E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Fed’in aşağı yönlü risklerin ivmelendiğini söylemesi, İtalya’nın , ABD’de bankacılık devlerinin, 7
italyan bankasının notlarının düşürülmesi belirsizliğin hızla artması hazine bonolarının bu işten en
fazla etkilenen para piyasaları aracı olmasına, sermayenin Avrupadan çıkıp hazine tahvillerine
geldiğini görmekteyiz. Çünkü artık Avrupa piyasalarında da korkulmakta. Tahvil getirileri hızla
düşmesine rağmen talep hızla artıyor. Borçlanma maliyetlerinin düşmesi için ECB’de devreye giriyor borç krizindeki ülkelerin tahvillerinden o da alımlarına devam ediyor.
Büyüme endişesi emtialarda petrol, gümüş, bakır v.b fiyatlarında ciddi gerilemelere neden oluyor.
Emtiaya dayalı borsalarda volatilite artıyor.
Para çıkışının global çapta devam etmesi gelişmekte olan ülkelerin sadece Türkiye’nin değil para
birimlerinin ciddi değer kayıpları karşılaşmasına neden oluyor. Fiyat riski olmayan enstrüman olan
ABD dolarına yönelim artıyor. Daha önceki güvenli limanlar olarak görülen Japon Yeni’ne ve
Avusturya Frangına devletlerinin müdahele etmesi, altında realizayon görülmesi ABD dolarını tek
bırakıyor. Altındaki düşüş ise hem kar realizasyonu hem zarar edilen yerlerdeki kayıpların
dengelenmesi için karlı pozisyonlarını kapatma hem de bu kadar volatilite artışında yüksek karlı bir
pozisyonda durmanın yarattığı tedirginlikten dolayı oluyor.
Cari açığı uluslararası fonlama ile idare etmemiz ve herhangi bir şekilde likiditenin geri dönmesi cari açığı olan bizim gibi ülkelerin daha fazla etkilenmesine neden olacaktır. Burada da TL’nin diğer
gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine göre daha önceden değer kaybetmeye başlamış olması
bizim için şu aralar avantajımıza olabilir. Ama değer kaybının devam etmesi yüksek cari açıkla bu
dalgaya yakalanmamız algılamanın değişmesine neden olacaktır.
Gösterge faizdeki artışı normal üstü olarak değerlendirmekteyim. Bir kısmı riskten kaçış olabilir ama emtia fiyatlarındaki gerilemenin görüldüğü bir ortamda ve global çapta enflasyonist baskıların
giderek gerilediği dezenflasyonist baskıların daha hakim olduğu bir konjektürün içine giriyoruz, böyle bir konjektürde bizde de faizdeki hareketin bu kadar keskin bir şekilde yukarı olması oldukça şaşırtıcı.
Dolayısıyla faizdeki bu hareketin tersine dönmesini beklemekteyim. Diğer taraftan IMF’in Türkiye
için enflasyon hedeflemesi yapmasını, sıkılaştırmaya gitmesinin gerektiğini bununda faizlerin
artırılmasıyla olabileceğini söylemesinin yorumunu
Yurtdışı ve Yurtiçi gelişmeler
.. AB'nin Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu üyesi Olli Rehn, 16 avro bölgesi ülkesinin Yunanistan'ı temerrüde düşürmeyeceğini belirtti. Rehn, Washington'da yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın kontrolsüz temerrüdünün ya da avro bölgesinden çıkmasının sadece Yunanistan'da değil, tüm Avrupa Birliği'nde çok büyük ekonomik ve sosyal zarara yol açacağını, tüm dünya ekonomisine ciddi etkileri olacağını söyledi. Olli Rehn, bunun olmasına izin vermeyeceklerini kaydetti.
.. Washignton'da biraraya gelen G-20 üyeleri, Avro Bölgesi'ndeki borç krizinin bankaları ve piyasaları
baltalamasını engelleme taahhütünde bulundular ancak, global ekonomide güveni artırmak için yeni spesifik tedbirler açıklamadılar.
.. S&P, Avustralya'da federal hükümetin kredi notlarını AAA/A-1+ olarak teyit etti.
.. Moody's Investors Service, Slovenya'nın devlet tahvili notunu bir kademe indirdi. Moody's, Slovenya'nın kredi notunu Aa3'e çekerken, notun hala negatif izlemede olduğunu da vurguladı.
.. Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Sergei Storchak, şu aşamada BRIC ülkelerinin Avro Bölgesi'ne ortak yardım sağlamalarının imkansız ve gereksiz olduğunu söyledi.
.. Japonya Maliye Bakanı Jun Azumi, Tokyo hükümetinin Avrupa'ya finansal destek sağlamaya istekli olduğunu, ancak Japonya'nın EFSF tahvillerinin her hangi bir şarta bağlı olmadan alamayacağını söyledi. "Eğer Avrupa'nın beklenenden daha fazla fonlama ihtiyacı varsa, Japonya destek verebilir" diye konuşan Azumi, ancak Avrupa ülkelerinin mali yeniden yapılanmayı başarmaya bağlılıklarını göstermeleri gerektiğini vurguladı.
.. Financial Times gazetesinin verdiği habere göre Avrupa Birliği yetkilileri, 16 banka için planlanmış olan yeniden sermayelendirmenin hızlandırılması için çalışıyor. Financial Times, bu 16 bankanın hiç birinin Fransız bankası olmadığını belirtirken, listede İspanya'dan 7 banka Almanya'dan 2 banka, Yunanistan'dan 2 banka, Portekiz'den 2 banka ve Slovenya, Güney Kıbrıs, İtalya'dan 1'er banka yer alıyor.
.. Avrupa'da borç krizinin daha da kötüleşmesi ve ABD'de resesyon tehdidi tüm dünyada hisse senetlerini olumsuz etkiliyor. 45 ülkenin hisse senetlerini içeren MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi iki yılı aşkın bir süreden sonra ilk defa ayı piyasasına girdi. Bu düşüşlerin etkisi ile, Hisse senetlerinin değeri, Mayıs ayından bu yana 10 trilyon eridi.
Turkish Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:17)