E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Zamanı verdik, sıra sonuçta!
Avrupa’daki gelişmeler ve gün içi gelen haber akışına piyasalar endekslenmişti EFSF’nin miktarı , kaldıraçlı mı kaldıraçsız mı kullanılacağı, Avrupa Bankacılık Otoritesi bankaların yaklaşık 80 milyar Euro ek sermaye ihtiyacı olduğunu açıklarken Avrupalı Liderler’in 940 milyar Euro’luk bir paket üzerinde anlaştıklarının sızdırılmasına karşın EFSF konusunda Almanya- Fransa anlaşmazlığı liderler zirvesinin hem 23 Ekim hem de 26 Ekimde yapılmasına neden olunca piyasalarda hem volatilitenin de artmasına hem de yeterli ve daha net anlaşma imkanı için zaman kazanılmış oldu.
Yurtiçinde ise Merkez bankasının dolayı faiz artışına neden olduğunu gördük. Gecelik faiz tabanını yükseltirken bankalara verdiği likiditeyi kısarak faizlerin yükseltilmesine imkan verdi. Bankaların kendi aralarındaki işlemlerde %7 olan faizler %8’e yükseldi. Hazine gösterge tahvil faizi de likidite maliyetinin artması ile %9,52’lere yükseliş gösterdi. Merkez yeniden kur artışı ve enflasyonun geldiği ve geleceği seviyenin beklentileri bozmasının önüne geçmek ve OVP uygun kalmasını sağlamak için attığı bu adım faiz artışının önünü açmış oldu. Merkez bankasının bundan sonra yurtdışı gelişmelerle birlikte yurtiçindeki enflasyona daha fazla odaklanması ve enflasyondaki artışın beklentileri bozmaması enflasyonla faiz makasının daha da artmaması için sıkılaştırıcı politikalara ve faiz artışlarını yönelmesi açıklanacak verilere göre uygun bir beklenti olacaktır.
TCMB’nin son gerçekleştirdiği adımlar neticesinde piyasanın gizli faiz artışında bulunması ve faiz artışı kapısının açık bırakılması, düşük faizden kamu kağıdı taşıyan bankaların faizlerin mevcut seviyelerinden bile zarar kaydetmeleri bankacılık sektörünün karlılığının azalmasına ve IMKB’deki yükseliş potansiyelinin sınırlı kalmasına imkan vermesini beklemekteyiz.
Bu haftaya baktığımızda ise odak noktamız yine AB liderler zirvesi ve EFSF’nin nasıl kullanılacağı konusundaki kararın ne olacağı, ABD’de 3.çeyrek GSYH öncü verileri ile ekonomideki soğumaya işaret etmesi beklenen Kapasite kullanım oranı olacak. IMKB tarafına baktığımızda ise Endeks’in hareketinin hem AB liderler zirvesinden çıkacak sonuç, hem de bono faizlerinin seyrinin belirleyici olmasını bekliyoruz. 250412 kağıdında faizlerin %10,12’lere gösterge faizde ise %9,52’lere ulaşılması bankacılık hisselerinde ve doğal olarak IMKB’de yükseliş hareketini sınırlayacaktır. Olumlu haber akışı ile birlikte Endeksin önce 58,500 ardından 60,200 seviyesini test etmesini beklememiz sürpriz olmayacaktır.
Yurtdışı ve Yurtiçi gelişmeler
AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Euro Bölgesi liderlerinin dün gece yaptıkları toplantıda Avrupa Finansal İstikrar Kolaylığı EFSF'nin artırılması için iki seçeneği masaya koyduğunu ve bu iki seçeneği bir araya getirerek uygulayabileceğini, ECB'nin hiçbir şeye dahil olmayacağını söylemek, çok fazla olur" diye konuştu
Euro Bölgesi'nin Maliye Bakanları, AB ve IMF'nin kurtarma programı çerçevesinde Yunanistan'a yapılacak 8 milyon euroluk ikinci yardım dilimini onayladı
Troyka, Avrupa bankalarının daha fazla zarar etmemesi için Yunanistan'ın borçlarının %60'a kadar varan kısmını silmeye hazırlanıyor. Yunanistan'ın borcunun sürdürülebilirliğine ilişkin üç senaryonun değerlendirildiği raporda, 2020'ye kadar Yunanistan'ın borcunun gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının yüzde 110'un altına indirilmesinin özel sektörün Yunanistan'ın borcunu yüzde 60 kadar silmesini gerektirdiğine dikkat çekildi.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, AB bankalarının Basel III olarak adlandırılan yeni sermaye kurallarına gelecek yıl geçeceğini söyledi.
EPDK, Doğal Gaz Piyasası Kanunu kapsamında, dağıtım lisansını Kurumun yaptığı ihale ile alan ve lisans verilme tarihinden itibaren ilk 8 yılını dolduran dağıtım şirketleri için, geçerli olan mevcut birim hizmet ve amortisman bedelinin bu konuda yeni bir karar alınıncaya kadar uygulanmaya devam edilmesine karar verdi.
Dünya'nın en büyük tahvil fonunu yöneten Pimco, gelişmekte olan ekonomilere giden sermayenin geri dönüşü ile birlikte gelecek 3 ayda ABD Doları ve Japon Yeni'nin güçlenmesini bekliyor.
JAPONYA'DA EYLÜLDE İHRACAT 5.981 TRİLYON YEN (ÖNCEKİ 5.358T)
Turkish Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:45)