E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
6’nın 2’si gitti, kalan 4’ün kaçı sağlam ?
Cuma günü ikinci seansla birlikte S&P’nin çoklu bir not indirimine gideceği konuşulmaya başlanmıştı hatta totolar oynanıyordu kim gitti kim kaldı diye. Cuma akşam saatlerinde %50 %50 fiyatlara yansıtılmış olan Fransa’nın da dahil olduğu not ve görünüm indirimleri yağmur gibi geldi. Euro Bölgesi'nin üye 17 ülkenin S&P'deki uzun vadeli kredi notları ve görünümlerinden en sağlam olanları ve notlarını koruyanları Almanya: AAA durağan, Finlandiya AAA negatif, Lüksemburg AAA negatif, Hollanda AAA negatif oldular. 17 ülke içerisinde mevcut görünümü duragan olanlar sadece
Almanya ve Slovakya kalanının tamamı negatif. Açıkçası Avrupa Birliği ülkeleri üzerindeki baskıyı azaltmaya başladığının sinyallerinin geldiği bir ortamda S&P’nin Avrupa’nın durumu daha da zora sokacak olan bu kararı en azından ay sonundaki liderler zirvesinden sonra alması daha efective oldurdu. Ardından yine ECB’nin 3 yıllık kredi imkanı da vardı. Piyasalar bu sürede gerekli kararlığın
görülüp görülmediğine bakardı. Ama kararın Cuma ( son dört Cuma S&P şimdi Fransa’yı down edecek beklentileriyle geçtiğini de hatırlatmak lazım) İtalya ve İspanya’nın daha ucuza borçlanmasından sonra gelmesi soruları da beraberinde getirdi. S&P ne demişti “dönüm noktası olarak görülen 9 Aralık’taki AB zirvesinden ne yazık ki beklenen şekilde somut bir çözüm çıkmadı. AB yönetimi ayrıca Euro Bölgesi’nde İtalya ve İspanya’nın son dönemde kamu finansmanı konusundaki başarılı adımlarına olumlu katkı yapacak dengeleyici bir unsur geliştiremedi” o zaman Ocak ortasına kadar ne olacağı belli olanı bekletmemiş olmuyor mu?
Doğal olarak piyasalar ve EFSF için önemli olan S&P, Fransa‘nın notunu ''AA ''ya çekerken, not görünümünü de ''negatif' olarak belirlemesi oldu ki bu da Fransa’nın önümüzdeki dönemde daha derin bir politik ve ekonomik problem sürecine gireceğini ve Euro Bölgesi de daha derin, politik, finansal ve para politikası sorunlarıyla karşı karşıya kalmasının beklendiğinin ve de en önemlisi Negatif görünümün , 2012 ya da 2013 yılları içinde en az 1 ya da 3 not indirimi daha yapabiliriz anlamına gelmesidir. Dolayısıyla şimdi EFSF’in kredi notunun kendisine kredi sağlayan
ülkelerin kredi notuna bağlı olmasından dolayı bu fonun yerini alması öngörülen Avrupa İstikrar Mekanizması’nın (ESM) bir an önce hayata geçirilmesinin önemini bir kat daha arttı. Çünkü Avrupa'nın daimi kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizmasının (ESM) kendi sermayesi olacak ve üye ülkelerin kredi notlarından daha az etkilenecek. Bu gelişmeler daha önce sıkça belirttiğimiz gibi bazı ülkeler için refinansman maliyetlerinin yüksek kalmaya devam etmesine , kredi kullanılabilirliğin ve ekonomik büyüme daha da yavaşlamasına , finansman koşulları üzerinde
