E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Mart ayında sıkıntı olmaz demiştik, Çünkü yeni bir düzen vardı bu düzende klişeler yoktu , O ayda satılır bu ayda alınır filimleri eski de kalmıştı, çünkü klişelerden dolayı ralliye inanmayan çok yatırımcı vardı ve bunlar ikna oldukça fiyatlar kar realizasyonlarına rağmen yeniden eski seviyelerine geliyordu. Sonuçta MART ayında IMKB-100 endeksi %8.28 yükseliş kaydetti. Hem de; Ne Rekabet kurulunun bankalara verdiği cezalar, ne Güney Kıbrıs Rum Kesimindeki sorunlar, ne de Merkez bankamızın öncekilerden çok daha karmaşık PPK kararına rağmen. S&P olmasaydı bile %3,4 yükselişe sahipti.
Kısaca baktığımızda; FED’in son iki toplantı tutanaklarında, komite üyelerinin varlık alımlarını sınırla/sonlandır tutumlarına karşın Bernanke’nin daha zamanımız var parasal genişleme programına devam diyor açıklaması risk iştahının artmasına neden oluyordu, hem de ABD 'de ekonomik veriler iyimser gelirken, hem de ABD hisse senedi piyasalarında yeni zirvelerin test ederken.
AB'ye baktığımızda ise Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin AB ve IMF’ten alacağı yardım karşılığında mevduatlara vergi içeren paketi Meclis’ten önce geçirememesi ardından geçirmesi yeni tartışma konularını da gündeme getirdi 100.000 euro üzerindeki mevduatlarımız güvende mi? Paramızı çekebilecek miyiz? Sermaye kontrolleri ne kadar sürmeli ? v.b Diğer taraftan İtalya'da halen hükümet kurulamadı ve belirsizlik artarken erken seçime gitme riski arttı.
İspanya ve İtalya'daki belirsizliklerle başa çıkılma planının netlik kazanmaması Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Kıbrıs'ın ardından sırada İtalya, Slovenya, Malta'da da kıyı bankacılığına ilişkin benzer sorunların görülmesinin beklenmesi AB'de sorunların tekrarlanarak devam edebilme riskini içermektedir.
AB'nin bu tartışmaları ve yarattığı belirsizlik EPFR verilerine göre AB ülkeleri ve gelişmekte olan piyasalar hisselerine yatırım yapan fonlardan rekor çıkışlar gözlenmesine neden oldu. Para'nın ABD tahvilleri , ABD hisse senetleri ve Meksika gibi ABD’nin büyümesinden yararlanacak ekonomilere yönelmesine ve euro/doların 1.2650 macerasına yelken açmasına imkan sağladı.
Nisan ayına baktığımızda yine parasal genişleme beklentileri görmekteyiz. Yeni BoJ Başkanı Kuroda’nın ucu açık varlık alım programını ilan etmesi, BoE'nin varlık alım programını 25 milyar sterlin artırması, Nisan ayının sonlarına doğru; Önce dünyanın en büyük ekonomisi ABD’den 2013 1.çeyrek GSYH rakamları gelecek ki gelen veriler beklentileri üzerinde büyümeye işaret ediyor. Diğer taraftan Amerikan Temsilciler Meclisi devlet ödemelerinde gecikme yaşanmaması için hükümetin önümüzdeki 4 ay boyunca borçlanmaya devam etmesine izin veren yasa tasarısını Ocak 2013 sonlarında onaylamıştı. Sürenin daralması ile Nisan ayında bu konu yeniden gündemde olacaktır. ABD Bütçe tarafında ise şu anda rahat Mevcut yasalar 27 Mart’a kadar Amerikan hükümetine para aktarılmasına imkan sağlıyordu. 21 Mart’ta ise ABD Temsilciler Meclisi 30 Eylül’de sona erecek 2013 mali yılı için hükümetin finanse edilmesini öngören bütçeyi onayladı. Bu da 7 aylık bir zaman kazanımı demek..
Türkiye tarafında ise ; Ülkemizde barış süreci adı verilen sürecin başlaması ardından ,İsrail’in özür dilemesi, Başbakanın Mayıs ayında ABD ziyaretinin açıklanmasının üstelik TCMB’nin şimdiye kadar ki en karmaşık PPK toplantısı kararından sonra S&P nin notumuzu yükseltmesi piyasalarda 82,000- 84,000 bandında sıkışmanın yukarı yönlü kırılmasına ve neden oldu.
S&P`den gelen not artışının yanında, önümüzdeki döneme ilişkin Moody`s ve JCR`dan beklenen not artışlarının İMKB üzerinde olumlu etkilerinin devam edeceği, düzeltme hareketleri yaşansa da bu yöndeki beklentilerin kısa vade için endeksin yükselen hareket içinde kalmasını sağlayacağı söylenebilir
S&P’den gelen beklenmedik not artışı JCR ve özellikle Moodys’ten not artışı beklentilerinin artmasına neden olmuştur. Nisan ayının temettü ayı olması mevduat faizinden memnun olmayan kesimin IMKB’deki temettü açıklayan hisselere yönelmesi de piyasaların güçlü kalmasına neden olacak bir etmen olarak dikkat çekmektedir. Diğer taraftan Mayıs ayından itibaren BES’e devlet katkısının ödenecek olması bu paranın hangi enstürümanlarda kullanılacak olmasının henüz netlik kazanmaması da piyasamızın güçlü kalmasına enden olacak bir başka etmen olarak dikkat çekmektedir. Dolayısıyla bizim beklentimiz yurtdışındaki G.Kıbrıs ve İtalya’da hükümetin kurulamaması kaynaklı olası bozulmaya karşın Endeksin yükselen kanal içerisinde hareketine devam edeceği 86,500 -88,500 seviyelerini hedefleyeceği yönündedir. Beklenmedik hesaplanamayan olumsuz bir gelişmede ise 84,000 seviyeniz stop-loss olsun.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:21)