelerinin geçen hafta 22 adet artmasıyla petrol fiyatları geriledi. Brent Petrol 2,6%’lık değer kaybıyla Cuma günü varili 105,6$’dan kapattı.
Yurtdışı
Bank for International Settlements (BIS), enflasyonun kemikleşmiş hale gelmemesi için global faiz oranlarının artırılması gerektiğini savundu. BIS, hatfasonu yayınladığı yıllık raporunda, 2008 yılındakine benzer bir globalfinansal krizden kaçınılması için bankaların daha yüksek sermaye yeterlilik oranına sahip olmalarını istedi. BIS yaptığı öneride Dünya'nın en büyük bankalarına yüzde 1 ile yüzde 2.5 arasında ek sermaye yeterlilik oranı uygulanmasını istedi. Bu, hali hazırda yüzde 7 olan sermaye yeterlilik oranının sistemsel açıdan en önemli bakanlar için yüzde 9.5'e kadar çıkması anlamına geliyor. Daily Telegraph gazetesinin haberine göre BIS, İngiltere Merkez Bankası'nı faizleri artırması konusunda uyardı ve, enflasyon ile mücadelede kredibilitenin korunması, bir başka finansal kriz yaşanmasının engellenmesi için beklenenden daha hızlı bir faiz artırımı yapılması gerektiğini bildirdi
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunan parlamentosunda gelecek hafta yeni tasarruf paketinin geçmemesi durumunda Yunanistan'ın uluslararası yardımın bir sonraki dilimini alamayacağını belirtti.
Die Welt gazetesinin haberine göre Alman hükümeti, Yunanistan'ın kurtarılmasına özel sektörün de katılımının bir parçası olarak, ülkenin büyük finansal kuruluşlarından Yunanistan'ın borçlanma kağıtlarının vadelerini 5 yıla kadar varan bir süre için uzatmalarını istedi.
Yurtiçi
Son sözü EPDK'nın söyleyeceği elektrik fiyatlarında, artan ham petrol fiyatlarını ve maliyetleri faturalara yansıtmak istemeyen kurumlar ise borç alacak mahsuplaşmasına gidiyor. Böylelikle yaz boyu elektrik fiyatlarına artış yapılmaması hedefleniyor.
Asgari ücrete temmuz ayında yüzde 5.1 zam yapılacak. Böylece 16 yaşından büyük işçiler için asgari ücret, 28.99 liralık artışla net 658.95 lira olacak.
Şişe Cam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman, global bir oyuncu olarak yurtdışında yeni yatırım imkanları üzerinde çalıştıklarını belirterek, Rusya'da yeni bir yatırım için sonuca varmak üzere olduklarını, Irak'ta yatırım için çalışmalarını hızlandırdıklarını, ayrıca faaliyet alanında marka satın almakla da ilgilendiklerini söyledi. Mısır, Yunanistan ve Çin'i de yatırım için değerlendirdiklerini belirten Kırman, planları arasında Şişecam'ın Rusya'daki bütünlüğünün bu ülkede halka arzının da bulunduğunu ifade etti.
KOÇ Holding, 1986 yılında Iveco’yu satarak global kamyon pazarından çıkan ortağı Amerikan otomotiv devi Ford Motor Company’i ikna ederek yeniden bu segmente iddialı geri dönmesini sağladı.
OYDER, otomotivde yılsonu hedefini 850 bin olarak revize etti.
Şirket Haberleri
Rönesans Gayrimenkul, tahvil ihracı için SPK'ya başvurdu. Şirket, 100 milyon TL değerinde tahvil ihraç edecek.
ABD’li yeni ekonomi devi Google’ın bu yılın başında CEO’luğu şirketin kurucusu Larry Page’e devreden yeni Başkanı Eric Schmidt'in cep operatörü Turkcell tarafıyla yaptığı görüşmelerde firmanın Apple ile rekabette arkasında durduğu Android işletim sisteminin gündeme geldiği belirtildi. Milliyet Gazetesinin haberine göre, Turkcell’in kendi markasıyla piyasada yer aldığı “T” serisi telefonlarının önümüzdeki dönemde Android’le birlikte sıkı işbirliği yapması konusunda görüş birliğine varıldığı belirtiliyor.
Turkish Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:25)