baskıların artarak devam etmesine, Banka ve şirketler de düşen ülke notlarından dolayı artık daha pahalıya borçlanmasına , Avrupa'daki resesyon beklentileriyle birlikte risk iştahını azalmasına neden olacak. EFSF’nin büyütülmesi nasıl olacak ( 440 milyar euro’da 6 AAA ülke vardı şimdi 4’e düştü ve düşen ikilide yaklaşık 100 milyar euro katkıda bulunuyordu) EFSF’nin borçlanma maliyeti artmayacak mı? EFSF yaklaşık 1.5 milyar euro nominal çapa yükseltilmeden ki bunun nasıl olacağı başka bir sorun oldu, ECB daha ne kadar muslukları açacak? daha ne kadar sorunlu ülke tahvili alacak? 8 Aralık'ta anlaşılan mali entegrasyon sorunun Mart’dan Şubat oradan da Ocak sonuna
çekilmesi bu karardan sonra nasıl etkilenecek? CDS’ler ne olacak, buradaki sorunlar ABD’yi vuracak güçte ve zararı kim ödeyecek ( bu konuya yarınki yazımızda değineceğiz) sorularını da beraberinde getirecek.Buğün Fransa’nın 8.7 milyar euroluk bono ihalesinde teklif ve faiz ne olacak? S&P’nin etkilerini en somut burada göreceğiz. Diğer taraftan geçen hafta göz ardı edilen Yunanistan'ın, borçlarını yapılandırmak için bankalarla ve fonlarla yaptığı pazarlıklarda son
durumu da bu hafta göreceğiz. Türkiye’de ise Hazine’nin 2 büyük ihalesi öncesi TCMB’nin piyasalara ne kadar likidite sağlayacağına odaklanacağız.
Yurtdışı ve Yurtiçi önemli gelişmeler
S&P, Euro Bölgesi'ne üye 9 ülkenin kredi notunu düşürdü. Fransa ve Avusturya'nın ''AAA'' olan uzun vadeli kredi notu ''AA ''ya (iki ülkenin kredi not görünümlerini de 'negatif), İtalya'nın ''A'' olan uzun vadeli kredi notunu ''BBB ''ya, İspanya'nın notunu ''AA‐''den ''A'ya, Portekiz'in kredi notunu ''BBB‐''den ''BB''ye, Kıbrıs Rum Kesimi'nin ''BBB''den ''BB ''ya, Malta'nın ''A''dan ''A‐''ye, Slovakya'nın ''A+ ''dan ''A''ya ve Slovenya'nın da ''AA‐''den ''A ''ya düşürdü. Kuruluş; Negatif görünüme neden olarak Euro Bölgesi'ndeki olası yeni resesyon riskindeki artış gösterildi.
S&P'den S&P'nin aralarında Fransa ve İtalya'nın da olduğu 9 Avro Bölgesi ülkesinin notlarını indirmesinin büyük olasılıkla Avrupa Finansal İstikrar Kolaylığı EFSM'de de değişikliklere yol açacağını söyledi.
Fransa Maliye Bakanı François Baroin, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) Fransa'nın notunu düşürmesiyle ilgili, ülkesinin 3. kemer sıkma planı sunmayacağını söyledi.
Moody's, bedelli sermaye artırımına giden UniCredit'in hisse senedi fiyatının keskin bir düşüş
göstermesinin, sermaye artırımıpeşinde olan Avrupa bankalarının kredi notları açısından negatif bir gelişme olduğunu bildirdi.
Japonya'da Kasımda çekirdek makine siparişleri 14.8% (beklenti 5.1%, önceki ‐6.9%) oldu.
ABD Ulusal Perakende Federasyonu (NAB), ülkede perakende satışların 2012 yılında yüzde 3.4 büyümesini bekliyor.
Çin devlet haber ajansı Xinhua, Cumartesi günü yayınladığı bir haberde Çin'in 2012 yılında dış ticarette büyüme oranının yavaşlayarak %10 olacağını öngördü.
BOJ, 9 bölgeden 7'si için ekonomik değerlendirmelerini denizaşırı ekonomilerdeki yavaşlamanın etkileri nedeniyle düşürdü.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:15)