E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
LİKİDİTEYİ
Avrupa önce ortak tahvil ve Yunanistan'daki imza krizinden vuruldu, ardından ABD'den gelen 3Ç11 büyüme verisini %2,5 yerine %2 gelmesi yurtdışı piyasalar için diğer bir darbe oldu. Yurtiçinde TCMB bugün repo ihalesinde döviz satım ihaleside açmadı bankalara döviz satıp likitidenizi kendiniz sağlayın dedi. İlk önce bankalar döviz sattı ve dolar/tl 1,8350'lere kadar geriledi ardından bankalar döviz satmak yerine Merkez bankası repo piyasasından borçlanmayı tercih ettiler ve bu rakam 9 milyar TL'ye çıktı ve %12 faizle borçlanıyorlar. Dolar satmak niyetinde olmayan bankalar sanki merkeze munzam munzam diyordu. Bono piyasası açısından yaratılan belirsizlik fonlama konusundan oluşan belirsizlik tahvil/bono piyasasında işlemlerin neredeyse durma noktasına gelmesine neden oluyor. Bu noktada swaplar dikkat çekiyor.
Yurtdışından daha kolay TL bulunması yurtiçindeki repo piyasasında faizlerin yükselmesine karşılık swap oranları yurtiçindeki gibi yükselmiyor Merkez’in hamlesinin etkisi kalıcı olmuyor. Dolayısyla merkez’in bir tercih yapması gerekecek döviz mi? faiz mi?. Dövizi dikkate almayarak faiz üzerinde oynamasını bunu yapmadığı sürece belirsizliğin devam etmesini beklemekteyiz. TCMB’nin bugün Sürpriz yapabileceği nokta ise gecelik borç verme faizinde bir yükseliş olabilir.
Bizde Bugün TCMB toplantısı var ama Yurtdışında’da yarın Şükran günü. AB’de karar alınamadığı için belirsizlik yüksek , Bankalar kar/zarar hesaplarının peşine düşmüş durumda dolayısıyla likitide çok düşük kalacak, para girişi olmayacak olsa da çok çok sınırlı kalacak, çünkü yıl sonu bilançolarını düzgün ve şık göstermek zorundalar ki primler gelsin.
AB ise krizin aşılması için önündeki iki seçenekten mali birlik oluşturulmasını seçti. Birbirinden çok farklı özelliklere ve sorunlara sahip ülkelerin ulusal egemenliğine ait bir takım kavramların üst bir kurula devredilmesini gerekiyor. Bunun sağlanmasına çalışılacak ama buna birçok ülke karşı çıkacaktır. Diğer taraftan Commerzbank'ın 5 milyar Avro'ya varan sermaye ihtiyacı olduğu, Fransa ve Belçika'nın Dexia'nın kurtarılması için yapılan anlaşmanın kaderini tekrar ele almakta oldukları haberlerinin piyasa tarafından sindirilmeside gerekiyormuş. AB’nin sindireceği o kadar çok şey var ki hergün yeni bir sindirim problemi çıkıyor ve Talcid’ler artık işe yaramıyor.
IMKB'de 53,000 desteğinin önemli olduğunu burası kırıldığından 51,500'e kadar serbest düşüş
görülebileceğini belirtmiştik. Son verilerle bu seviylere geldik. Şimdi yeni bir trendin içine girdik ve ana destek 48,500'de bulunuyor. 53,000 geçilmeden yeni pozisyon açılması önermiyoruz.
Yurtdışı ve Yurtiçi gelişmeler
FED, ABD'nin en büyük 6 bankasının da aralarında olduğu bankalara stres testleri uygulayarak,
bankaların Avrupa borç krizinin derinleşmesi gibi bir durumun yol açacağı olası bir piyasa şokuna dayanıp dayanamayacağını görmeye çalışacak. Test 2008 yılının ikinci yarısında oluşan fiyat ve faiz hareketlerini temel alıyor. FED'in stres testine girecek 6 büyük banka Bank of America, GoldmanSachs, JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo ve Morgan Stanley.
IMF, güçlü politikalar izleyen ancak kısa vadeli likidite sıkıntısı yaşayan ülkeler için 6 aylık ihtiyati kredi hattı sunacağını bildirdi. IMF'in İhtiyati Likidite Hattı olarak adlandırdığı bu yeni kredi kolaylığından yararlanılacak miktar başvuran ülkenin IMF'e katkı oranı ile sınırlı olacak. IMF yaptığı açıklamada, bu ihtiyati likidite hattının gelecekteki şoklara karşı sigorta olacağını ve krizi kenardan izleyen ülkelerin ihtiyaçları için bir kısa vadeli likidite penceresi sunacağını vurguladı.
FMOC toplantısının dün açıklanan tutanaklarına göre bazı FED yetkilileri, ABD ekonomisinde büyümenin güçlendirilmesi için para politikasının gevşetilmesi yönünde daha fazla şey yapılmasına hazır olduklarını ifade ettiler. FOMC üyelerinin bir kısmı FED'in para politikasını daha fazla gevşetmeyi düşünmesi gerektiğini dile getirdiler
ÇİN'DE KASIMDA İMALAT SEKTÖRÜ PMI (FLASH) 48.0 (ÖNCEKİ 51.1)‐HSBC
AB Komisyonu bugün avro bölgesinde ekonomik disipline ve ortak tahvili ihracına yönelik öneriler
açıklanacak.
Çin'in 4 büyük bankasının verdikleri yeni kredilerde Kasım ayında kayda değer yavaşlama oldu.4 büyük banka Kasım ayının ilk 3 haftasında sadece 100 milyar Yuan yeni kredi dağıttı. Ekim ayında 587 milyar Yuan yeni kredi verilmişti.
İngiltere Merkez Bankası Finansal Politika Kurulu üyesi Robert Jenkins, bankaların bilançolarının
hanehalkı ve işletmelere krediler kısılmadan, primleri kısarak, finansal risk alımını kısarak, öz
sermayelerinin artırarak güçlendirilebileceğini söyledi. Jenkins, bankaların daha fazla regülasyonun kredileri sınırlayacağı ve ekonomiye zarar vereceği yönündeki lobi faaliyetlerini eleştirerek, bu yöndeki savların entellektüel olarak dürüst olmadığını ve potansiyel olarak zarar verici olduğunu savundu.
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Fransa ve Almanya'nın gelecekte ekonomik ayrışmalardan kaçınmak için yakında AB anlaşmasında değişiklikler yapılması önerisinde bulunacaklarını söyledi.
IMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Financial Times'a yaptığı açıklamadaTürkiye'in İstanbul'u bölgesel bir finans merkezi yapmak için İMKB ve VOB'u birleştireceğini söyledi.
Turkish Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:21)