E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yurtdışı ve Yurtiçi önemli gelişmeler
BloombergHT’nin haberine göre Almanya’nın İspanya'nın, Avrupa kurtarma fonunun, bankaların yeniden sermayelendirilmesi için doğrudan yardım sağlaması çağrılarına karşı çıkmasına rağmen yetkililer, Madrid'in resmi talepte bulunması hâlinde, İspanya'yı, Yunanistan, Portekiz ve İrlanda'da olduğu gibi sıkı reform programları uygulamak zorunda bırakmadan fon akışının sağlanabileceğini açıkladı, çalışma kapsamında İspanya'nın yalnızca bankacılık sektörü için talep edilen reformları uygulaması gerekecek. Alman yetkililer, İspanya'yı utandırmayacak bir anlaşma üzerinde çalıştıklarını belirtti.
El Pais gazetesinin haberine göre, Almanya, İspanya’nın banka kurtarma fonu FROB'a EFSF/ESM'den kredi aktarılması yoluyla yardım edilmesini kabul edecek gibi görünüyor. Habere göre FROB'a 50-60 milyar Avro civarında bir kaynağın aktarılması yeterli olabilir.
Nisan başı ve Mayıs sonu dönemini kapsayan Beige Book raporu ABD ekonomisinin geçtiğimiz ayda ılımlı hızda büyüdüğünü ve istihdamın da "ılımlı" artış kaydettiğini göstererek artan karamsar düşüncelerin ters yönünde bir tablo çizdi.
Fed Başkan Yardımcısı Yellen istihdam büyümesindeki yavaşlamanın ve finansal piyasa şartlarının, ABD ekonomisinin hâlen daha kırılgan olduğunu gösterdiğini ve daha fazla parasal teşviğe ihtiyaç olabileceğini ifade etti. Yellen, ekonomiyi zayıflığa itecek şoklardan korumaya yönelik adımlar atılmasının "uygun olabileceğini" belirtti.
FED Başkan Yardımcısı Janet Yellen, FED'in istihdam piyasasındaki son gelişmelerin ve finansal gerilimlerin ekonomik tahminlerine yönelik etkilerinin 19-20 Haziran'da yapılacak politika toplantısında ele alacağını ve "Eğer politika yapıcılar ekonomide toparlanmanın ivme kaybetmesi riski olduğuna karar verirler ise, ilk faiz artırımı için beklenen tarihi öteleyebilirler veya daha fazla tahvil alımı yapabilirler" dedi.
Çin, bankalar için daha sıkı sermaye kurallarını, kredilere zarar verebileceği endişesiyle Ocak'a kadar ertelediğini açıkladı. Yeni kurallar bankaların ayırmaları gereken minimum sermaye oranının artırılmasını öngörüyordu.
ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Merkel ve İtalya Başbakanı Monti ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri yaparak, Avrupa'daki ekonomi koşulları ele aldı. Telefon görüşmesinde 3 lider, Avro Bölgesi'nin dayanıklılığının, Avrupa ve dünya genelindeki büyümenin güçlendirilmesine yönelik adımların önemi üzerinde mutabık kaldı.
Financial Times'ın haberine göre Çin'in Avrupa'ya doğrudan yatırımları 2011 yılında üçe katlanarak 10 milyar Dolar oldu. Habere göre yeni bir çalışma da Çinli şirketlerin 2020 yılına kadar Avrupa'da 250-500 milyar Dolar harcayabileceklerini ortaya koyuyor.
Nikkei gazetesine göre G20, 18-19 Haziran'da yapılacak zirvenin gündeminde İspanya'yı ilk sıraya koydu.
The Independent gazetesinin haberine göre İngiltere Başbakanı Cameron, Almanya Başbakanı Merkel ile görüşmesinde Yunanistan ve İspanya gibi zor durumdaki ekonomilerin kurtarılması için önümüzdeki haftalar içinde harekete geçmediği takdirde Avro Bölgesi'nin geleceğini büyük bir tehlikeye gireceğini konusunda Merkel’i uyaracak ve ortak tahvil ihracı yönünde Fransa'nın çağrılarına destek verecek.
San Francisco Fed Başkanı John Williams ve Atlanda Fed Başkanı Dennis Lockhart, Amerikan merkez bankasının, ekonominin daha fazla bozulması hâlinde gereken adımları atmaya hazırlıklı olmasının gerektiğini bildirdi.
İspanya'da Banco Popular, devlet yardımına ihtiyaç duymayacaklarını, 2 milyar avro tutarında varlık satarak İspanyol hükümetinin ortaya koyduğu karşılık ve sermaye zorunluluğu kurallarını 2013 Haziran ayına kadar yerine getireceğini bildirdi.
ECB üyesi Avusturya Merkez Bankası Başkanı Ewald Nowotny, İspanya'nın bir kurtarma paketi için başvurmasının akıllıca bir seçim olacağını ve İspanya'nın bankacılık sektörüne yatırımcı güveninin onarılmasına yardım edeceğini bildirdi. Nowotny ayrıca Yunan halkının kurtarma paketinin şartlarında işbirliği yapmayı reddeden bir sol hükümet seçmesi halinde Yunanistan'ın bunun sonuçları ile yüzleşeceğini söyledi.
Çin Başbakan Yardımcısı Liangyu, ithalatı artırmak için gümrük tarifelerini yeniden ayarlayacaklarını ve finansal destek sağlayacaklarını söyledi.
Güney Kore’de 1. Çeyrekte revize GSYH %0,9 (önceki %0,9), yıllık %2,8 (önceki %2,8) artış gösterdi.
Japonya’da Nisan’da Öncü Göstergeler Endeksi 95,1 (beklenti 95,1, önceki : 96,4) oldu.
İngiltere’de Mayıs’ta toplam perakende satışlar %3,4 arttı (önceki -1,0%). – BRC/KPMG
Avustralya’da Mayıs’ta İşsizlik Oranı %5,1 (beklenti : %5,1, önceki %4,9).
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:21)