E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Para gelsinde Nereden’in önemi yok..
Ejderha yılının beklenen özelliklerine devam bugünde değinip konuyu kapatıyoruz. Ejderha yılında iyi ve olumlu geçirecek sektörler var tabii.. Bu yılın Toprak elementi Ağaç elementi için para demek. Ağaç elementinin temsil ettiği işler ormancılık, tekstil, kağıt, matbaa, medya, yayıncılık, çevre, yiyecek ve tüketim malları, dekorasyon olarak sıralanabilir.
2012'nin Su elementi de Toprak'la ilgili işler için para demek. Toprakla ilgili iş kolları gayrimenkul,
madencilik ve sigortacılıktır. Ancak senenin elementi de toprak olduğu için bu sektörlerde ciddi bir rekabet var. Kazançlar pek tatmin edici olmayabilir.
Metal elementine ait sektörler için ise Su verimlilik demek. Bu sene bankacılık, yüksek teknoloji, bilgisayar, makine sanayileri aktif olacak. Yine de büyük karlar yok, çünkü onlar için para anlamına gelen ağaç elementi bu sene eksik.
2012 yılı Su elementinin temsil ettiği iş kolları için pek iyi gitmeyecek çünkü Su elementi için para anlamına gelen Ateş bu sene eksik. Su'yla ilgili iş kolları gemicilik, içecek, taşımacılık, iletişimdir. Bu iş kollarının bu yıl eskiye göre daha az karlı olacağı söylenebilir.
Enerji, eğlence, finans ve borsalar gibi Ateş'in temsil ettiği sektörler ise su kadar değişken ve dengesiz. İşte Ejderha yılının sektörler hakkındaki görüşleri. Benzerlikler şaşırtıcı değil mi?!
Gündeme döndüğümüzde ise konunun sadece likitide olduğunu görmekteyiz. Burada öncü ve gösterge tabii ki Almanya’nın tavırları. Almanlar önce hem EFSF fonu ile kalıcı ESM fonunun birlikte kullanılması ihtimalini dışlamadıklarını diyerek likitide de sorun yaratmayacaklarını ardından da Yunanistanla özel sektör görüşmeleri uzarsa geciçi bir kredi verilmesini sorun teşkil etmez diyerek, Yunanistan belirsizliğinin üzerine su dökerek piyasaları rahatlattılar. Şimdi iş Lagarde ve IMF’de. Eğer BRIC ülkelerinin IMF’de söz hakkı istedikleri gibi artırılırsa gerekli /istenilen miktarda para sağlanacak ama söz hakkı istenileni vermezse para’da gelir ama Almanların AB’yi sıkıştırması gibi gelir. Bugün ABD’de başlayacak FED toplantısından ise 2012 ve 2013’e ait faiz ve ekonominin gidişatına yönelik beklentileri takip edeceğiz. Ama piyasaların gerçek beklentisi ise parasal gevşeme ne zaman sorusu olacak. son iki hafta’da oluşan üçüncü bir nicesel gevşemenin açıklanması ise çok çok çok düşük görüyoruz. İç gündem ise TCMB’nin faiz kararı herhangi bir
değişiklik beklemiyoruz. Hazinenin ise 2013 vadeli ( yeniden ihraç) ve 2022 vadeli (ilk ihraç) tahvil ihraçlarını takip edeceğiz. Piyasa yapıcı bankaların katılımı ve yabancı girişleriyle birlikte faizlerdeki gerilemenin devam etmesini beklemekteyiz.
Yurtdışı ve Yurtiçi önemli gelişmeler
Euro Bölgesi maliye bakanları, dün Brüksel'de yaptıkları toplantıdaYunanistan'ın borcunun yeniden yapılandırılması görüşmelerinde Uluslararası Finans Enstitüsü tarafından sunulan öneriyi reddettiler. Maliye bakanları yeni tahvillerin kupon faizinin %4 olması talebinin kabul edilemez olduğunu ifade ettiler.
Fransa Maliye Bakanı Baroin,ESM konusunun Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısında ele alındığını belirterek, ESM'ye ilişkin anlaşmanın 30 Ocak'ta yapılacak AB liderler zirvesi sırasında imzalanmasını beklediğini ifade etti.
Yunanistan Maliye Bakanlığı'ndan bir yetkilinin verdiği bilgiye göre Yunanistan, özel sektörden kreditörlere tahvil takası için 13 Şubat tarihine kadar resmi çağrıda bulunmayı amaçlıyor.
Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Venizelos, hükümetin özel sektör kreditörleri ile borçların 100 milyar avro azaltılması amacıyla yürüttüğü tahvil takası görüşmelerinin tamamlanmaya yakın olduğunu söyledi.
Konuya yakın kaynakların verdikleri bilgilere göre Almanya başta olmak üzere Avro Bölgesi üyesi ülkelerin maliye bakanları, Yunanistan için üzerinde anlaşılan 130 milyar Avro büyüklüğündeki ikinci kurtarma paketinin artırılmayacağını ve ortaya çıkacak ihtiyaçların özel sektörün %50'nin üzerinde saç traşını kabul etmesi veya daha fazla kemer sıkma tedbiri ile kapatılması gerektiğini vurguladılar.
S&P, bazı Fransız bankalarının kredi notlarını düşürdü.S&P, BPCE, Credit Agricole ve Societe Generale'nin uzun vadeli kredi notlarını A+'dan A seviyesine indirdi ve kısa vadeli notlarını A‐1 olarak teyit etti. S&P bu 3 banka için görünümün 'durağan' olduğunu vurguladı. S&P ayrıca, Caisse des Depots et Consignations'ın AAA olan kredi notunu, negatif görünüm ile AA+'ya çekti. S&P, Fransa'nın en büyük bankası BNP Paribas'ın kredi notunu ise negatif görünüm ile AA‐/A‐1+ olarak teyit etti.
BOE Para Politikası Komitesi üyesi Posen BOE’nin Şubat ayı toplantısında parasal genişlemenin ele alınacağını,büyüme ile enflasyona ilişkin yeni tahminlerin teşviklerin tekrar artırılmasını haklı çıkarması halinde Komite'nin tahvil alım miktarı hedefini artıracağını söyledi.
IMF, dün yaptığı açıklamada üye ülkelerin kapasite inşaa etmelerine ve önemli ekonomik ve finansal kurumlarını geliştirmelerine yardım etmeye odaklı yeni bir birim kuracağını duyurdu.
Japonya Merkez Bankası, faiz oranlarını değiştirmeyerek %0.0‐0.1 aralığında tuttu. Ayrıca 2011 mali yılı için %0,3 olan GSYH büyüme beklentisini %0,4 daralma olarak revize etti, 2012 mali yılı için %2,2 olan büyüme beklentisini %2’ye indirdi.
Japonya Başbakanı Noda, Parlamento'nun alt kanadında yaptığı konuşmada hükümetin satış vergisini 2014 yılında %8'e ve 2015 yılında %10'a çıkarma planını sürdürdüğünü söyledi.
Japonya Kabine Ofisi tarafından bugün yayınlanan tahminlere göre, Japon hükümeti satış vergisini ikiye katlayarak yüzde 10'açıkarma planını gerçekleştirse bile 2020 mali yılına kadar faiz dışı bütçe fazlası verme hedefine ulaşamayacak.
Hindistan Merkez Bankası repo (%8,5) ve ters repo (%7,5) faiz oranlarını değiştirmedi, nakit zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan indirim ile %5,50’ye çekti.Ayrıca mali yıl için büyüme beklentisini %7,6’dan %7’ye çekti.
Fransa Senatosu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:34)