E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGüne bakış, borsa rehberi---

Güne bakış, borsa rehberi

Güne bakış, borsa rehberi
22 Haziran 2011 - 08:53 borsagundem.com

Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda neler yaşandı, bugün neler bekleniyor? Öne çıkan haberler ve piyasa takvimi

Elde var bir.
Bıkkınlar grubunun Yunanistan’daki güven oyu öncesinden ve sırasındaki eylemlerine karşın, Papandreu hükümeti 155-143’lük zaferle güvenle oyunu aldı .Şimdi sıra kemer sıkma tedbirlerinin ve reformların ay sonuna kadar ( 28 haziran) oylanmasına yönelirken, onaylanmanın ardından 3 temmuz haftasında Yunanistan’a 12 milyar euro’luk kredi dilimi verilecek. Çünkü Yunanistan'ın borcunu ödeyememesi durumunda Yunan tahvillerini elinde bulunduran ECB dahil Avrupalı bankaların kayıplarını karşılama imkanı kısa sürede neredeyse imkansız !
Dün BIS raporlarlarında hazırlanan veriler ışığında Yunanistan'a banka, özel sektör kuruluşları ve hükümet olarak en çok borç sağlayan ülke 56,7 milyar dolarla Fransa ardından 33,9 milyar dolarla Almanya, 14,6 milyar dolarla İngiltere, 7,3 milyar dolarla ABD, 4 milyar dolarla İtalya geldiği açıklandı. Tabii bunlar kaldıraçların dahil edilmediğini ve ellerinde toksik ve çekirdek olmayan varlıkları tutan 'kötü bankalar'ının elindeki kağıtların dahil olmadığını, ZEW endeksinin Yunanistan ve etkilemişi nedeniyle gerilediğini hatırlatalım.
Bugün sıra elde var iki’de . FED’den enflasyon ve büyüme rakamlarından revizyon beklenirken, QE2’nin devamı yada devam etmemesi yönünde Bernanke’nin açıklamalarına odaklanacağız. Zaten önce ABD’de büyümenin yavaşladığı ardından AB bölgesinde de büyümenin net bir şekilde yavaşlama kaydettiği açıklanmıştı. Alınan parasal genişleme tedbirleri istenilen sonuçları şu anda net şekilde vermedi ama Felaket getirecek diyenlerin beklentilerini de karşılamadı. Endişelerin tırmandığı , deflasyon korkularını yoğunlaştığı bir ortamda bu korkular aşıldı, şirketleri destekleyen politikalarla da başta hisse senetleri ve emtialar gelmek üzere bahar havasının esmesine neden oldu.
Yurtiçine baktığımızda IMKB’nin 62,500’ü hedeflemesine rağmen işlem hacminin çok düşük seviyede bulunması, USD/TL’de 1,60’ın kırılamamış olması, Faizlerde %9’un dip yapılmaya çalışılması piyasaların halen diken üstünde olduğunu net bir şekilde göstermektedir.
Avrupa’daki borç krizi ve artan enflasyon rakamlarına karşı kendini güvenceye almak isteyen yatırımcıların, analistlerin teknik seviye olarakta alıma uygun olarak gördüğü altın ve gümüşe ilgisi devam ediyor.Altın dün, 0,3% değer kazanarak 1546,31 $/ons olurken gümüş fiyatları 0,8% yükseldi ve 36,30 $/ons’tan kapattı.
Japonya’da petrol stoklarının beklentilerin üzerinde olması ve ABD’deki petrol stoklarının beklentilerden daha aza azalması sonucu petrol fiyatları geiledi. Brent Petrol dün, 0,7% geriledi ve varili 110,7 $ oldu.
Yurtdışı
 Yunanistan'da, 17 Haziran'da Başbakan Yorgo Papandreu tarafından yenilenen kabine, Parlamento'dan güvenoyu aldı.Yunanistan'ın 300 sandalyeli Parlamentosu'nun, oy kullanan 298 üyesinden 155'i yeni kabineye ''evet'' derken, 143 milletvekili ise ''hayır'' oyu kullandı.
 IMF, İspanya için IV kapsamında hazırladığı ekonomik gözden geçirme raporunda, ülkenin ekonomik görünümüne yönelik bir çok kayda değerriskin oluştuğu gördüğünü belirterek, İspanyol politika yapıcıların reform çabalarını ikiye katlamaya çağırdı.
 ABD'de artan riskler gözleri Merkez Bankası'na çevirdi. Merkez'in ABD ve Kanada'da tuttuğu nakit, bono ve altın rezervi 32.6 milyar doları buluyor.
 Pimco'nun CEO'su Muhammed El-Erian, Yunanistan ve diğer Avrupaekonomilerinin Avro Bölgesi'nin karşı karşıya olduğu borç krizinde problemlerini çözmek için temerrüde düşeceklerini öngördü.
