E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGüne bakış, borsa rehberi---

Güne bakış, borsa rehberi

Güne bakış, borsa rehberi
28 Mart 2012 - 08:46 borsaningundemi.com

Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda neler yaşandı, bugün neler bekleniyor?

HEM SANA, HEM BANA
Önce Merkez Bankamızın ne yaptığına bakalım. Beklediğimiz gibi faiz’de değişiklik yok, koridorda değişiklik yok, fonlama miktarı ve munzam karşılıklarında değişiklik var. Enflasyon beklentilerinin bozulmak üzere olduğu her anda Parasal sıkılaştırma için her zaman açık kapı var.
YP munzamları altın olarak tutma oranının %10’dan %0’a düşürülmesi; bankaların maliyetlerinde ciddi katkı yapmaz ama MB’nin rezervini artırır. Bankalara bana altı yerine döviz getirin diyerek Gerileyen net döviz rezervini yaklaşık 1.3 milyar dolar arttır.
TL yükümlülükler için altın olarak tutulan zorunlu karşılıkların % 10’dan % 20’ye çıkarılması ise, döviz yükümlülüklerde serbest bıraktığım altını bana verin rezervim 2.2 milyar artsın sizde 6.1 milyar TL likidite sağlayın, maliyet ( %5.75 repo maliyeti yerine %3 altın maliyeti) ve kredi kanallarınız rahatlasın ve benim kaynaklarıma olan ihtiyacınız azalsın ve de 2012 karınız ortalama %0.5 daha artsın demek.
Ve enflasyon beklentilerinde kötüleşmeyi engellemek ve maliyetlerdeki artışın beklentilerin üzerinde etkisini önlemek amacıyla hem haftalık hem de aylık olarak verdiği likidite miktarını azaltarak aynı zamanda döviz kurları kanalıyla oluşabilecek enflasyon risklerini karşılamak için yapılan parasal sıkılaştırma. Anlaşılan Merkez TL’nin değer kaybından rahatsız bunun enflasyona etkisinden rahatsız ve TL’yi net bir şekilde destekleyeceğini açıkça bir kez daha göstermek zorunda. Sepet 2.11’i geçmeye niyetlendiğinde fonlama maliyetinin %7.5’dan %10’lara çıkartacağı artık daha net görülüyor.
Şubat’da yavaşlama gösteren yurtiçi talebin ılımlı toparlanmaya işaret etmesi ile ver elini büyüme demek. Sonuçta faiz indirimine de koridorun daraltılmasına da daha uzun bir zaman var, dolar/TL belirli bant aralığından çıkartılmayacak ki görünen 1.8250 bant üst sınırı , Bu da faizlerin %9’lara gelmesini engelleyecek.
Şimdi de borsalar; AB’yi gündemden çıkarmak zor. Bir deliği kapatacak olsanız diğer delik hazırda bekliyor. Bu da paranın korkak risk iştahının sınırlı olmasına neden oluyor. Karar vericiler bu kadar sık kötü kötü derse, her an nakitte duyma ihtiyacı hisseden artar bu da sürekli dirençlerden dönmemize neden olur, tıpkı şu anda olduğu gibi. Bernanke QE3 vurgusu yaparken, Schiller’in konut fiyatlarının oldukça uzun bir süre kriz öncesine dönmesini beklemediğini açıklaması, AB’de meşhur Yangın duvarının 1 trilyon Euro seviyelerinde olmasına yönelik nerdeyse heryerden gelen Açıklamalar, Çin’den parasal genişlemenin bir türlü gelmemesi, 1 nisanda başlayacak olan bilanço döneminde beklentilerin pek de karşılanamayacağına yönelik beklentilerin artması baskının devam etmesine neden oluyor.
Yurtdışı ve Yurtiçi önemli gelişmeler
 ABC televizyonuna konuşan FED Başkanı Bernanke, yeni istihdam yaratıldığına ilişkin veriler, tüketici ve iş dünyası güvenindeki iyileşmelerin parlak olduğunu ve Avrupa'nın kırılgan ekonomisinin daha az endişe verici hale geldiğini ancak konut piyasasının hala oldukça yatay, uzun vadeli işsizliğin bir problem ve cari işsizliğin hala çok yüksek olduğunu belirterek, henüz tam toparlanma yolunda olunduğuna tamamen güvenilebilecek noktada olunmadığını söyledi.
 BloombergHT’nin haberine göre FED Başkanı Bernanke, Yeni bir parasal genişleme ya da büyük ölçekli tahvil alım programına ilişkin soruyu, hiçbir seçeneği masadan kaldırmadıklarının altını çizerek cevapladı, ekonominin izleyeceği seyire göre nasıl karşılık vereceklerini önceden planlamaları gerektiğini söyledi.
 Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Cuma günkü Eurogroup toplantısından Avro Bölgesi borç krizine ilişkin pozitif sonuçlar çıkmasını muhtemel olduğunu bildirdi.
 Moody's Almanya'nın görünümününü borç değerlerine yönelik baskı yaratan bazı faktörlere rağmen 'durağan' olamaya devam ettiğini bildirdi, Almanya'nın finansal kuruluşlar için mali desteğinin ve yurtiçi bankaların bilançolarının onarılması ihtiyacının kredi notu üzerinde baskı yarattığını da vurguladı.
 AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Rehn, AB Komisyonu'nun İspanya'nın EFSF'nin yardımına ihtiyaç duyacağına inandığı yönünde İspanyol basınında çıkan haberleri yalanladı.
 İtalya Başbakanı Monti, Avro Bölgesi borç krizinde yeni bir alevlenme beklemediğini ve yeni bir kriz yaşanmasının engellenmesi için tedbirlerin ciddi şekilde güçlendirildiğini söyledi.
 NY FED Başkanı Dudley, ECB’nin Avrupa bankalarına 3 yıl vadeli kredi yoluyla likidite sağlamsının, ABD Hazine Bakanlığı'nın finansal kriz sırasında ülke bankalarını acil olarak yeniden sermayelendirmesi ile aynı şey olmadığını,ECB’nin adımının sermaye yatırımı operasyonu değil kredi operasyonu olduğunu söyledi.
 China Securities Journal'ın haberine göre Çin'in finans piyasa regülatörü, Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyo'na petrolde vadeli işlemlerin başlatılması için biri vadeli kontratların USD, diğeri Yuan cinsi olmasını içeren 2 öneri sundu.
 BOJ Politika Kurulu üyesi Ryuzo Miyao, BOJ'un para politikasını gevşetme yönünde daha fazla adım atmaya hazır olduğunu ve para politikasınnın güçlü şekilde gevşetilmesinin deflasyonist baskıların sona erdirilmesi için izlenmesi olası yollardan biri olduğunu bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)