E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yurtdışı önemli gelişmeler
EFSF Başkanı Regling, Euro Bölgesi'nin daimi kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) 9 Temmuz'da operasyonel hale gelebileceğini bildirdi.
ECB bankaların merkez bankası fonlarını kullanmak için verebilecekleri teminatlar konusunda bazı kuralları gevşetme kararı aldıklarını kaydetti, kredi notu çıtasını düşürüleceği ve bazı varlığa dayalı menkul kıymetler için uygunluk kurallarını değiştirileceği bildirildi. Bu hamle sıkıntılı bankalara ECB likiditesine ulaşmada kolaylık sağlayacak ancak merkez bankasının bilançosunda risk miktarının artmasına da neden olacak.
BloombergHT'nin haberine göre; Almanya merkez bankası Bundesbank, AMB'nin teminat kurallarını gevşetme planına itiraz etti.
Bundesbank Başkanı Weidmann, İtalya Başbakanı Mario Monti'nin Avrupa kurtarma mekanizmalarından şartsız olarak yardım alınabilmesi yönündeki çağrısına karşı çıktı ve finansal yardımın ekonomik reformlar ile birarada olması gerektiğini, aksi halde bunun AB anlaşmalarının ihlali olacağını kaydetti.
Euro Bölgesi'nin 4 büyük ekonomisi Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya'nın liderlerinin bir araya geldiği zirvede Euro Bölgesi GSYİH'sının % 1'i değerinde bir büyüme planı konusunda anlaşıldı.Liderler,Euro Bölgesi'nde yeniden büyüme sağlamak için 130 milyar Euro'luk bir fon oluşturulması kararı aldı.
Yunanistan'da koalisyon hükümeti için hazırlanan politika belgesine göre, yeni hükümet, troyka ile imzalanan kurtarma anlaşmasında öngörülen işten çıkarmaları engellemeyi ve toparlanma planının uygulanması sürecini 2 yıl uzatmayı hedefleyecek.
Avusturya Maliye Bakanı Fekter, yeni Yunan hükümetinin kemer sıkma programının iki yıl için uzatılması talebinin müzakere edilebilir olduğunu söyledi.
Almanya Maliye Bakanı Schaeuble, Yunanistan'ın Avrupalı ortaklarından daha fazla yardım istemek yerine onlara söz verdiği ekonomik reformlarıgerçekleştirmeye odaklanması gerektiğini söyledi.
BloomergHT’ye göre son on yılda 4 kat büyüyen gelişen piyasaların para birimleri 1998'den bu yana en sert düşüşünü kaydetti, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in oluşturduğu BRIC ülkelerinin para birimleri 1998'den bu yana görülen en büyük değer kayıplarını yaşıyorlar.
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, ''Tobin Tax'' konusundaki işbirliğini Avrupa Konseyi toplantısında gündeme getireceğini bildirdi.
Yunanistan'da, Başbakan Samaras, kendisi de dahil bütün kabine üyelerinin maaşlarından yüzde 30 kesinti yapılacağını açıkladı. "Ulusal Sorumluluk Hükümeti" adı verilen hükümetin görevinin ekonomik krizle mücadele, büyümenin önünü açarak, ülkenin AB ve eurodaki yerini riske atmadan borç anlaşmalarının şartlarını yeniden gözden geçirme olduğu belirtildi.
Bank for International Settlements (BIS), gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının ekonomik toparlanmaya destek konusunda sınırlarını zorlamakta olduklarını, genişlemeci para politikalarının sınırları olduğunu kaydetti. BIS, "faizler düşebilecekleri kadar düştüler ve borçlanma kağıtlarının satın alınması merkez bankası bilançolarını bozuyor" uyarısında bulundu. BIS ayrıca Euro Bölgesi’nin birleşik bir bankacılık sistemi geliştirmesi gerektiğini bildirdi.
Alman hükümeti, 16 eyaletin temsilcileri ile yapılan görüşmede Avrupa mali paktı ve kamıcı kurtarma fonu ESM'nin bu hafta parlamentonun üst kanadında onaylanması için anlaşmaya varıldığını bildirdi.
New York Times gazetesinin haberine göre, Çin'de bazı ekonomik veriler, yerel yetkililerin ekonomideki yavaşlamanın boyutunu maskelemek için istatistikleri tahrif etmesinden dolayı, yaklaşık 1 ila 2 yüzde puanı kadar sapma gösteriyor, Ulusal İstatistik Bürosu ise iddiaları yalanladı.
BloombergHT’nin haberine göre yatırımcı Soros, Avrupa'ya İtalyan ve İspanyol tahvili satın alacak bir fon oluşturmaları çağrısında bulunarak, bu hatfaki zirvede AB liderlerinin güçlü önlemler alamamasının, euronun sonunu getirebileceğini söyledi.
Moody’s GSYH’da yavaşlamaya karşın Hindistan’ın görünümünün durağan olduğunu, yavaş büyüme, yavaşlayan yatırımlar ve zayıf iş dünyası güveninin negatif trendler olduğunu kaydederken, rupinin değer kaybının Hindistan hükümetinin borç servisi yükünü ciddi şekilde artırdığını bildirdi. Moody’s Hindistan’ın kredi değerlerinin kısa vadede kötüleşebileceğine dikkat çekti.
Financial Times'ın haberine göre egemen varlık fonları 2011 yılında 80.9 milyar Dolar tutarında 237 doğrudan yatırım gerçekleştirdiler.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:08)