E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
S&P’DEN FRANSA’YA SON UYARI !
S&P’de piyasalar gibi 9 aralıktan umutluydu fakat baktı ki Fransa’dan yine çatlak ses geliyor, zaten Finlandiya Euro kullanımından çıkmak istiyor, Avusturya her gün frangı kontrol etmek zorunda, Marta bakalım Karta bakalım diyenler her geçen gün artıyor, çekmecesinde tuttuğu notları önce FT’ye sonra da piyasa’ya dağıttı . Notu AAA olanlar (Fransa, Finlandiya, Avusturya, Hollanda, lüksemburg ve Almanya) dahil 90 gününüz var, bu haftaki toplantıda aklınızı başınıza alın gereken kararlarda ortak uzlaşmada olduğunuzu bildirin dedi. Sonra baktı Fransa EFSF’nin 1,5 trilyona çıkarılama umudu var, amacımız 2012 Marta kadar Avrupa bölgesi planında uzlaşmak 2012 bitmeden
de onaylamak açıklamaları yapıyor. Siz Merkel’le hangi konularda anlaştınız bunu net şekilde açıklar mısınız diye sordu? Ardında EFSF’nin kredi notunu negatif izlemeye aldım, EFSF’nin "AAA" olan uzun vadeli kredi notunu’da bir ya da iki kademe düşürebilirim diyerek” son restini de çekti. Ve bu rest Fransa’ya son uyarı niteliğinde, eğer 9 Aralıkta borç krizini nasıl çözecekleri konusunda
ikna edici bir anlaşmaya varılamaması durumunda Fransa’nın notu %99.99 indirilecek. Dikkat ederseniz S&P anlaşma için 90 ama EFSF için 60 gününüz var uyarısında bulunuyor.
S&P’ye destek verenler kim ? Almanya ve ABD. Almanya zaten başından beri ne Ortak Tahvil, ne ECB ne de EFSF konusunda taviz vermemekte, S&P’de sorumluluğunu yerine getiriyor, herkes durumun ciddiyetini kavramalı diyor.
IMF'in kaynaklarının artırılmasına Almanya'nın katkı vermesi içiren fonların doğrudan IMF'e gitmesi şart, ek kaynağın sonradan EFSF'ye yönlendirileceği özel bir fona gitmesini de istemiyor.
ABD’de zaten IMF kaynaklarının artırılmasını senatomdan geçiremem sizin yeterli kaynağınız var, gerekeni yapın uyarısında ve Geithner ikinci kez AB turunda. AB sorunu diğer taraftan Merkez bankalarının da genişlemeci politika uygulayarak büyümeye destek vermek zorunda kalmalarına neden oluyor. Avustralya bir kez daha faiz indirimine giderken, Çin’den yeni bir zorunlu
karşılık indirimi , ECB’den de yeni bir faiz indirimi bekleniyor, BOE zaten yeni bir acil durum kredi hattı açtı. İki soru ile bugünkü yazımızı bitirelim. Birincisi İran’dan AB petrol almazsa ,
fiyatlar kaça çıkar ve bizim cari açık ne olur ? İkincisi Rusya’da seçimlerde hile yapılmış deniyor ve ordu göstericileri bastıyorsa neden bizde satış yapıyorsunuz ? Bu arada biz dış şoklara Rusya iç şoklara karşı kırılgan galiba.
Yurtdışı ve Yurtiçi önemli gelişmeler
Financial Times haberine göre, Avrupa Birliği yetkilileri finansal kurtarma çabalarını iki kat arttırmak için planlar üzerinde tartışıyor.Habere göre, öneri Avrupa İstikrar Fonu'na daha hızlı500 milyar euro nakit ödemeyi içeriyor.Euro bölgesi hükümetleri Uluslararası Para Fonu'na daha fazla para sağlanması ve kurtarma fonunu arttırılması üzerinde görüşüyor.
Yunanistan'da parlamento 2012 yılı bütçesini 41'e karşı 258 oyla onayladı.
AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Avrupa Birliği'nin 27 üyesine AB'nin temelini oluşturan Lizbon Anlaşması'nda değişiklik için iki yol önerdi. Van Rompuy'un hızlı yol olarak ortaya koyduğu ilk öneri, Lizbon Anlaşması'nda aşırı bütçe açıkları prosedürünün güçlendirilmesini içeriyor ve
bu protokolün güçlendirilmesi AB üyelerinin tümünün ulusal parlamentolarından onay almasını gerektirmeyecek. Uzun yol ise para birliğinin yönetimine ilişkin yasalarda değişiklik. Bu değişiklik, tüm üye ülkelerin ulusay parlamentolarından onay gerektireceği için zaman alacak.
Ancak bu yol, bütçe zorunluluklarında daha derin değişiklikler yapmaya da imkan verecek.
Fransa Başbakanı Fillon, hükümetin 2012 yılının ilk çeyrek büyümesinin tahmin edilenlerin altında kaldığına dair ekonomi verileri görene kadar, 3. bir tur kemer sıkma tedbirlerini müzakere etmeyeceğini söyledi.
ABD Hazine Bakanı Geithner, ABD'nin IMF'in daha güçlü bir Avrupa'nın inşasın da yardım için daha yapıcı bir rol oynamasını desteklemeye devam ettiklerini söyledi. Geithner ayrıca, FED yoluyla IMF'e sağlanan ABD kredileri konusundaki haberlerin doğru olmadığını da ifade etti.
Türkiye, ABD’nin yedi piyasadan oluşan yatırım listesine giren tek Avrupa ülkesi oldu. Yatırım için Türkiye, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Endonezya, Vietnam, Kolombiya ve Körfez ülkeleri listeye alındı.
Çinli kredi derecelendirme kuruluşu Dagong Global Credit Rating Co., Temmuz ayında negatif izlemeye aldığı İtalya'nın A- olan kredi notunu BBB'ye indirirken, görünümü ise 'negatif' olarak belirledi.
Turkish Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:13)