E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BEKLEYEREK GELEN TEK ŞEY FELAKET .
Yunanistanı konuşmadığımız tek bir gün neredeyse geçmiyor. Yunanistanın hedeflenen bütçe açığını bu yılda gelecek yılda yakalayamıyacakmış, hemen yeni bir bütçe kısıntısı programı hazırlanır meclisten geçirilir, halk anında greve gider, bu oyun böyle devam eder de daha ne kadar devam eder, belli değil ama sona her geçen gün yaklaşıldığı da ortada.
İşe idari açıdan baktığımızda ise görünen köyü göremeyenlerden oluşan bir global yönetici kadrosu, politik hataların artık komediye döndüğü , hergün yeni bir randevunun takip edildiği garip bir süreç, birbirini tutmayan aynı konu hakkındaki açıklamalar, her geçen gün dökülen saça yapılmak istenen traş fikirleri, Avrupa kurtarma fonunu hedge fon çevirmek isteyenler, çözümün bekleyerek gelmesini bekleyen politika yapıcılar, Twistçi politika uygulamaya başlayanlar, daha önce deflasyon sürecinde QE2 uygulayanların önce karşı çıktıkları QE3’ü geçen hafta çaresiz dile getirmek zorunda kalışları ve bugün yapacağı açıklamalara odaklanan global piyasalar, büyümenin her ay aşağı çekildiği paranın Alman ve Amerikan tahvillerine yöneldiği bir dönem, Lehman sürecinden beri gerçekleşen en yüksek çeyrek dönemlik geri çekilmeler, ayı piyasasına çekilmiş borsalar, 50 sınırında veya altında seyreden PMI’lar, doğal olarak ekonomideki yavaşlamanın vurduğu emtia fiyatları ve emtia üreticisi ülkeler, önümüzdeki iki üç ay canlanMa bekleyen ama bunun bu karmaşık zincirde nasıl olacağını kestiremeyen piyasalar ve kaçınılmaz görünen resesyon, değer kaybeden ama bizce hala değerli görünün euro, aslanlar gibi yükselişine devam eden dolar/tl ve döviz sepeti, döviz borcu olan
şirketlerden kaçış süreci, son zamlar ve kurun etkisi ile hedef bandının üzerinde tamamlanma ihtimali %75 olan enflasyon, dövizdeki munzam indirimin öne çıktığı makro ekonomik verileri ile ayrılmaya çalışan Türkiye ve IMKB,.
Yurtdışı ve Yurtiçi gelişmeler
Lüksemburg'da biraraya gelen Avro Bölgesi maliye bakanları,Yunanistan'a verilen 110 milyar Avro tutarında AB‐IMF yardımının 6'ncı diliminin serbest bırakılmasının görüşüleceği 13 Ekim toplantısını erteleme kararı aldılar.
Yunanistan'da, başkent Atina'da incelemelerini sürdüren Avrupa Birliği (AB) ‐ Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Troyka'sının, bütçedeki açığın azaltılmasıyla ilgili yeni önlem talebinde bulunması üzerine, hükümet ile yeniden anlaşmazlık çıktığı bildirildi.Yunan medyasında çıkan haberlere göre, Atina'daki incelemeleri çerçevesinde çeşitli bakanlıklarla temaslarda bulunan Troyka'nın, bütçedeki açığın 2011‐2012 döneminde daha da azaltılması amacıyla, özel sektörde maaşların düşürülmesiyle ilgili talebi Başbakan Yorgo Papandreu tarafından sert tepkiyle karşılandı.
Wall Street Journal'ın haberine göre Avro Bölgesi maliye bakanları Yunanistan'a verilecek ikinci kurtarma yardımının önündeki en büyük engellerden biri olan teminat konusunu çözdü.
Avro Bölgesi kurtarma fonu EFSF'nin CEO'su Klaus Regling, Yunanistan'a verilecek 2. kurtarma yardımı karşılığında Finlandiya'ya teminat verilmesi konusunda Avro Bölgesi maliye bakanlarının vardığı anlaşmanın tüm üye ülkelere açık olduğunu söyledi. Regling, Yunanistan'dan teminat alacak ülkelerin Avrupa'nın 2013'de devreye girecek kurtarma fonu ESM'ye olan yükümlülüklerini ödemeleri gerektiğini vurguladı. Regling, Finlandiya'nın Yunanistan ile yapılacak kurtarma anlaşmasından elde edilebilecek kardan pay almayacağını da ifade etti. Regling açıklamasında, varılan anlaşmaya göre teminatın EFSF kredilerinin vadesinin dolmasından sonra ödeneceğini de belirtti.
Dallas FED Başkanı Richard Fisher, istihdam yaratımının ABD'nin önündeki en büyük zorluk olduğunu ve FED'in bunun için doğru şartları oluşturduğunu söyledi.
Çin Merkez Bankası, ABD Senatosu'nun Çin'in kur politikasına ilişkin bir yasa tasarısı görüşmekte olmasından üzüntü duyduğunu veböyle bir adımın ticari anlaşmazlıklara yol açacağını, ekin'indevam eden kur reformunu etkileyeceğini bildirdi.
Lüksemburg Başbakanı ve Eurogroup Başkanı Jean Claude Juncker, Avro Bölgesi geçici kurtarma fonu EFSF'nin kaldıraçla büyütülmesi konusunda umutlu olduğunu söyledi.
Japonya Maliye Bakanı Jun Azumi, Avrupa'nın Yunanistan'ın borç krizini çözümü için şeffaf bir kurtarmı planı ile gelmesi gerektiğini söyledi.
Çin Hizmet Sektörü Endeksi, bir önceki ayın rekor düşük seviyesi olan 50.6'dan eylül ayında 53'e
yükseldiğini açıkladı. Ağustostaki düşüşten sıçrayarak geçtiğimiz ay hızlı büyüdü, dünyanın ikinci büyük ekonomisinin yavaşladığına dair endişeleri de gevşetti.
Nomura analisti Bob Janjuah, uzun süreli ayı piyasasının üçüncü aşamasında olunduğunu söylerken, bir yıl içerisinde küresel hisse senetlerinin % 25‐30 daha düşmesini beklediğini belirtti.
American Airlines'ın sahibi konusundaki AMR'nin hisse senetleri, American Airlines'in iflasa karşı korumaya başvuracağı endişeleri ile sert düşüş yaşadı. Şirket, CNBC'ye bir açıklama yaparak iflasa karşı koruma başvurusu yapmaya hazırlandığı haberlerini yalanladı.
Avustralya Merkez Bankası(RBA), faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi. RBA'nın dün başlayan ve bugün sona eren toplantısının ardından yapılan açıklamada, faiz oranlarının değişmeyerek yüzde 4.75 olarak kaldığı belirtildi. Piyasalarda da faiz oranlarında bir değişiklik beklenmiyordu.
CME Group, platin ve bakır vadelileri için işlem teminatlarını artırdı. Teminatların artırılmasının vadeli kontratlardaki oynaklığı azaltacağını uman CME, platin vadelileri için teminat zorunluluğunu yüzde 29, Comex'de işlem gören bakır vadelileri için de yüzde 15 artırdı. CME'nin aldığı karar sonrasında bakır vadelilerinde başlangıç teminatı 6.750 Dolar'dan 7.763 Dolar'a, platin vadelilerinde ise 3.850 Dolar'dan 4.950 Dolar'a yükseldi.
Turkish Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:17)