E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGüne bakış, borsa rehberi---

Güne bakış, borsa rehberi

Güne bakış, borsa rehberi
13 Haziran 2012 - 08:55 borsaningundemi.com

Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda neler yaşandı, bugün neler bekleniyor?

 Fitch Ratings dün , 18 bankanın uzun dönemli kredi notunu aşağı yönlü revize ederken, 15 İspanyol bankasının da finansal kapasite notu görünümünü düşürdü. Bankaların notları ve görünümlerinin revize edilmesinde temel neden olarak, bankaların emlak sektörüne ilişkin sorunlu kredi portföyleri gösterildi. Fitch, hafif büyümenin gerçekleşmesi beklentilerinin aksine, İspanya'nın bu yılın geri kalanında ve 2013 yılında resesyonda kalmaya devam edeceğini belirtti.
 ECB Başkan Yardımcısı Constancio, Yunanistan’ın eurodan çıkmasından doğan riskleri analiz etmenin nerdeyse imkansız olduğunu ve Yunanistan’ın eurodan ayrılacağını öngörmediğini kaydetti. Banka birliğinin mali birlikten önce gelebileceğini belirten Constancio, faiz indirim sorusuna ise “ECB, data ve ekonomik gelişmelere göre hareket etmeye devam edecek” şeklinde yanıt verdi.
 İtalya Başbakanı Monti, ekonomik borç krizini atlatmak için İtalya'nın EFSF yardımına ihtiyacı olmadığını, bir kurtarma gerekmediğini söyledi.
 Financial Times Deutschland haberine göre, Euro bölgesi Yunanistan mali konsolidasyon programında şartları gevşetmekte uzlaşmak istiyor, yeni Yunanistan hükümeti Pazar günü yapılacak seçimlerin sonucu farketmeksizin tasarruf programında değişiklikler talep edecek.
 Fitch kıdemli analisti Charlene Chu, Çin hükümetinin gelecek bir kaç yılda bankalara destek sağlamak zorunda olabileceğini söyledi.
 Moody's Yunanistan'daki politik belirsizlik, İspanya'daki bankacılık krizi ve bunların sadece Avrupa'yı değil ABD ve Çin'i etkilemesi nedeniyle Avustralya'nın AAA notu görünümünün durağan seyredeceğini söyledi, Moody's Avustralya'nın ekonomik büyümesinin artacağını düşünüyor.
 IMF Başkanı Lagarde, Finansal istikrar risklerinin geri geldiği konusunda uyarıda bulundu ve bunun, dünya ekonomisi için "çok büyük bir belirsizlik" oluşturduğunun altını çizdi. Lagarde, atılması gereken adımlar arasında "çok esnek" para politikası, bölgedeki kurtarma fonlarının zayıf bankalara doğrudan aktarımı ve gereken yerde büyüme yanlısı politikalarının bulunması gerektiğini savundu.
 Gelişen ülkelerin daha zayıf büyüme ile karşı karşıya olduklarını söyleyen Dünya Bankası gelişmekte olan ülkeleri daha yavaş büyümeyi ve "daha zor" zamanlara karşı hazırlıklı olmaları konusunda uyarırken Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin kötülemesiyle, küresel ekonomide uzun vadeli volatilitenin görüleceğini söyledi. Banka, gelişen ekonomilerin 2012'de yüzde 5.2 büyüyeceği tahmininde bulundu. (2011 : %6,1)
 Dünya Bankası Çin'in tahmin edilenden daha hızlı yavaşlamasının, Asya-Pasifik bölgesindeki diğer ekonomiler için de tehdit oluşturduğuna dikkat çekti ve bankadan “Emtia odaklı ekonomiler de Çin'deki yatırımların azalmasından risk altında olacaktır" açıklaması geldi.
 Kredi derecelendirme kuruluşu Egan-Jones başkanı Sean Egan'a göre, İspanya ve İtalya'nın yüksek hükümet borçları ve bankaları için kredi kalitesinden dolayı Avrupa Birliği'nden büyük çaplı yardıma ihtiyacı var. Egan, İspanya'nın 100 milyar avrodan daha fazlasını istemek için tekrar masaya oturacağını ve İtalya için de aynı şeyin gelecek altı ay içinde olacağını düşündüklerini söyledi.
 Fransa’da TÜFE Mayıs’ta %0,1 azalırken (beklenti %0,0), yıllık bazda %2,0 arttı (beklenti %2,0, önceki %2,1)
 PIMCO CEO'su Muhammed El-Erian, İspanya'nın kurtarma paketinin, özel sektör yatırımcılarının güvenini artıracak kadar büyük ya da kapsamlı olmadığını, söyledi. El-Erian, planın detaylarının net olmadığını, paketin, zayıf İspanyol bankaları ile ülkenin bozulan itibarı arasındaki bağı kıramadığını belirtti, Avrupalı politika yapıcıların daha zorlayıcı kararlar almalarının gerektiğini ve zamanlarının daraldığını söyledi.
 Yatırımcı Warren Buffett ve Goldman Sachs CEO'su Lloyd Blankfein, ABD ekonomisinin karşısında zorlukların olduğu konusunda uyardı. Blankfein Önümüzdeki 3-5 aylık dönemde ABD'nin zor bir dönemden geçeceğini söyledi, daha sıkıntılı dönemlerden geçildiğini ve ekonominin kötü olmadığını belirtirken ülkenin büyümesi gerektiği gibi büyümediğini ve belirsizliğin çok fazla olduğunu belirtti. Buffett ise, ekonomideki birçok sektör ilerlemeye işaret ederken, konut sektörünün, hâlen daha toparlanmayı aşağı çekmeyi sürdürdüğünü kaydetti.
 Japonya'nın çekirdek makina siparişleri Nisan'da %5.7 arttı (beklenti %1,6), CB öncü göstergeler endeksi ise 97,4 seviyesine geriledi (önceki 97,7)
 Güney Kore'de mevsimsel ayarlanmış verilerle işsizlik oranı Mayıs’ta %3,2’ye geriledi (önceki %3,4)
 Avustralya’da Haziran’da Tüketici Güven Endeksi 95,6 seviyesine yükseldi (önceki 95,3) - WESTPAC

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)