E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ÇOKK LAF, AZ İCRAAT..
Uzun süredir laf üreten ama icraat yapılmadığını gören piyasalar kısa vadeli teknik olarak da aşırı satım bölgesine gelinmesinin etkisiyle düzeltme hareketi içerisine girdiler.Ama radikal adımlar atılmadan mali piyasalardaki volatilitenin normalleşmesini görmek hayalcilikten öte gitmeyecektir. Çünkü hala önümüzde Yunanistan’a yapılması öngörülen bir sonraki yardım konusunda Euro Grubu’nun muhtemelen 13 Ekim’de karar vermesi ve Yunanistan’a 8 milyar Euro’nun verilmemesi durumunda bu ülkenin iflasa sürükleneceğini gerçeği durmaktadır. Diğer taraftan yıl sonunda %2,2 olması beklenen ama %3’e yükselen Euro bölgesi yıllık enflasyonuna göre ECB’den beklenen faiz
indirimi de gerçeklere bakarsak hayal oldu. Ama Trichet gitmeden önce ECB tavır değiştirir her şey büyüme için derse ve faizleri indirirse piyasaları yeniden kısa süreli de olumluya döndürür. Yapmazsa zaten Trichet deriz. Ülkemizde ise Fitch kendisinden beklenilen not artırımı için ; sürdürülebilir büyüme gerekli ve MB’nin para politikasının doğru işlediğini görmek istiyoruz açıklamaları Fitch’den not artışı beklentisini 2012’ye bırakmış oldu. TCMB Başkanı Başçı ise
kurumsal bono/tahvillere uygulanan zorunlu karşılık oranının göreceli olarak yüksek kaldığına işaret edip önümüzdeki günlerde vadelerine göre değişikliğe gidilebileceğini, bundan sonra alınacak önlemlerin uzun vadeli faizleri düşürmeye yönelik olacağından bahsetmesi ise TCMB ilk toplantısında ( 20 Ekim ) , ya da daha öncesinde, TL munzam karşılıklarda uzun vadelerde bir indirime gideceğinin göstergesidir. Diğer taraftan Başçının TL’deki bundan sonraki değer kayıplarını olumlu karşılamayacaklarını açıklaması ki önceki hafta TL’nin değer kaybının global etkilerden kaynaklandığını belirtmişti şimdi bundan vazgeçmiş olduğu görülüyor.
Bu hafta gündem de ise ; Troyka Yunanistana kredi dilimini serbest bırakacak mı ? Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısı ne kadar zorlu geçecek, fikir ayrılıkları artmaya devam edecek mi ? yoksa azalacak mı? ECB faiz indirimine gidecek mi ? QE3’den dolaylı olarak “enflasyonun ya da enflasyon beklentilerinin belirgin bir şekilde gerilemesi durumunda merkez bankasının yeni bir parasal genişlemeye gitmesi gerekir “ bahseden Bernanke’nin nasıl bir açıklama yapacağını ve tabii ki Yunanistan daimi konumuz olduğundan Papandreu’nun nereleri ziyaret ettiğini de takip etmek zorunda kalacağız. Bu arada Yunan hükümeti 2011 bütçe açığı hedefini kaçıracağını açıklamış , aa nasıl olabilir? Yoksa sürekli yapılan grevlerden mi? Yine yeni bir söz verdiler, icratta gelince olmadı derler , yani AB’de değişen bir şey yok.
Yurtdışı ve Yurtiçi gelişmeler
.. ABD Merkez Bankası (Fed), ekonomideki büyümeyi desteklemek ve borçlanma maliyetlerini düşürmek için açıkladığı 400 milyar dolar değerindeki yeni bir programını bugün başlatacak. New York'taki Fed'in yaptığı açıklamaya göre, banka, önceki hafta açıkladığı program kapsamında 3-28 Ekim tarihleri arasında 44 milyar dolar değerinde kısa vadeli tahvili satarak, aynı miktarda uzun vadeli tahvil satın alacak. Fransa'da yayımlanan Les Echos gazetesinin haberinde, Fed'in satmayı öngördüğü tahvillerin vadesinin 2012-2014, alacağı tahvillerin vadesinin ise 2017-2041 olacağı belirtildi
.. Yunan hükümeti dün gece yaptığı toplantıda, 2011 yılı için belirlenen bütçe açığı hedeflerini kaçıracağı, bütçenin uluslararası kreditörlere verilen taahhütler çerçevesine geri getirlmesi için 2011 ve 2012 için tohlam 6.6 milyar Avro tutarında kemer sıkma tedbiri alınması gerektiği kararlarına vardı.
