E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkez rezervlerini tartışmaya açmamalı..
İstisnai gün kavramının her günü kapsamaya başlaması zaten TCMB’nin uyguladığı politikayı anlamaya çalışan yabancıların bakış açılarının daha da karmaşık olmasına enflasyon ve cari açık sorunlarının yanına bir de TCMB’nin bu yeni uygulamasına net rezervler yeter mi ? yetmez mi tartışmasının eklenmesi ne TCMB ve onun güvenilirliğine ne de ekonomimize fayda sağlamaz. Bugün Merkez Bankamızın tavrının yabancı gözündeki algılanmasına bakalım. Yabancılar Merkez bankasının faiz koridoru olayına nasıl bakıyorlar? İlk önce bunun daralmasını bekliyorlar, Enflasyon %10.5 iken faizin %5.75 olmasını ekonomin fiyat miktar dengesini bozan bir yaklaşım olduğunu düşünüyorlar. Para’nın miktarına da müdahale ediyor TCMB, bunun sonucunda TCMB hem her şeyde belirleyici konumunda bulunuyor, hem de TCMB bunu yaparak fiyatla miktar arasındaki işlem hacmini de kendisi belirlemeye çalışıyor bunu liberal ekonomilerde kabul edilemez buluyorlar.
Genel kanı ülkemizde 2000’den önce fiyatlar paranın fonksiyonuyken enflasyon çok yüksekti, para bastıkça fiyatlar artardı, ama 2000’li yıllardan sonra paranın miktarı fonksiyon olmaya başladı önce TCMB paranın fiyatını (faizi) belirler, bu fiyata uygun olarak miktar ortaya çıkardı buna karar verenlerde bankalar ve reel kesimdi. Şimdi hem paranı maliyetini faiz koridoru ile merkez bankası belirlemeye çalışıyor hem de öngörülmezlikle birçok maliyeti belirlemeye çalışıyor, miktarı da kendisi belirlediğinden bankalar ve özel sektör tamamen dışlanmış oluyor. Öngörüsüzlüğün artması ekonomide kararların alınmasını zorlaştırdığından dolayı TCMB’nın son açıklamalarında faiz koridorunun daralacağını politika faizinin yukarı çıkmasını bu olmadığı takdirde mevcut rezervlerin hem kura hem enflasyona etmeyeceğini çünkü brüt rezervlerin değil borçlar düşüldükten sonraki ( yaklaşık 40 milyar dolar seviyesinde) net rezervlerin 42.6 milyar dolarlık bir net
rezervle 75 milyar dolarlık bir cari açığın idare etmenin satış anlamında zor olduğunu düşünüyorlar.
2 yıllık swap faizlerimiz Macaristan’la birlikte yukarı yönlü hareket ediyor. Gelişmekte olan ülkelere bakıyoruz onların faizlerinde gerileme var. Macaristan’da hükümet medya’yı yargı’yı merkez ankası’nı kontrol altına alma kavgası verirken, AB/IMF Finansal destek görüşmeleri yaparken ve durum kontrolden çıkmışken, bizim kontrol altında diye baktığımız kurdaki artış yıllık %20 enflasyon ise beklentinin neredeyse 2 katı artmışken, kurun enflasyona geçişkenliğinin yüksek olduğunu yeniden görüp kuru kontrol altına almaya çalışmamız, likiditeyi sıkıştırmamız faizlerin feda edilmiş olduğu anlamına gelirken, Petrol fiyatlarındaki yükseliş yurtdışında hammadde ve enerji şirketlerine alım olarak dönerken, bizim cari açık sorunumuzdan dolayı yine negatif ayrışmamızdan ve bunun ek enflasyonist baskı ile karşılaşmamızdan daha doğal ne olabilir!!!
Yurtdışı ve Yurtiçi önemli gelişmeler
FED Başkanı Ben Bernanke, ABD'nin zor durumdaki konut piyasasının istikrara kavuşturulması için daha fazla adım atılması çağrısında bulundu ve konut piyasasında istikrarın sağlanamamasının ekonominin geneline zarar verebileceğini ifade etti.
Financial Times gazetesinin haberine göre İspanyol hükümeti, ülkedeki bankaların sorunlu gayrimenkul kredileri ile başa çıkmak için 50 milyar Avro karşılık ayırmalarını bekliyor. Ekonomi Bakanı Luis de Guindos yaptığı açıklamada, bankaların bilançolarını, ülke hazinesine çok fazla bel bağlamadan güçlendirmelerininesas olduğunu ifade etti.
New York FED'in yaptığı piyasa yapıcıları araştırmasına göre, Wall Street'in büyük bankaları FED'in 2014 yılına kadar faizleri sıfıra yakın seviyede tutmaya devam etmesini bekliyorlar.
El Munda gazetesinin haberine göre İspanyol hükümeti, bankaların elindeki sorunlu gayrimenkul varlıklarını alacak kamu kontrolünde bir kötü varlık bankası kurulması seçeneğinin göz ardı edilmesine karar verdi.
Expansion gazetesinin haberine göre İspanyol hükümeti, ülke finans sektörünün yeniden yapılandırılması için Avrupa Birliği ve IMF'den kredi talebinde bulunmayı değerlendiriyor.
Yunanistan Başbakanı Papademos, ikinci kurtarma paketi için troyka ile bu ay içinde başlayacak olan görüşmelerin uzlaşma ile tamamlanamaması durumunda Yunanistan'ın Mart ayında düzensiz bir temerrüt ile karşı karşıya kalması riski bulunduğunu bildirdi.
China Daily gazetesinin isminin açıklanmasını istemeyen bir hükümet kaynağına dayandırdığı haberine göre Çin, yılın başında devreye alınması beklenen ticari bankaların sermaye yeterlilik oranlarına ilişkin sıkı kriterleri Temmuz ayına kadar uygulamayacak.
Çin Ticaret Bakanı, 2011 yılında ticaret fazlasının 160 milyar dolar olduğunu ve 2011 yılında ticaret fazlasının GSYH'ya oranının %3.1'den 2.0'a geriledi açıkladı.
Çin'de Aralıkta hizmet sektörü PMI 52.5 (önceki 52.5) oldu.
Japonya'da Aralıkta hizmet sektörü PMI 50.4 (önceki 49.5) oldu.
IMF İcra Kurulu, Macar ekonomisine ilişkin yıllık ekonomik gözden geçirme ve program sonrası izleme raporunu 18 Ocak'ta yapacağı toplantıda ele alacak.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:28)