E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
TARİH VARİ HAREKETLER
Önce IMKB’nin en az %15 düşmesini bekleyenler ve hiçbir şey değişmedi ki beklentisinden olanlar için ; IMF bile geçen Eylülde 2012’de %2.2 ardından Ocak’ta %0,4 büyümemizi beklerken şimdi de % 2.3 büyümemizi bekliyor. Demekki bir şeyler değişmiş.
Biraz tarih bekleyenlere Yunanistan’ın özel sektörle CDS görüşme tarihleri kadar EFSF ve ESM’nin birleşmesi için kritik tarih 13 MART. Bu tarihe kadar karar alınamazsa IMF kaynaklarının artırılması mümkün olmaz dedi Juncker. ISDA içinse 8 mart.
Kalemdeki mürekkebe yazık. 130 milyar Euro’luk ikinci kurtarma paketi ve borçlarının 107 milyar Euro’sunun silinmesini sağlayacak tahvil takası planına rağmen Yunanistan’ın notunu iflas seviyesi ‘C’ye çeken S&P ve Fitch’ten sonra Moody’s de Yunanistan’ın uzun vadeli kredi notunu özel sektör kreditörleriyle yapılan tahvil takas anlaşması başarılı olsa bile temerrüt riskinin yüksek kalacağı gerekçesiyle ‘Ca’den ‘C’ye indirdi. Tahvil takas anlaşması Yunanistan’ın borç yükünü azaltsa da temerrüt riski yüksek ve Yunanistan orta vadede borç ödeyebilme sorunlarıyla karşılaşacak beklentisine Spiegel'den hemen destek geldi ve Yunanistan 2015‐2020 arasında 3. Kurtarma Paketi olarak 50 milyara ihtiyaç duyacak dedi buradan buyurun, Şimdi de ISDA, "Yunanistan'da CDS'lerin çalışmasına gerek yok" açıklamasına bir bakalım. Bir ülke yada şirketin tahvilini aldığınızda ödenememe riskine karşılık bir nevi sigorta olan CDS alırsınız. Paranızı alamadığınızda bu primlerle kayıplarınızın bir kısmını tahsil edersiniz. Ama CDS’lerin çalışıp çalışmadığına ISDA yani International Swap Derivatives Assosiation karar verir. ISDA’nın 15 üyesi var. Bunlar; Bank of America Merrill Lynch, Barclays Capital, BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, J.P. Morgan Chase, Morgan Stanley, Societe Generale, UBS ve yatırım şirketleri olarakda BlueMountain Capital, Citadel, D.E. Shaw, Elliott Management Corp. and Pacific Investment
Management Co. Citibank ve Royal Bank of Scotland danışman fakat oy hakları yok. ISDA protokollerine göre CDS’lerin devreye sokulması yönünde bağlayıcı bir karar alınması için 12 oy ve aşağıdaki şartlardan birinin gerçeklemesi gerekiyor. a) Vadesi dolan tahvil ödemelerinin karşılanamaması(Yunanistan’ın 14,4 milyar euro’luk ödemesini karşılanmayabilecek olması ihtimali) b) Borcun inkarı ya da moratoryum ilanı ( şu anda söz konusu değil) c) Borç
yapılandırma. (özel sektör ile devam eden borç takası görüşmelerinin son başvuru 8 Mart, takasın gerçeklemesi ise 12 Mart) . Peki ISDA ne dedi? ECB ve diğer bankalar ile yaptığı anlaşma ile Yunan tahvilleri üzerine yazılmış CDS kontratlarının devreye sokulması için yeterli olmadığına, özel sektör ile devam eden tahvil takası işlemlerinin bitmediğinden bu işlemlerin de bir CDS tetikleyicisi olmadığını. Fakat özel sektör görüşmeleri halen ediyor ve süre sürekli kısalıyor. Özellikle hedge fonlar, alacaklarını tahsil etmek için Yunan hükümeti ile anlaşmak yerine CDS'lerin çalışmasını talep ediyor. Fatura mı ? 2,4 milyar dolar ile 3.2 milyar dolar arasında. Bizim için küçük Yunanistan için büyük bir rakam.
Birazda ESM ve EFSF için MERKEL şartlarına bakalım. Yunanistan’ın söz verdiği reformları uygulayarak hayata geçirsin (sorun yok) , katı kurallar sağlayabilmek için Avrupa Adalet Mahkemesi’nin de sürece dahil edilsin(sorun yok ama daha şimdiden İtalya ve İspanya hedefleri tutturamıyor ), Mali uyum anlaşması geçen hafta sonuna kadar imzalansın ( sorun
yok) ve tüm üyeler bunu AB anlaşması saysın ( İngiltere ve Çekler imzalamadı sorun var), Yunanistan’ın kamu maliyesini gözetim altında tutacak özel bir AB Komiseri’nin atansın (sorun var gibi ama yok gibi de). 13 Marta kadar anlaşılırsa üstüne IMF’in katkısı artarsa buyrun bir yükseliş nedeni daha. Bu hafta mı? Euro Bölgesi’nde üretim ABD’de ise istihdam verileri içerde ise Şubat ayı enflasyonunda sürpriz şekilde %10’un altına inip inmediğimize, Ocak ayı sanayi üretiminde soğuma belirtileri olup olmadığına ve Hazine’nin üç ihalesine odaklanacağız. Ama siz iyisi mi dolar/TL’nin seyrine dikkat edin.
Yurtdışı ve Yurtiçi önemli gelişmeler
Moody's, ülkenin özel sektör kreditörleriyle yaptığı tahvil takas anlaşması başarılı olsa bile temerrüt riskinin yüksek kalmaya devam ettiği gerekçesiyle Yunanistan'ın uzun vadeli kredi notunu ''Ca''dan ''C''ye çekti.
WSJ’ye göre , ECB’nin Yunanistan'ın özel sektörden kreditörleri gönüllü borç takasına katılımın çok düşük olmasını ve buna bağlı olarak da kollektif eylem klozunun devreye girmesinin beklediğini ifade ediyorlar.
IMF, Yunanistan'a verilecek olan ikinci kurtarma paketine yapacağı katkıyı ABD ve diğer ülkelerden gelen baskıların etkisi ile 18‐21 milyar Avro aralığında tutmayı değerlendiriyor.
El Mundo gazetesinin haberine göre İspanya, GSYH'nın % 5.8'i kadar bütçe açığı öngören yeni hedef konusunda Avrupa Birliği'nin önde gelen liderleri ile anlaştı.
St. Louis FED Başkanı Bullard, son 18 aydır enflasyon ve enflasyon bekleyişlerinin, ABD ekonomisinin göreceli olarak zayıf durumda bulunduğuna işaret eden bir çok göstergeye rağmen, yükseldiklerini vurguladı ve finansal şartların gevşetilmesi için daha fazla adıma ihtiyaç görmediğini bildirdi.
Çin Başbakanı Wen Jiabao, Çin hükümetinin 2012 yılında yüzde 7.5 büyümesini hedeflediğini bildirdi. China Securuties Journal'ın haberine göre Çin bankaları, ilk kez konut alacaklar için kredi faiz oranlarını düşürdüler.
Çİn'de Şubatta hizmet sektörü PMI 53.9 (önceki 52.5)‐HSBC oldu.
Japonya'da Şubatta hizmet sektörü PMI 51.2 (önceki 51.0) oldu.
Hindistan'da şubatta bileşik PMI 57.8 (önceki 59.6) oldu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:14)