E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yurtdışı ve Yurtiçi önemli gelişmeler
6 Mayıs'taki seçimlerden sonuç alınamamasının ardından Yunanistan 17 Haziran Pazar günü, dünyanın ilk demokrasisinin eurodaki kaderini belirleyebilecek seçimlere gidiyor. Bu seçimde de sonuç alınamazsa, ülke bir seçime daha gidebilir, seçimler ülkenin kurtarma paketlerinin şartı olan kemer sıkma programlarını kabul edip etmeyeceğini de gösterecek.
G20 yetkililerine dayandırılan habere göre, Yunanistan seçimleri sonrası herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılması durumunda Merkez Bankaları küresel kredi piyasalarına ortaklaşa likidite sağlamaya ve yaşanabilecek olumsuzluklara karşı koordineli hareket etmeye hazırlar.
The Daily Telegraph gazetesi, manşetine İngiltere Merkez Bankası'nın, ülkenin mali krize sürüklenmesini önlemek için bankalara fon ayıracağı yönünde yaptığı açıklamayı taşıdı, haberde, euro bölgesinde ikinci bir kredi krizi yaşanmaması için bankalara ve küçük işletmelere 140 milyar sterlin'lik acil fon sağlanacağı yazıyor.
Çin ve Avrupa'nın önemli ticaret ortağı olduğuna dikkat çeken Çin Başbakan Yardımcısı Li Keqiang, Avro ve AB'nin entegrasyonuna kararlılıkla destek veren Çin'in uluslararası toplumla birlikte, çeşitli yollardan Avrupa borç krizinin çözümüne katılacağını açıkladı.
OPEC, petrol üretiminin günlük 30 milyon varilde korunmasını kararlaştırdı. Toplantıda İran, Venezuela ve Ekvador'un mevcut 30 milyon varillik günlük üretim kotasında kısıntıya gidilmesinde ısrar ederken Suudi Arabistan başta olmak üzere diğer üye ülkeler kotanın muhafazasını istedi.
Moody's, beş Hollanda bankasının notunu düşürdü. Moody's not düşürme kararını Hollanda'daki süren resesyonu ve düşen konut fiyatlarını yansıtmak için verdiğini açıkladı. Moody's ABN Amro Bank N.V. VE ING Bank N.V'nin notlarını iki basamak düşürürken LeasePlan Corporation, Rabobank Nederland ve SNS Bank’ın kredi notu da bir basamak indirildi.
ABD'li kredi derecelendirme kuruluşu Egan Jones, İspanya'dan sonra Fransa'nın da kredi notunu indirdi, yapılan açıklamaya göre, Fransa'nın kredi notu A-'den BBB+'ya çekildi. Kuruluş, krizin ilerledikçe Fransa'nın baskı altında kalmasının beklendiğini belirtti.
Almanya Başbakanı Merkel, Fransa'nın, Avrupa Merkez Bankası'nn Avrupa'daki tüm bankalar için bağımsız bir denetim mercii hâline getirilmesi önerisine destek verdi. Ayrıca Merkel, krizin çözümünün Almanya'nın ortaklarının borçlarını kapamasından değil, parasal birliği tamamlayacak siyasi birlik kurallarının devreye sokulmasından geçtiğini söyledi.
Alman Şansölyesi Merkel, Euro ülkelerini, Alman ekonomisine Euro Bölgesi'ndeki krizde "gereğinden fazla yüklenilmemesi" konusunda uyardı. Alman parlamentosunu G-20 zirvesinde Euro krizine odaklanılacağı konusunda uyaran Merkel, "Almanya'nın kaynakları 'sınırsız' değil" dedi.
Japonya Merkez Bankası faiz oranını değiştirmedi, faiz oranı %0-0,10 olarak bırakıldı. Banka varlık alım programını da değiştirmedi.
Goldman Sachs Varlık Yönetimi'nin yönetim kurulu başkanı Jim O'Neill BRIC ülkelerinin birlikte küresel ekonomiyi destekleyeceği tezinin, yatırımcıların bu ülkelerin hisselerinden uzaklaşmasından ötürü zorlu bir sınavdan geçtiğini ve 2007'den bu yana dünya ekonomisindeki büyümenin yarısını sağlayan bu ekonomilerdeki yavaşlamanın G-20'yi tehdit ettiğini söyledi.
IMF İrlanda'ya yapılan yardım çerçevesinde 1,4 milyar euroluk yeni kredi diliminin serbest bırakılmasını kararlaştırdı. IMF böylece İrlanda'ya söz verdiği toplam kredi miktarının 18,2 milyar eurosunu teslim etmiş olacak.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:21)