E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGüne bakış, borsa rehberi---

Güne bakış, borsa rehberi

Güne bakış, borsa rehberi
30 Temmuz 2012 - 08:51 borsaningundemi.com

Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda neler yaşandı, bugün neler bekleniyor?

 Alman hükümetinin sözcü yardımcısı Georg Streiter, Merkel'in İtalya Başbakanı Monti ile Euro Bölgesi'ndeki duruma ilişkin bir telefon görüşmesi yaptığını ve liderlerin Euro Bölgesi'nin korunması için her türlü çabanın harcanması konusunda mutabık kaldığını bildirdi.
 Lüksemburg Başbakanı ve Eurogrup Başkanı Juncker, Euro ülkeleri, Avrupa Kurtarma Fonu ve ECB’nin yakın zamanda euroyu kurtarmak için hareket geçeceğini belirtti. Juncker, EFSF ve ECB’nin tırmanan borçlanma maliyetlerini aşağı çekmek için İspanyol hazine tahvillerini satın alacağına işaret etti.
 Almanya Maliye Bakanı Schaeuble, "Hiçbir ülke eurodan Almanya kadar faydalanmıyor. Bu nedenle krizin çözümüne katkı sağlamamız da doğru'' değerlendirmesinde bulundu. Schaeuble, Yunanistan için hazırlanan yardım programının fazlasıyla iyi şartlara sahip olduğunu ve bu program dışında Yunanistan için daha fazla bir şeyin yapılabileceğini düşünmediğini kaydetti.
 ECB Başkanı Draghi'nin aralarında tahvil alımlarının da yer aldığı bankanın yeni önlemlerinin en büyük engelini aşmak üzere önümüzdeki günlerde Bundesbank Başkanı Jens Weidmann ile görüşmesi bekleniyor.
 BloombergHT'ye göre; iki ECB yetkilisi, ECB Başkanı Draghi'nin, borçlanma maliyetlerini düşürmeyi hedefleyen önlemlerin hayata geçirilmesi için ECB'deki politika yapıcıları safına katmaya çalıştığını belirtti. Draghi'nin planı, Avrupa kurtarma fonunun, piyasadan ülke tahvili alması, ECB'nin de ikincil piyasadan tahvil alımlarına yeniden başlaması yer alıyor. Yetkililerden biri, Politika faizi ve bankaların uzun vadeli kredilerinin faizinin de düşünüldüğünü belirtti.
 Moneynews.com'un Reuters'e dayandırarak verdiği habere göre Bir Euro Bölgesi yetkilisi İspanya'nın, borçlanma maliyetlerinin sürdürülemez yüksek oranlarda devam etmesi halinde, Avrupa Birliği/IMF tarafından hazırlanacak 300 milyar euro değerinde bir kurtarma paketine ihtiyaç duyabileceğini itiraf ettiğini bildirdi. Yetkili ayrıca "ECB devrede olana kadar hiç bir şey olmayacak. ECB işlevsel olmaya başladıktan sonra İspanya'nın borçlanma maliyetlerine neler olacağını görüp daha sonra tekrar bu konuya döneceğiz" şeklinde konuştu.Bir İspanya hükümet sözcüsü ise ülkesinin full kurtarma paketi istemeyeceğini kaydederek bu ihtimalin tartışılmadığını söyledi. Almanya Maliye Bakanı da İspanya için yeni bir yardım programı planlandığını yalanladı.
 Yunan liderler, kreditörlerin talep ettiği kemer sıkma önlemlerinin çoğunu kabul etti. Yunanistan Başbakanı Samaras, troyka ile görüştü, Yunan hükümetinin üzerinde çalıştığı gelecek iki yıl için alınacak 11,5 milyar Avroluk tasarruf önlemlerinin detaylarının görüşülmediği ve troykanın 11.5 milyar euro tasarrufu içeren bütçe planını tamamlayana kadar ülkede kalacağı belirtildi. Heyet Eylül’de yeniden Atina'ya gelerek raporlarına son şeklini verecek ve bu şekilde Atina'nın kurtarma paketinden gelecek dilimi alıp alamayacağına karar verilecek.
 China Securities Journal'a göre Çin'de tüketici fiyatlarında artışın Temmuz ayında son 30 ayın en düşük seviyesi olan %1.7'ye gerilemesi bekleniyor.
 S&P, İngiltere'nin uzun vadeli kredi notunu AAA ve kısa vadeli kredi notunu A-1+ olarak teyit etti. Görünümü ise 'durağan' olarak belirledi.
 Sunday Times gazetesi, ekonomistlerin Euro Bölgesi krizi ve Yunanistan'ın eurodan çıkış ihtimalinin, İngiltere'yi ilkbaharda yeniden resesyona sürükleyebileceği endişelerine dikkat çekerek "üç dipli resesyon" uyarılarını gündeme getirince İngiltere'nin iş dünyası ve muhalefet partileri İngiltere Maliye Bakanı George Osborne'a, "kemer sıkma stratejilerini" yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu.
 IMF, İspanya’da ekonomil görünümün zorlu olmaya devam ettiğini ve ekonominin ciddi aşağı yönlü risklerle karşı karşıya olduğunu kaydetti.
 Japonya'nın sanayi üretimi Mayıs’daki yüzde 3.4'lük sert düşüşünün ardından, Haziran'da aylık bazda yüzde 0.1 geriledi (beklenti 1,5% artış şeklindeydi).
 Japonya'da Temmuz ayının ilk 10 gününde 368.88 milyar yen ticaret açığı verildi. (ihracat %11,1 düşerken ithalat %16,5 arttı.)
 Japon hükümeti büyüme strateji belgesine göre Japon hükümeti güçlü yen-deflasyon döngüsünü kırmak için BOJ’la beraber mümkün olan her adımı atacak ve hükümet BOJ’un parasal gevşeme politikasını deflasyon yenilene dek devam ettirmesini bekliyor.
 Güney Kore İmalatçılar Görünüm Endeksi, Ağustos ayı için verilerde 70 puan gelerek son üç yılın en düşük seviyesine işaret etti.
 TheLira'ya göre Almanya Maliye Bakanlığı'nın "Euro Bölgesi dağılırsa Almanya'ya ne olur?" raporunda Euro Bölgesi'nin dağılması halinde Almanya %10 küçüleceği, işsizliğin iki katına çıkacağı belirtiliyor. Haberde Alman firmalarının şimdiden İtalya ve İspanya gibi ülkelerde yerel para birimi hazırlıklarına başladığı da belitildi. UBS de küçük bir ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkışı halinde Almanya'nın direkt zararının 500 milyar Euro olacağını öngörüyor.
 Almanya Maliye Bakanı Schaeuble, Moody's'in Almanya'nın kredi notunu negatife düşürmesi sonucunda Almanya için faizlerin artmasını beklemediğini, mali piyasaların redi derecelendirme kuruluşlarını artık çok fazla önemli görmediklerini belirtti.
 Obama Yönetimi, ABD'nin 2012'ye ait bütçe açığı tahminini 1.33 trilyon dolardan 1.21 trilyon dolara düşürdü. Yönetim ve Bütçe Ofisi Başkanı, işsizliğin 2012'de %8'lerde seyredeceğini, 2012'nin son çeyreğine kadar geçen sürede ABD ekonomisinin yüzde 2.6 büyüyeceğini öngördüklerini bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)