E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
DAHA ÖNCE LİBYA YAPMIŞTI, ŞİMDİ ÇİN
Merkez Bankası TL zorunlu karşılıkların en fazla %10'unun dolar ya da euro cinsinden tutulabilmesine imkan veren ve altın hesaplarının zorunlu karşılığa tabi yükümlülüklere dahil edilmesini içeren düzenlemesiyle bankacılık sisteminin TL likidite ihtiyacını daha düşük maliyetli bir yöntemle karşılamasını sağlamıştır. Zorunlu karşılık yükümlülüğü 68 milyar olan sektör bunun %10’unun yaklaşık 3,9 milyar dolarlık kısmını döviz cinsinden tutarken bankalara kalıcı TL likitidesi sağlamış, döviz ve fonlama maliyetlerinde azalma ve de FX‐TL Swap piyasasında faiz oranlarının sınırlıda olsa aşağı gelmesine imkan tanırken, kendisi içinde döviz rezervlerine artış yapmıştır. Sonuç olarak Merkez parasal sıkılaştırmadan vazgeçmiş ve çalkantı bekler durumda olduğunu
söyleyebiliriz. Cari işlemler dengesine baktığımızda ise yılın ikinci çeyreğinde başlayan düzeltmenin devam ettiğini ve bunun sadece emtia kaynaklı olmadığını görmekteyiz. Finansman tarafındaki net portföy girişleri 2 mlr USD ulaşırken, bunun 1,7 mlr USD’lik kısmının borç senetlerine girişten kaynaklanmıştır. gibi finansman içindeki ağırlığını devam ettirirken,bunun 1,7 milyar $’lık bölümü borç senetlerine giriş olarak gerçekleşti Cari işlemler açığında düzeltmenin devamı sonucunda yıl sonunda cari işlemler açığının GSYH oranının %9,2 seviyesinde olmasını beklediğimizi ve bu değerin aşağı yönlü riskler içerdiğini belirtmeliyiz.
Türkiye ekonomisi 2. Çeyrekte yıllık bazda %8,8, 2011 yılının ilk yarısında ise %10.2 büyüme kaydetmiştir. Özel tüketim ve yatırım harcamları büyümenin ana etmenleri oldu. Mevsimsel etkiden arındırılmış verilerde de görülen büyümenin Merkez Bankasının beklentilerininde üzerinde gerçekleşmiş olduğunu düşünmekteyiz. Arındırılmış verinin çeyrek bazlı %1,3’lük artışına karşın TCMB yatay bir seyir beklediğini açıklamıştı. İmalat sanayinin büyümeya katkısı önceki çeyreğe göre azalırken ki bunu sanayi üretim verileri desteklemektedir, Ticaret, ulaştırma, mali aracılık haberleşme gibi sektörlerinin katkılarının artması yani ekonomideki canlılığın belli odaklanma yapmayıp dağılım içinde olduğunu göstermektedir. 2011 yılı için %7,2 olan büyüme tahminimizi korumaktayız. İtalyanların Çinlilerden tahvillerimizi ve şirketlerimizden tahviller alın demesini 2011’in başlarında Libya’nın o zamanki lideri Kaddafi’ye yapılana ne kadar benzediğinin, piyasaların tepkisinin’de ne kadar benzerlik gösterdiğinin farkındasınızdır. ECB alıyordu birazda Çinliler alsın, tam da bu gün İtalya’nın 10 milyar Euroluk tahvil ihraçları varken, haberin financial times’da çıkmasına karşın haber doğruluğu konusunda yorum yapılmamışken, Zaten Almanya’da da hükümette çatlak ses bir varmış bir yokmuş gibi olurken, ama olsunn bügünü de kurtardık, yola devam ediyoruz.
Yurtdışı ve Yurtiçi gelişmeler
Financial Times, İtalya'nın Çin'i ülke tahvillerini ve bazı şirketlerin hisselerini satın alması konusunda ikna turlarına çıktığını yazdı. Fakat gazete yetkililerin haberi doğruladığı ile ilgili bir yorum yapmadı . İtalya'nın içinde olduğu borç krizinden çıkmak için Çin'den yardım talep ettiği haberinin Wall Street'te yarattığı olumlu havanın bugün Avrupa borsalarına da yansıması bekleniyor.
ABD Başkanı Barack Obama, istihdam paketini Kongre'ye gönderdi. Ekonominin canlanması için Kongre'den yasayı hızla kabul etmesini isteyen Obama, Amerikan ekonomisinin tamamen düzelmesinin zaman alacağı üzerinde durdu.
Avrupa Merkez Bankası'nın Yunan bankalarına verdiği krediler Temmuz ayında bir önceki aya göre geriledi. Yunanistan Merkez Bankası'nın verilerine göre Yunan bankaları Temmuz ayında Avrupa Merkez Bankası'Ndan 96.29 milyar Avro borçlandılar.Haziran ayında 103.04 milyar Avro borçlanma
gerçekleştirmişlerdi.
IMF İcra Kurulu, Portekiz ile yapılan kredi programı çerçevesinde 3.98 milyar Dolar tutarındaki kredi diliminin serbest bırakılmasını onayladı.
ABD ekonomisindeki toparlanmanın maliye yetkililerinin sorumluluğunda olduğunu ve mali politika adımlarının atılması gerektiğini savunan Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, büyük olasılıkla Fed'in yeni bir parasal gevşeme paketini desteklemeyeceğini açıkladı
Çin Merkez Bankası'nın eski başkan yardımcısı Wu Xiaoling, yatırımcıların Avrupa borç krizi konusunda panik yapmalarının gereksiz olduğunu ve Çin'in piyasa güvenini artırmak için diğer ülkeler ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi.
Avro Bölgesi yetkililerinin verdiği bilgiye göre ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Cuma günü yapılacak Avro Bölgesi maliye bakanları (Eurogroup) toplantısına katılacak. Tarihte ilk kez bir ABD Hazine Bakanı, Avro Bölgesi maliye bakanları toplantısına katılacak.
Societe Generale CEO'su Frederic Oudea, Yunanistan'daki risklerinin 900 milyon Avro ile sınırlı olduğunu belirterek, "Yunanistan ne olursa olsun. Bu bizim için bir mesele değil. Bizim 41 milyar Avro sermayemiz bulunuyor" dedi.
Kuveyt'in egemen fonu Global Investment House'un alternatif varlık yönetim kolu olan Global Capital Management, Türkiye'de 350 milyon Dolar tutarında bir girişim sermayesi fonu kurmayı planlıyor.
Citigroup, önümüzdeki 3‐6 aylık dönemde Avrupa'da daha fazla sayıda ülkenin kredi notlarında indirime gidilmesini beklediğini, İtalya,İspanya, Yunanistan, Portekiz ve Güney Kıbrıs gibi ülkelerin notlarında indirim olabileceğini ifade eden Citigroup ayrıca, gelecek 2‐3 yıllık dönemde İtalya, İspanya, Portekis ve İrlanda'nın kredi notlarının daha da düşürülmesini beklediğini vurguladı.
FRANSA'DA AĞUSTOSTA TÜFE 0.5% (BEKLENTİ 0.4%, ÖNCEKİ ‐0.4%)
Turkish Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:19)