E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGüne bakış, borsa rehberi---

Güne bakış, borsa rehberi

Güne bakış, borsa rehberi
22 Mayıs 2012 - 08:48 borsaningundemi.com

Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda neler yaşandı, bugün neler bekleniyor?

Yurtdışı ve Yurtiçi önemli gelişmeler
 BloombergHT’ye göre Berlin'de Almanya Maliye Bakanı Schaeuble ile bir araya gelen Fransa Maliye Bakanı Moscovici, Çarşamba günü Brüksel'de yapılacak zirvede cumhurbaşkanı François Hollande'ın ortak euro bonolarını, büyüme paketinin bir parçası olarak gündeme getireceğini açıkladı.
 BloombergHT’nin haberine göre Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı François Hollande, bu haftaki AB zirvesinde, Avrupa'nın tüm büyüme seçeneklerinin tartışılmasını istediğini belirtti. Hollande, ortaklarını huzursuz etmemek için ortak euro bonoları konusunda konuşmayı reddetti. Büyüme önerileri arasında Avrupa Yatırım Bankası'nın ödenmiş sermayelerini artırmak ve AB bütçesinin altyapıyı finanse etmek için proje bonolarını sigorta etmesi planları bulunuyor.
 Yunanistan'da Yeni Demokrasi Partisi, kendisinden ayrılan liberallerin eski dışişleri bakanı Bakoyannis'in liderliğindeki Demokratik İttifak ile güçbirliğine gitme kararı aldı. Demokratik İttifak 6 Mayıs seçimlerinde %2.55'de kayarak parlamentoya girmek için gerekli %3 oyu alamamıştı.
 Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici, Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkması halinde bunun borç krizinin öngörülemez şekilde yayılmasına neden olabileceğini ve Fransa'nın tüm maliyetlerine rağmen bu durumdan kaçınmak için çalışacağını söyledi.
 JP Morgan Chase&Co., şirketin 15 milyar dolarlık hisse senedi geri alım programını, 2 milyar dolarlık işlem zararından kaynaklanan sermaye açığını kapamak üzere durdurduğunu açıkladı.
 Almanya Maliye Bakanı Yardımcısı Steffen Kampeter ise Avrupa'daki mali politikalar ayrı olduğu sürece ortak Euro bonolarının çıkarılamayacağını söyledi. Kampeter, euro bonolarının piyasaya düşük faizler ile ilgili yanlış sinyal göndereceğine dikkat çekerek, bunun düzenleme yapması gereken Avrupa ekonomileri üzerindeki baskıyı kaldıracağını, bu tür bir çözümün yanlış sonuçlar doğuracağını savundu.
 Çin Merkez Bankası tarafından desteklenen Financial News gazetesinin ön sayfasından verilen bir haberde, bir dizi hükümet yetkilisi ve araştırma görevlisine dayanılarak ülkenin sermaye hesabının serbestleştirilmesi için hali hazırda şartların olgunlaştığı ifade edildi.
 Çin'de öncü göstergeler, Nisan'da aylık bazda %0.8 artış kaydetti. Bu durum ülkenin daha sert bir yavaşlamayı önleyebileceğine işaret ediyor.
 Independent gazetesine göre JP Morgan Chase'in türev piyasalarda yaptığı işlemlerden kaynaklı zararı 7 milyar Dolar'a ulaşabilir.
 İspanyol hükümetinden üst düzey bir yetkilinin verdiği bilgiye göre İspanya, Avro Bölgesi'nde büyümenin artırılmasına ve Avro Bölgesi çevre ülkelerinin zor durumdaki ekonomilerinin desteklenmesine yönelik yeni stratejide ECB’nin önemli bir rol oynamasını istiyor. Yetkili, ECB’nin devlet tahvilleri alarak finansman maliyetlerinin aşağı çekilmesine yardım etmesi gerektiğini kaydetti.
 Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından hazırlanan rapora göre İspanyol bankalarının zararları 216-260 milyar euro arasında olabilir ve İspanya’nın bankacılık sektörünün 60 milyan euro civarında kaynağa ihtiyaç duyması büyük olasılık. IIF en kötü senaryoda bankaların ortaya çıkacak sermaye açığının hükümet tarafından kapatılmasının gerekeceğini ve bu miktarın 50-60 milyar Avro olabileceğini vurguladı.
 IIF tarafından hazırlanan raporda Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden ayrılması tehditlerine rağmen Avrupalı politika yapıcıların parasal birliği kurtarmak için kısa vadeli araçlarla finansal ve ekonomik krizde en kötü durum senaryosundan kaçınacağını öngörüldü. IIF'e göre masadaki seçenekler arasında ECB'nin politika faizini 25 baz puandan daha fazla indirmesi ve zor durumdaki ülkelerin tahvillerini alması yer alıyor.
 Japonya, Dünya'nın en büyük kreditör ülkesi konumunu 2011 yılında da korudu. Japonya'nın elindeki net yabancı varlıklar, bir önceki yıla göre %0.6 artarak 2011 sonunda 253.01 trilyon Yen oldu.
 Morgan Stanley, Hindistan'da 2012 yılı için büyüme beklentisini yüzde 6.9'dan yüzde 6.3'e, 2013 yılı için yüzde 7.5'ten yüzde 6.8'e çekti.
 Dünaynın en büyük tahvil fonu Pimco'nun CEO'su Muhammed El-Erian Yunanistan'ın 17 ülkeden oluşan Euro Birliği'nden çıkması gerekebileceğini belirtti. El Erian, "Yunanistanın çıkışı pahalıya patlayacak ve karışık olacak ama yine de bu durum kaçınılmaz. Bizler buna göre plan yapmalıyız" şeklinde konuştu.
 ABD'nin TMSF'si konumundaki Federal Mevduat Sigorta Kurumu FDIC, el koymuş olduğu iki banka adına, aralarında JPMorgan, Citigroup, Bank of America ve Deutsche Bank'ın yer aldığı bir grup bankayı sattıkları mortgage destekli menkul kıymetler nedeniyle dava etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)