 MSCI Incb, yaptığı yıllık gözden geçirme sonucunda Tayvan veGüney Kore'yi gelişmekte olan piyasa kategorisinde tuttu. Tayvan ve Güney Kore'ye gelişmiş piyasa statüsü verileceği spekülasyonları yapılıyordu.
 ABD'nin en büyük 5 mortgage kuruluşu ile, bu kuruluşların konut icra uygulamalarına ilişkin müzakerelerde bulunan eyalet savcıları arasında uzlaşma sağlanamaması halinde, dava açılmasının gündeme geleceği bildirildi.
 Moody's. Dünya'nın ikinci büyük perakende zinciri olan Fransız Carrefour SA'nın Baa1 olan kıdemli teminatsız kredi notunu ve P-2 olan kısa vadeli kredi notunu teyit ederken, görünümü ise 'durağan'dan 'negatif'e indirdiğini açıkladı.
 Çin'in en önemli ekonomik planlama kuruluşu olan Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC), Çin'de tüketici fiyatlarının Haziran ayında büyük olasılıkla Mayıs ayından da yüksek olacağını bildirdi. NDRC bu beklentisine neden olarak gecikmeli etkileri gösterirken, Haziran ayında çıkacak yüksek değere rağmen enflasyonun hala kontrol edilebilir seviyede olacağını da vurguladı
Şirket Haberleri
 Global Menkul Değerler 22-23 haziran ( Bugün ve yarın) borsada satış yöntemiyle, ikinci ulusal pazarda, GLBMD.BY koduyla , 1,50- 1,65 TL fiyat aralığından halka arz edilecek.
 PETKM, Kocaeli Yarımca'da bulunan toplam 117 bin 714,45 metrekare arsa ve üzerindeki binalar ile 3 bin 272 metrekare parseli satmak üzere ihale açtı. Mülkiyeti PETKİM'e ait taşınmazların satışı, kapalı teklif usulü ile yapılacak ve komisyonun gerek görmesi halinde pazarlık ya da açık artırma ile sonuçlandırılacak.İhaleye ait şartname bedeli karşılığı, şirketten temin edilebilecek.Şartnameye göre hazırlanacak olan teklif mektupları 15 Temmuz 2011 tarihinde saat 17.00'ye kadar PETKİM'e verilecek.
 ANELE Şirket, Hyundai Engineering and Construction Ltd ünvanlı şirketten, Şirkete gönderilen yazıda, Katar - Hamad Medical City Hastanesi Projesinin "Elektrik Zayıf Akım Sistemleri İşi"nin 71.700.000 Katar Riyali (yaklaşık 31.429.813 TL) bedelle Şirkete verildiği, söz konusu işe ilişkin sözleşmenin 21.06.2011 tarihinden itibaren 30 gün içinde imzalanacağını, projenin süresinin 30 ay olacağını duyurdu.
 EREGL Şirket, bağlı ortaklığı olan İskenderun Demir ve Çelik A.Ş. ile Çelik-İş Sendikası arasında başlamış olan 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri sürecinde, Çelik-İş Sendikası tarafından 30 Mayıs 2011 tarihinde alınan grev kararının 30 Haziran 2011 tarihinde uygulanmasına karar verilmesi ve bu kararın 15 Haziran 2011'de tebliğ edilmesi üzerine, İskenderun Demir ve Çelik A.Ş. tarafından, 21 Haziran 2011 tarihinde, daha önce alınmış bulunan Lokavt Kararı'nın 30 Haziran 2011 tarihinde uygulanması yönünde karar alındığını duyurdu.
 ESCOM Şirket, İştiraklerinden, Tnb Bilgisayar ve Görüntü Sistemleri A.Ş. ortakların rüçhan hakları kısıtlanarak sermaye arttırımı ve arttırılan sermaye ile mevcut ortakların sahip olduğu hisselerin bir kısmının halka arz edilmesi yönünde karar aldığını duyurdu.
 HALKB Banka, en fazla 3 milyar TL'ye kadar banka bonosu ve/veya tahvilinin ihracına ilişkin Genel Müdürlükçe alınan yetki doğrultusunda ilk etapta 750 milyon TL nominal değerde banka bonosunun Kurul kaydına alınmasından sonra halk arz edilmesi amacıyla Borsa kotuna alınması için İMKB'ye başvuruda bulunulduğunu duyurdu.
 METRO Şirket, çıkarılmış sermayesi yapılan son sermaye artırımı ile kayıtlı sermaye tavanına ulaştığından, kayıtlı sermaye tavanının 300.000.000 TL ' n dan 1.000.000.000 TL na çıkarılmasına karar verildiğini duyurdu.
 AVTUR, SERVE, ATLAS ve KRSAN’ın Genel Kurul Toplantıları yapılacak.
Turkish Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)