E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGüne bakış, borsa rehberi---

Güne bakış, borsa rehberi

Güne bakış, borsa rehberi
04 Nisan 2012 - 08:49 borsaningundemi.com

Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda neler yaşandı, bugün neler bekleniyor?

FED’İN İLGİSİ AZALINCA
Çin’in yumuşak iniş yapmış olması ve ABD’den gelen talebin yakında Asya ve Latin Amerika’da şirket karlarını artıracağı beklentisi satın alınıyordu ki, Avrupa’da Yunanistan’dan sonra İspanya endişeleri tansiyonu yükseltiyor, İspanya’da 10 yıllık tahviller yüzde 5.43’e kadar çıkarken takipçisi İtalya’da da faizler yüzde 5.15’lere çıkıyordu.
İspanya konusunda ilk çekinceyi Japonlar göstermişti. Dün yine İspanyol devlet tahvillerine karşı endişeler bulunduğuna vurgu yaptılar. Çünkü İspanyollar daha geçen ay %4.4 olarak belirledikleri 2012 bütçe açığının %5.8 seviyesinde olacağını açıklamak zorunda kalmalarına karşın Fakat Avrupa’nın baskısı ile bütçe açığını bu yıl % 5,3'e çekmeyi kabul etmişti, aynı zamanda 2011'de % 68 olan ülkenin borçlarının GSYİH'ye oranının bu yıl % 78 seviyesine çıkacağını açıkladılar.
Fed’in 13 Mart’ta gerçekleştirdiği toplantının tutanaklarında görüldü ki, 24-25 Nisan’daki toplantıda genişlemenin seçenekler arasında olması ihtimali de yok.Çünkü QE3’e olan ilgi azalmış. ABD ekonomisinin momentum kaybetmesi ya da enflasyonun % 2'nin altında kalması durumunda ek önlemlere ihtiyaç gerekebilirmiş. Bu açıklamalarda dün belirttiğimiz gibi FED tutunakları hem Altında hem de petrolde sert satışlara neden olurken, euro/dolar paritesinin yeniden 1.32’li seviyelere gelmesine olanak verdi.
Türkiye tarafında ise Enflasyonun tahmin edilenden düşük çıkması yanında, tüketici güveninin artması ve büyümenin çeyrek bazlı yavaşlama göstermesi, Temmuz 2011 ortasından bu yana ilk kez 63 binin üzerinde bir kapanış yapmamıza olanak sağladı.
Bugünde ECB,faize dokunamaz, Sadece Braghi biraz tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
Yurtdışı ve Yurtiçi önemli gelişmeler
 BloombergHT’nin haberine göre Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 13 Mart'taki toplantısının tutanaklarına göre, merkez bankasının birkaç üyesi, ekonominin hızını kaybetmesi ya da enflasyonun yüzde 2'nin altında seyretmesi hâlinde ekstra teşvik gerekebileceğini bildirdi. Fed yetkilileri, ABD ekonomisinin toparlanmaması hâlinde, istihdamdaki son kazançların bozulabileceği konusunda da endişe duyuyor ancak politika yapıcılar şimdilik daha fazla teşvik uygulamayı düşünmüyor.
 Atlanta FED Başkanı Lockhart, FED'in ek bir parasal genişlemeye gitmesi ihtiyacı görmediğini bildirdi.
 San Francisco FED Başkanı Williams,FED'in ekonomiye agresif şekilde teşvik sağlamaya devam etmesi gerektiğini,Yüksek işsizlik, ihtiyatlı talep ve atıl üretim kapasitesinin para politikasıyla düzeltileceğini söyledi.
 IMF Başkanı Lagarde, IMF'nin ekonomik krizle mücadele edebilmek için daha fazla güce ve kaynağa ihtiyacı olduğunu söyledi. Lagarde, küresel ekonominin düzelmeye devam ettiğini, ancak özellikle Avrupa kıtasında ekonomik durumun hala oldukça kırılgan olduğunu açıkladı ve uluslararası topluma krizde olan ekonomileri desteklemek için IMF'ye daha fazla güç ve kaynak vermesi çağrısında bulundu.
 Fitch Ratings, Yunanistan'ın yaptığı borç takasının ardından ülkenin borç servisi profiminin ciddi şekilde iyileştiğine ve kısa vadede borç geri ödeme zorluklarının yeniden yaşanması riskinin azaldığına ancak temerrüt riskinin devam ettiğine dikkat çekti.
 İtalya Başbakanı Monti ve ülkenin siyasi partilerinin liderleri dün yaptıkları toplantıda istihdam piyasası reformunun parlamentodan hızla geçirilmesi konusunda anlaştı.
 İngiltere'de Martta toplam perakende satışlar 1.5% (beklenti 1.5%, önceki 1.2%)-BRC/KPMG oldu.
 İrlanda Mali Danışma Konseyi, ticari ortaklarının durumundaki belirsizlik nedeniyle 2012’de bütçe açığının gayrı safi yurtiçi hasılanın yüzde 8,6'sı düzeyine çekilmesi hedefini tutturamayabileceği uyarısında bulundu.
 Çin'de birkaç büyük bankanın baskınlığına dikkat çeken başbakan Jiabao, bu tekelin kırılması gerektiğini savundu,Çinli regülatörler de,uluslarası yatırımcıların,Çin’e yatırabilecekleri miktarı 80 milyar dolara çıkardı.
 Japonya'da Martta hizmet sektörü PMI 53.7 (önceki 51.2),bileşik PMI 53,2 (önceki 51,2) oldu.
 Hindistan’da Mart’ta hizmet PMI 52,3(önceki 56,5), bileşik PMI 53,6(önceki 57,8) düzeyinde gerçekleşti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)