E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGüne bakış, borsa rehberi---

Güne bakış, borsa rehberi

Güne bakış, borsa rehberi
10 Mayıs 2012 - 08:47 borsaningundemi.com

Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda neler yaşandı, bugün neler bekleniyor?

Yurtdışı önemli gelişmeler
Euro Bölgesi hükümetleri Yunanistan'ı desteklemeye karar vererek ülkeye önce 5.2 milyar euroluk kurtarma taksidinin ödenmesine karar verdi. Ancak EFSF taksidin 1 milyar euroluk kısmını tutma kararı aldı. EFSF Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, geri kalan 1 milyar euroluk kısmın, Yunanistan'ın finansman ihtiyacına göre daha sonra verileceği, EFSF'nin 4.2 milyar euroyu, borç servisi için kullanılacak ayrı bir hesaba transfer edeceği belirtildi.
 Yunanistan'da, hükümeti kurmak için koalisyon turları gerçekleştiren Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) lideri Alexis Tsipras'ın görüşmelerinden sonuç çıkmadı. Tsipras'ın, yarın Cumhurbaşkanı Papulyas ile bir araya gelip koalisyonu oluşturamadığı için hükümeti kurma yetkisini iade etmesi ve seçimlerde %13 oyla 3. olan PASOK'un lideri Venizelos'un hükümeti kurma yetkisini alması bekleniyor.
 IMF sözcüsü, AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF yetkililerinden oluşan heyetin, Yunanistan'da bir hükümet kurulana kadar, Atina'ya gitmeyeceğini bildirdi.
 İspanya, ülkenin 4. büyük bankası Bankia'yı kısmen devraldı. İspanya Merkez Bankası, devlete Bankia'da yüzde 45 oranında dolaylı hisse payı veren anlaşmada hükümet, gruba daha önce verdiği 4.5 milyar euroluk krediyi hisseye çevirerek bankanın üst kurumu BFA'da kontrolü ele geçirecek.
 Cinco Dias gazetesinin haberine göre İspanyol hükümeti, bankacılık sektörünün gözden geçirilmesi özel sektör fonlarını çekmek için gayrimenkul yatırım ortaklıklarını yeniden başlatmayı düşünüyor.
 Cleveland FED Başkanı Pianalto, ABD ekonomisinin toparlanmaya devam edeceğini, ancak bu toparlanmanın işsizlik oranının çabuk bir şekilde aşağı getirmek için yeterli olmayacağını söyledi. Pianalto, ekonominin bu yıl %2.5 veya daha iyi bir oranda büyüyeceğini tahmin ettiğini de vurguladı.
 ECB Üyesi ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Nowotny, enflasyonda olumsuz bir gelişmenin yaşanmadığı ortamda ECB'nin faiz oranlarını değiştirme niyeti olmadığını söyledi.
 Dünya'nın en büyük tahvil fonu Total Return, IMF'in gelişmekte olan piyasalarda büyümenin yavaşladığını ifade etmesinin ardından gelişmekte olan piyasa borçlanma kağıtlarındaki pozisyonlarından satış yaparak portföyü içindeki gelişmekte olan piyasa borçlanma kağıdı oranını son 2 yılın en düşük seviyesi olan %7’ye indirdi. Yatırım yapılabilir seviyede nota sahip tahvillerin oranını %14'den 13'e indiren Total Return, ABD Hazine kağıdı oranının da %32'den 31'e çekti.
 Çin'in egemen varlık fonu CIC, Avrupa'daki kriz nedeniyle Avrupa devlet tahvillerinin alımını durdurduğunu, ancak Avrupa'da yeni yatırım imkanları araştırmaya devam ettiğini duyurdu.
 Almanya Başbakanı Merkel Yunanistan’ın troyka ile anlaşmalara ve reform hedeflerine bağlı kalması gerektiğini savunarak hala Yunanistan’ın Euro bölgesinde kalmasını istediğini belirtti.
 Moody’s Başekonomisti Zandi; Avrupa borç krizinin ABD’nin temel görünümünü etkileyebileceğini, 2012 sonunca ABD’de işsizlik oranının %8’in altına ineceğini 2013 sonunda ise %7’ye yaklaşacağını, ayrıca ekonominin 2013 ortasına dek %2,5 büyümesini beklediğini açıkladı.
 BloombergHT’nin haberine göre; Avustralya'da istihdamın 2. ayında da yükselmesinin etkisiyle ülkede Nisan’da işsizlik oranı 1 yılın en düşük düzeyi olan yüzde 4.9’a geriledi.
 Çin’de Nisan ayında dış ticaret fazlası 18,4 milyar dolar oldu (beklenti 10,4 milyar, önceki 5,35 milyar). Çin’de ihracatın artış hızı %8,9’dan %4,9’a, ithalatın artış hızı ise %5,3’ten %0,3’e yavaşladı.
 Japonya martta ikinci kez cari fazla açıkladı. Bu şekilde, Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi 1.59 trilyon yen (20 milyar dolar) cari fazla verdi. (beklenti : 1,43 trilyon yen fazla verilmesi yönündeydi.) Nisan ayının ilk 20 gününde 798.14 milyar yen dış ticaret açığı verildi.
 Japonya'da Nisanda ekonomik izlenim cari endeksi 50.9 (önceki 51.8) oldu.
 Güney Kore Merkez Bankası(BOK), faiz oranlarını değiştirmeyerek %3,25 olarak bıraktı.
 Hindistan MB, ihracatçılardan ellerindeki dövizin %50'sini Rupi'ye çevirmelerinin isteneceğini ve hesaplarındaki tüm döviz pozisyonlarını kullandıktan sonra döviz satın alma izni verileceğini bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)