E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGüne bakış, borsa rehberi---

Güne bakış, borsa rehberi

Güne bakış, borsa rehberi
11 Haziran 2012 - 08:47 borsaningundemi.com

Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda neler yaşandı, bugün neler bekleniyor?

Yurtdışı önemli gelişmeler
 Haftasonu yapılan Eurogroup toplantısının ardından maliye bakanları bankaları acil sermaye takviyesine ihtiyaç duyan İspanya'ya 100 milyar euroya kadar kredi verme kararı aldı. Euro Grubu'ndan yapılan açıklamada, EFSF ve ESM aracılığıyla sağlanacak kredinin İspanyol finans sektörünün ''toplamda 100 milyar euroya kadar çıkabileceği tahmin edilen'' sermaye gereksinimi ve ihtiyat marjını karşılayacağı belirtildi, krediyi serbest bırakmak için bu ülke bankalarına ne kadar sermaye takviyesi gerektiğini 21 Haziran'a kadar önce ortaya koyacak 2 bağımsız denetim şirketinin raporunu bekleyecek.İspanya hükümetinin, bankaları yeniden yapılandırma fonu aracılığıyla finans kuruluşlarına aktaracağı kredilerin geri ödenmesinde tam sorumlu olacağı ve bununla ilgili mutabakat zaptı imzalayacağı bildirildi.
 S&P, ABD'nin kredi notunu dirençli bir ekonomi olduğu ama politik-mali risklerle karşı karşıya olmayı sürdürdüğünü için AA+ olarak teyit etti, görünüm negatif. S&P, ülkenin gayri safi yurt içi hasıla büyümesinin 2016'ya doğruyüzde 2-3.5 ve tüfenin de yüzde 2 yakınlarında olabileceğini belirtti.
 AB Ekonomi ve Mali İşler Başkanı Rehn, Avrupa Komisyonu, ECB ve IMF’nin İspanyol bankaları için ne kadar yardım gerektiği analizi yapacağını söyledi.
 İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, “AB’den yardım alacağız. Bu yardım sadece bankacılık sistemi için kullanılacak. Ülke ekonomisi için herhangi bir kemer sıkma programını uygulamaya koymayı düşünmüyoruz” dedi. Bankaların sermaye artırımında kullanılacak yardımın ESM veya EFSF'den alınacağını belirten Guindos, IMF'inse yalnızca danışmanlık yapacağını kaydetti. ABD ve IMF de kurtarma hamlesini memnuniyetle karşıladı.
 BloombergHT’ye göre İspanyol bankaları kurtarma hamlesi, İtalya'yı Avrupa'daki borç krizinde ön safhalara taşıdı ve ülkenin teknokrat başbakanı Mario Monti'nin piyasadaki çalkantıları önlemesine yönelik baskılarını artırdı. İtalya'nın 2 trilyon euroluk borcu, borç/ekonomi büyüklük oranı bakımından ülkeyi Yunanistan ve Japonya'nın ardından gelişmiş ekonomiler arasında en yüksek borca sahip 3. ekonomi konumuna taşıyor.
 Guardian gazetesine göre; İspanya Başbakanı Rajoy'un 'zafer' olarak nitelendirdiği kurtarma paketi, ülkenin sorunlarını çözmede etkili olmayacak. FT de Guardian gibi, İspanya için üzerinde anlaşılan kurtarma paketinin yeterli olmayacağını savunuyor, kurtarma paketi, bankalara destek olmayı amaçlasa da, sorumluluk mevcut 559 milyar euro borcu olan hükümetin olacak. Independent gazetesi de ülkenin bu kurtarma paketiyle rahatlamayacağı görüşünde.
 Almanya MB Başkanı Weidmann, Euro bölgesi doğru taslak oluşturmadan önce bölgede artan riskleri paylaşmak gibi bir yükümlülük olmadığını söyledi.
 IMF tarafından Cuma günü açıklanan İspanya'nın finansal sisteminin istikrarını değerlendiren raporda, stres testlerinin, sistemin çekirdeğinin dirençli olsa da, kırılganlıklarının bulunduğuna dikkat çektiği belirtildi. Rapora göre, İspanya'nın en büyük bankalarının yeterli sermayesi bulunurken, bir grup bankanın kırılganlıklarının çok yüksek olması, kamu desteğinin önemini daha da artıyor.
 BloombergHT'nin haberine göre Çin'de enflasyon Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 3 hızlandı. (beklenti %3,2), son 2 yılın en düşük hızına gerileyen enflasyon ve beklentinin altında gelen sanayi üretimi ve perakende satışlar, bu haftaki faiz indiriminin ardından daha fazla teşvik baskısını artırıyor. Ülkenin sanayi üretimi yüzde 9.6 ve perakende satışları yüzde 13.8 büyüme kaydederek, beklentilerin altında kaldı.
 Çin'in ihracatları beklentinin üzerinde, Mayıs'ta yıllık bazda %15.3, ithalatlar da yıllık bazda %12.7 arttı ve dış ticaret fazlası 18.7 milyar dolar oldu.
 Fransa'da genel seçimin ilk turunda, sol partilerin oluşturduğu ittifak %47,10 oy aldı.
 Yunanistan'ın eski başbakanı Papandreu, ülkesinin euroda kalacağını, kemer sıkma önlemlerinin gevşetilmesinin gerektiğini söyledi.
 Sabah'ın haberine göre; Yunanistan Komünist Partisi lideri Aleka Papariga, İspanya'daki Krizin Latin Amerika ve Türkiye'ye yansımaları olabilir açıklamasında bulundu ve dayanak olarak Türk bankalarının 40 milyar Euro kadar İspanyol tahviline sahip olmasını gösterdi.
 Japonya’da Mayıs’ta Tüketici Güven Endeksi 40,7 seviyesine yükseldi. (beklenti : 39,8, önceki 40,0)
 Güney Kore'de ÜFE aylık yüzde 0.6, yıllık yüzde 1.9 artışla Mayıs ayında son 29 ayın en düşük seviyesine indi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)