E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGüne bakış, borsa rehberi---

Güne bakış, borsa rehberi

Güne bakış, borsa rehberi
20 Haziran 2012 - 08:50 borsaningundemi.com

Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda neler yaşandı, bugün neler bekleniyor?

Yurtdışı önemli gelişmeler
 G-20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde, dünya liderlerinin, Euro Bölgesi'ni korumak için gereken tüm önlemleri alacağı, Euro Bölgesi'nde büyümeyi destekleyici adımların hızla harekete geçilmesi gerektiği, ancak mali disipline de bağlı kalınması çağrıları yer aldı.
 Yunanistan'da Pazar günü yapılan seçimlerden sonra hükümet kurma görevini alan Yeni Demokrasi lideri Samaras'ın çabalarının bugün sonuçlanması bekleniyor. Dün akşam bir araya gelen YDP, PASOK ve Demokratik Sol Parti (DİMAR)'den kurmaylar, program üzerinde çalıştı. PASOK lideri Evangelos Venizelos ile DİMAR lideri Kuvelis'in kurulacak hükümetin programına ilişkin Samaras'tan yazılı taahhüt şartını öne sürdükleri ifade ediliyor. YDP sözcüsü Mihelakis, "müzakerelerde yakınlaşma bulunduğunu" açıkladı.
 Meksika'daki G20 Zirvesi'ne katılan ülkeler, IMF’nin mali kriz yaşayan ülkelere yardımda bulunması için oluşturacağı yeni fona katkıda bulunma kararı aldı. Japonya 60 milyar dolarla en çok katkı sağlayacak ülke olurken onu 54,7 milyar dolarla Almanya, 43 milyar dolarla Çin izliyor, fona Türkiye'ninse 5 milyar dolarlık yardımda bulunacağını açıklandı.
 IMF, krizle mücadele fonunu aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin de yer aldığı 12 ülkeden alacağı destekle 456 milyar dolara çıkaracak. IMF daha önce fonun hedefini 430 milyar dolar olarak açıklamıştı.
 İspanya Başbakanı Rajoy, G20 Zirvesinde liderlerin hükümetinin ekonomi politikalarına destek verdiklerini belirtirken, İspanya'nın banka kurtarmaları için Avrupa Birliği'nden fon talep etmek için banka stres testi sonuçlarını bekleyeceğini tekrarladı. Hükümet, Oliver Wyman ve Roland Berger Strategy Consultants tarafından hazırlanan banka stres testi sonuçlarını Perşembe günü alacak.
 Financial Times'ın haberine göre önde gelen hedge fon yöneticileri, Euro Bölgesi'nde güvenli liman olarak görülen ve bu nedenle keskin getiri düşüşleri yaşayan Alman devlet tahvillerinde önümüzdeki aylarda ciddi bir satış yaşanacağına oynuyorlar.
 Çin Maliye Bakanlığı araştırma görevlilerinrden Jia Kang, Çin'in GSYH'da yıllık büyüme oranının yüzde 7.5'in altına inmesine izin vermemesi gerektiğini ve daha fazla destekleme tedbirinin gerekli olabileceğini söyledi.
 İtalya ve Fransa, Euro bölgesi üyeleri üzerindeki piyasa baskısını hafifletmek için Avrupa'nın kollektif fonlama mekanizmalarının kullanılması için destek arıyorlar. İtalya Başbakanı Monti, G20 zirvesi sırasında bu görüşlerini aktardığını ve Fransa Devlet Başkanı Hollande'nin konunun daha fazla tartışılması için destek verdiğini söyledi. Monti sundukları fikrin, EFSF, ESM gibi Euro bölgesi kurtarma fonlarının belirli şartlar altında piyasadan Euro Bölgesi devlet tahvillerini almasını öngördüğünü vurguladı.
 BloombergHT'nin haberine göre Almanya ve Fransa’nın mali disiplin-büyüme konularındaki görüş ayrılıkları, G-20 zirvesinde de gündeme geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Avrupa'da finansal istikrarın sağlanması ve Avro bölgesi krizi ile mücadele için ECB de dahil olmak üzere tüm kaynakların seferber edilmesini istediklerini söyledi.
 İspanyol hükümetinden bir sözcü, Deloitte,KPMG,PwC ve Ernst&Young tarafından yapılacak, İspanyol bankalarının sermaye ihtiyaçlarını belirleyecek incelemenin nihai tarihinin Eylül’e ötelendiğini yalanlayarak,nihai tarihin 31 Temmuz olarak koruduğunu söyledi.
 ABD Başkanı Obama, Avrupa'nın içinde bulunulan borç krizi ile başa çıkmak için önümüzdeki haftalarda adımlar atacağına güvendiğini ancak piyasaların Euro Bölgesi'nin içinde bulunduğu sorunları birdenbire çözmesinin beklememeleri gerektiğini kaydetti.
 AB Konseyi Başkanı Van Rompuy, Euro Bölgesi'nde daha fazla ekonomik entegrasyon önerilerini AB zirvesinde sunacağını söyledi.
 Avrupa Bankacılık Otoritesi EBA'nin sözcüsü, Avrupa'nın en büyük 65 bankası için yaptıkları değerlendirmenin detaylı sonuçlarını Eylül ayıda açıklayacaklarını ancak Temmuz ayının ilk yarısında genel bir değerlendirmeyi kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.
 Financial Times Deutschland'ın haberine göre AB, sigorta şirketleri için planlanan sermaye kurallarını gevşetmeye hazırlanıyor.
 Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu'nun davasını değerlendiren Alman Federal Anayasa Mahkemesi, federal hükümetin Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) ve Euro Plus Paktı anlaşmaları hakkında Federal Meclis üyelerini daha iyi bilgilendirmesi gerektiğine hükmetti. ESM ve Mali Pakt'ın 29 Haziran'da Federal Meclis'ten ve Eyalet Temsilciler Meclisi'nden geçirileceği bekleniyor.
 Nikkei gazetesine göre; aralarında Japonya, Hindistan, Güney Kore ve Çin'in de olduğu 15 Asya ülkesi arasında bölgesel bir serbest ticaret anlaşması oluşturulması için görüşmeler 26 Haziran tarihinde başlayacak.
 China Centre for International Economic Exchanges kıdemli ekonomisti Wang Jun, Çin Merkez Bankası'nın ekonomik büyümede yavaşlamanın kalıcı olması halinde banka zorunlu karşılık oranlarını düşürebileceğini, ancak faiz indirimlerinin başvurulacak son politika seçeneği olması gerektiğini söyledi.
 Japonya, Mayıs ayında beklentilerin çok üzerinde 907.26 milyar Yen ticaret açığı verdi. (beklenti 520 milyar Yen)
 Moody’s, Japonya’da üç partinin tüketim vergisi üzerinde anlaşmalarının Japonya’nın kredi notu için pozitif olduğunu bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)