E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yurtdışı ve Yurtiçi önemli gelişmeler
ECB ve bazı Amerikan ve Avrupalı politika yapıcılar, euroyu denetim altında tutabilmek için euro ülkelerine daha fazla ekonomik entegrasyon çağrısında bulunsa da AB Ekonomik ve Mali İşler Komiseri Olli Rehn Euro Bölgesi'ndeki mali entegrasyonun sıkılaştırılması ve üye ülkeler arasındaki işbirliği adına sınırlardan vazgeçmenin ancak orta vadede gerçekleşebileceğini söyledi. Bu açıklama ile Rehn planın hızlı bir şekilde hayata geçirileceği ve ortak tahvil umutlarını da suya düşürdü. Çünkü Bölgenin engtegrasyonunun güçlenmesi, aynı zamanda ortak euro tahvilleri ihtimalini de artıracak.
S&P, Euro bölgelerinden İspanya bankaları için yapılabilecek 100 milyar Euro yardımın İspanya'nın kredi notunda hemen bir etkisi olmadığını açıkladı. S&P, İspanya'nın net hükümet borcu/GSYH’nın 2012-2014 döneminde %80'in üzerine çıkabileceğini düşünüyor.
İngiltere Maliye Bakanı Osborne'un, İngiltere'nin vergi mükelleflerine Euro bölgesinin bankalarını kurtarma sorumluluğu yüklememek için, herhangi bir bankacılık birliğine dahil olmayacağı yönünde yaptığı açıklamayı hatırlatan Finacial Times’a göre gelecek yılbaşında yasalaşması beklenen 'Avrupa'da bankacılık birliği' önerisi Almanya'nın da engeline takılabilir.
Hindistan’da Nisan’da yıllık Sanayi Üretimi %0,1 artarken (beklenti : %1,7, önceki -3,5%), İmalat sanayi üretimi %0,1 (önceki -4,4%).
Chicago FED başkanı Charles Evans,Avrupa borç krizinin düşme eğilimli riksler oluşturmasına rağmen, ABD ekonomisinin büyümeyi sürdüreceğini söyledi. Evans, ABD GSYH'sının gelecek iki yılda yüzde 2.5 büyüyeceğini düşünüyor (Nisan ayında yapılan önceki tahmin ise yüzde 2.5-3 civarındaydı) ve işsizlik oranının hala çok yüksek olmakla birlikte doğru bir yönde olduğunu belirtti.
Citigroup Inc.'in ekonomistlerinden ve Çin Merkez Bankası'nın eski ekonomistlerinden Ding Shuang, yavaşlamayı önlemek için uygulanacak "agresif" parasal genişleme hamleleri kapsamında, Çin'in bu yıl 2 kez faiz indirebileceğini söyledi. Ding, bu yılki büyümenin %7-7.5 olabileceğini öngörerek, Mayıs'ta beklentinin üzerinde büyüyen ticaretin, Avrup Birliği'nin talebi sınırlamasından kaynaklanacak bir resesyondan ötürü sürdürülemeyebileceğini, büyümeyi desteklemek için politika desteğine çok ihtiyaç olduğunu belirtti.
Finansal kuruluşları kurtarmanın borç yükünü artırdığını ve politika yapıcıların, borçları ödemek gibi zorlu kararlar almalarını ertelettiğini söyleyen yatırımcı Jim Rogers, kurtarmanın, iflası daha da kötü bir hâle getireceğini savunarak Avrupa'nın, İspanyol bankalarının iflas etmesine izin vermesinin gerektiğini söyledi.
BloombergHT’ye göre Yunanistan’da sağlık sektörü de alarm veriyor. Bütçe eksikliği nedeniyle devlet hastanelerinin bazı bölümleri kapatılırken tedavi için başvuranlar 6 ay-1 yıl arası bekletiliyor. Yunanistan ''Ulusal Sağlık Sistemi'' yetkilileri, sorunun borcu yüksek olan hastanelerde daha belirgin olduğuna işaret etti.
Financial Times'a konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso, AB’nin derin bir entegrasyona doğru büyük bir adım atması gerektiğini belirtti ve 27 ülkeye, en büyük bankalarını Brüksel'in doğrudan denetimine sokmaları uyarısında bulundu.
San Francisco FED Başkanı John Williams,Avrupa'da süren mali kirizinde küresel bankacılık sistemi için büyük bir tehdit olduğunu söyledi. Williams, küresel mali sistemin üç yıl öncekinden daha güçlü olduğunu ve kırılgan seyrettiğine dikkat çekti.
Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, İspanyol hükümeti ve bankalarının birbirlerini desteklediğini, bu nedenle Avrupa'nın İspanya'ya bazı bankalarını kurtarması için para vermesi planının işe yaramayabileceğini belirtti. Stiglitz Avrupa'nın ortak bir bankacılık sistemi için çalışmalarını hızlandırmasının gerektiğini savundu.
Ekonomist Krugman, İspanya'nın 100 milyar euroya kadar çıkabilecek kurtarma fonunun ülkenin bankalarını yeniden sermayelendireceğini ve Avrupa'daki borç kriziyle çalkanan piyasada bir miktar nefes aldıracağını ancak bu fonun, Avrupa'yı felaketten kurtaramayacağını savundu. Krugman, planın, İspanya'nın %24'ün üzerinde işsizlik ve resesyon ile ortaya çıkan temel ekonomik sorunlarını çözmeyeceğini, Avrupa'dadevam eden kemer sıkma programlarının, kıta genelini felakete sürükleyebileceğini ifade etti.
Japonya’da Mayıs’ya Yurtiçi Kurumsal Ürün Fiyatları Endeksi -0,4% (beklenti -0,4%, önceki 0,3%), ihraç fiyatları endeksi -2,5% (önceki -0,8%), ithla fiyatları endeksi -3,3% (önceki 0,5%) ve Hizmet Aktivite Endeksi de -0,3% (beklenti 0,3%) olarak açıklandı.
Avustralya’da Mayıs’ta NAB İş Dünyası Göstergesi -2 düzeyine geriledi (önceki : 4)
ABD aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 7 ülkeyi, İran'a yönelik mali yaptırımlardan muaf tutma kararı aldı. Böylece 7 ülkenin bankaları, İran'a yönelik yeni yaptırımlar kapsamında Amerikan mali kuruluşları ile iş yapamama gibi bir durumla karşılaşmayacak.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:24)