E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGüne bakış, borsa rehberi---

Güne bakış, borsa rehberi

Güne bakış, borsa rehberi
30 Mart 2012 - 08:39 borsaningundemi.com

Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda neler yaşandı, bugün neler bekleniyor?

PETROL’DE DÜŞERSE
Her ne kadar Çin’in büyüme beklentisini %9’a çekmiş olsalar da Çin’de yavaşlama var, Bu hafta başına kadar AB sorunlarından kurtulduk desekte kalıcı bir gelişme olmadığı gibi sorun yumağı artmaya devam ediyor, ABD’de bile ham petrol stokları artıyor, spot petrol fiyatları artarken (şimdi düşüşte) uzun vadeli kontratlarda varla yok arasında kıpırdanma var. Demekki arzın artacağı ve stratejik rezervlerin devreye girmesi bekleniyor. Hepsini topladığımızda petroldeki yükselişinde bir süreliğine istisnai olduğu söyleyebiliriz. Zaten resesyon sorunun yanına hiçbir şeçime girecek hükümet/ülke’de tüketimi baltalayacak yüksek petrol fiyatları ile ugraşmayı eklemek istemez bu da petrol fiyatlarının yükselmesini engeller bunu gören futures kontratlarda fiyatlamasını buna göre yapar. Bize etki ise Yüksek petrol fiyatları cari açığı vurur tezinin artış yavaşlamaya başlacağını, TCMB’nin istisnai gün sayısını azaltacağı ve piyasaların rahatlama sürecine gireceğini ve TCMB’nin de enflasyona ve kur’daha rahat odaklanmasına yardımcı olur.
Bugünkü AB maliye bakanları toplantısına bakarsak Almanya’nın yan yoldan ana yola girmesi ile ESM+EFSF+Katkı toplamada 940 milyar euroluk ile birlikte Yangın duvarı büyüklüğü ile birlikte IMF’in de katkılarıyla süreç tamamlanır, tamamlanmasına daa İspanya, İtalya, Portekiz, Yunanistandaki halk bu kemer sıkma, kolay işten çıkarmalara sandıkta nasıl cevap verir işte esas sorun burada.. Yunanistan’da Koalisyonun 3 partili olma ihtimali artarken, İspanya’da işsizlik ve grevler yayılırken, Portekiz’de ikinci kredi dilimi pazarlığı konuşulurken, gelirler azalır ve giderler azalırken, nasıl bu borç düşer ? nasıl bu borç çevrilir ? nasıl 2012 tahminleri yeniden borçlulukta yukarı büyümede aşağı çevrilmez. Yurtiçinde de dış ticaret verisi var 6,52 milyar dolarlık açık bekleniyor, üstü bozar altı petrolünde düşmesi ile birlikte güne destek verir.
Yurtdışı ve Yurtiçi önemli gelişmeler
 BloombergHT’ye göre Fitch Ratings, AB’nin uzun dönem kredi notunu AAA olarak teyit etti, görünümün durağan olduğunu belirtti.
 Almanya Maliye Bakanı Schaeuble, "ESM'nin 500 milyar Avro olan kapasitesi, hali hazırda üzerinde anlaşılmış programlar ile birleştirildiğinde 800 milyar Avro civarında bir toplam güvenlik duvarı oluşuyor" dedi. Schaeuble bu büyüklükte bir güvenlik duvarının yeterli ve ikna edici olduğunu savundu.
 ECB Üyesi Bonnici, Avro Bölgesi ülkeleri için ekonomik görünümün, yüksek petrol fiyatlarının büyüme için bir risk yarattığı ortamda, belirsiz olduğunu bildirdi.
 FED Başkanı Ben Bernanke, son finansal krizin finansal istikrarın sürdürülmesinin güçlü parasal politika kadar kritik önemde olduğunu gösterdiğini söyledi. Bernanke ayrıca, Kongre'den geçen yeni kurallarını gelecekte yeni krizler yaşanması riskini ortadan kaldırmayacağını ancak azaltacağını da vurguladı.
 Richmond FED Başkanı Jeffrey Lacker, FED'in cari gevşek para politikası duruşunun doğru olduğunu, FED'in yüksek işsizliği düzeltmek için daha fazla parasal teşvik sağlamasının uygun olmayacağını savundu.
 Atlanta FED Başkanı Dennis Lockhart, Avrupa genelindeki istikrarsızlığın toparlanma işaretleri veren bir ABD ekonomisini tehdit etmesinin çok muhtemel olmadığını bildirdi.
 Case/Shiller Konut Endeksi'nin yaratıcılarından Shiller, ABD'nin konutta Japonya'daki gibi uzun yıllar sürecek bir durgunluk yaşayabileceğine dikkat çekti, Shiller, tüketici güveni ve istihdamdaki iyimser haberleri hatırlatarak, toparlanma ihtimalinin bulunduğunu aktardı.
 FED tarafından çeyrek dönemler halinde yapılan Kıdemli Kredi Yetkilileri Görüş Araştırmasına göre ABD'de büyük yatırımcılar için kredi şartları, geçtiğimiz sonbaharda yapılan sıkılaştırmanın ardından kış aylarında genel olarak değişim göstermedi.
 Les Echos gazetesine göre; Fransa'nın 2011 yılı bütçe açığı nihai verilerle GSYH'nın yüzde 5.2'si seviyesinde gerçekleşti. 2011 bütçesinde açık hedefi %5.7 olarak belirlenmişti.
 İngiltere'de Martta tüketici güven endeksi -31 (beklenti -29, önceki -29)-GFK oldu.
 BloombergHT’nin haberine göre BRICS ülkeleri, daha fazla oy hakkı almadıkları takdirde, IMF’in de Avrupa'daki borç krizi için kendilerinden istenen ekstra katkıyı unutması gerektiğini söyledi.
 Japonya'da Bakanlar Kurulu, ulusal satış vergisinin 2015 yılına kadar ikiye katlanmasını öngören yasa tasarısını onayladı.
 Japonya'da Şubatta sanayi üretimi (öncü) 1.2% azaldı. (beklenti 1.3% artması yönündeydi, önceki 1.9%).
 Japonya'da Martta imalat sektörü PMI 51.1 (önceki 50.5) olarak gerçekleşti.
 Japonya'da Şubatta TÜFE 0.3% (beklenti 0.0%, önceki 0.1%) artış gösterdi. Gıda-enerji hariç çekirdek TÜFE ise -0.6% (beklenti -0.9%, önceki -0.9%) oldu.
 Japonya'da Şubatta konut başlangıçları yıllık 7.5% (beklenti -1.1%, önceki -1.1%) arttı.
 Japonya'da Şubatta işsizlik oranı 4.5% (beklenti 4.6%, önceki 4.6%) oldu.
 Güney Kore MB, 2011 yılında döviz rezervleri içinde ABD Doları'nın payını %63.7'den 60.5'e indirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)