.. Yunanistan’ın, yıl sonuna kadar 30 bin çalışanı yedeğe çekme konusunda Troyka’ya söz verdiği belirtiliyor. Taraflar arasında yapılan görüşmelere göre, ücretli izne ayrılmış gibi olacak çalışanlara maaşlarının yüzde 60’ı bir yıl boyunca ödenmeye devam edilecek. Askıya alınan çalışanlar, yıl sonunda yeni iş bulamazlarsa maaşları tamamen kesilecek. Hükümetin ayrıca, bugün parlamentoda vergi artırımı, kamu çalışanlarının maaşlarında yaklaşık yüzde 20 indirim ve 2015 yılına kadar devlet çalışanlarının beşte bir oranında azaltma yoluna gidilmesini gündeme getireceği
de öne sürülüyor.
.. İstanbul'un enflasyonu eylül ayında perakende fiyatlarla bir önceki aya göre yüzde 0.82 artarken, toptan fiyatlar ise yüzde 1.65 arttı. Eylül ayında yıllık enflasyon perakende fiyatlarda yüzde 6.1'e, toptan fiyatlarda yüzde 15.9 artış gösterdi
.. BOTAŞ, konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatlarını yüzde 12,28 ile yüzde 14,35 arasında, sanayide kullanılan doğalgaz fiyatlarını ise yüzde 13,7 ile yüzde 14,30 arasında değişen oranlarda yükseltti
.. Milyarder yatırımcı George Soros, yeni bir ekonomik depresyonun önlenmesi için 3 aşamalı bir plan önerdi. Soros'un 3 aşaması, Euro Bölgesi hükümetlerinin ortak tahvil çıkarması, büyük bankaların Avrupa Merkez Bankası'nın idaresine konması ve AMB'nin İtalya ve İspanya gibi ülkeler için çok düşük maliyetli geçici finansmanın sağlaması önerilerini içeriyor.
.. Portekiz İstatistik Ofisi'nin verilerine göre, geçen yılın sonunda GSYH'nin % 9,8'i düzeyinde bulunan ülkenin bütçe açığı, yılın ikinci çeyreğinde GSYH'nin %8,3'ü seviyesine düştü. Hükümet, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği (AB) ile yaptığı 78 milyar euro değerindeki finansal yardım anlaşması gereğince bütçe açığını yıl sonunda GSYH'nin % 5,9'u düzeyine çekmeyi taahhüt etmişti.
.. Japonya'da büyük imalatçıların ekonomiye güvenlerini değerlendiren Tankan Endeksi'ne göre, yılın 3. çeyreğinde Japon imalatçılar iş yapma şartları konusunda daha iyimser hale geldiler.
.. Die Welt Gazetesine konuşan Avusturya Maliye Bakanı Maria Fekter, Avro Bölgesi uzmanlarının Avrupa Finansal İstikrar Kolaylığı EFSF'yi güçlendirecek tedbirler üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Fekter, "Uzmanlar, EFSF'nin kaldıraç veya diğer tedbirler ile nasıl güçlendirileceğini değerlendiriyorlar" diye konuştu.
.. Goldman Sachs Asset Management Başkanı Jim O'Neil, G20 üyesi ülkelerin Kasım ayında yapacakları toplantıda global ekonomik büyümedeki yavaşlamanın önüne geçmek için para politikasını gevşetmeye yönelik koordineli tedbirler almak konusunda anlaşmaya varabileceklerini bildirdi.
.. El Mundo gazetesinin haberine göre İspanyol bankaları, bazı bölgesel hükümetlerin yıl sonundan önce bazı borç geri ödemelerinde temerrüte düşebileceklerinden endişe ediyorlar. İspanya'da bölgesel hükümetlerin 2011 yıl sonuna kadar yaklaşık 7 milyar Avro tutarında borçlarnının vadesi dolacak. Bu miktarın yarısı Katalonya bölgesine ait. Katalonya'yı ise Valencia bölgesi takip ediyor.
Turkish Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:13)