E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGüne bakış, borsa rehberi---

Güne bakış, borsa rehberi

Güne bakış, borsa rehberi
10 Ekim 2012 - 09:01 borsaningundemi.com

Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda neler yaşandı, bugün neler bekleniyor?

 IMF Küresel İstikrar Raporu açıklandı. Raporda sermayenin, Euro Bölgesi'nin çevre ekonomilerinden, çekirdek ülkelere kaçışının, bankalar üzerinde bilanço tablolarını azaltmaları yönünde yeni bir baskı oluşturduğu, çevre ekonomilerdeki bankaların varlıklarının yüzde 10'unu satmak zorunda kalabileceğini belirtti. Ayrıca politika yapıcıların sözlerini tutmaması halinde, Avrupalı bankaların 4.5 trilyon dolarlık varlık satmak durumunda kalabileceği uyarısı yapıldı.
 Fitch Ratings, Euro bölgesinde daha fazla not indirimi potansiyeli gördüklerini bildirirken gelişmekte olan piyasalar için ise esnek olmalarına karşın global yavaşlamaya karşı bağışık olmadıkları tespitinde bulundu. Fitch Ratings'in ülke kredi notları bölümü başkanı David Riley, ECB'nin finansal destek taahhütü vermesinin bazı ülkeler üzerindeki not indirimi baskısını azalttığını bildirdi.
 FED Yönetim Kurulu üyelerinin katılımı ile yapılan Eylül ayı iskonto faiz toplantısının dün yayınlanan tutanaklarına göre FED yetkilileri kısa vadeli ekonomik görünüm için ihtiyatlı bir tavır takındılar.
 Cinco Dias gazetesinin isminin açıklanmasını istemeyen hükümet kaynaklarına dayandırdı haberine göre İspanya, bu yıl için belirlenen GSYH'nın yüzde 6.3'ü seviyesindeki bütçe açığı hedefini kaçırabilir, oran yüzde 6.7-6.8 olabilir.
 AB maliye bakanlarının dün gerçekleştirdikleri toplantıda, 11 AB üyesi ülke finansal işlemlere vergi uygulanması önerisine destek verdi. Finansal işlem vergisinin uygulanmaya başlayabilmesi için 9'un üzerinde üye ülkenin desteği gerekiyordu.
 IMF, rekor bütçe açığına sahip olan Japonya'nın Avrupa'daki gibi bir borç krizi yaşayabileceği uyarısında bulundu.
 HSBC gelişmekte olan piyasalar PMI 3.çeyrekte 52.1 (önceki 53.0) düzeyine geriledi.
 ABD'nin federal, eyaletler ve tüketicilerinin toplam borçları, gayrisafi yurtiçi hasılasının 3.29 katına gerileyerek 2006'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti. BloombergHT’nin haberine göre konut sahipleri, şehirler ve şirketlerin borçlanmayı azaltmasıyla ABD'nin borcunda gözlenen gerileme kredi kuruluşlarının not indiriminin önemini azalttı.
 İngiltere Merkez Bankası Başkanı King, İngiltere ekonomisinin yavaş ve zorlu bir toparlanma ile karşı karşıya olduğunu, BOE'nin alabileceği devlet tahvili miktarının teknik bir sınırı olmadığını ancak kısa vadede araçların kullanımının sınırları olduğunu söyledi.
 Güney Kore'de mevsimsel ayarlanmış verilerle işsizlik oranı Eylül ayında %3,1 ile değişim göstermedi.
 IMF, sermaye sorununu gidermediği sürece Euro Bölgesi bankalarının bilanço tablolarının ciddi miktarda daralacağı uyarısında bulundu ve sermaye kaçışının, büyümeye daha fazla zarar vererek işsizlik oranını daha da yükseltebileceğini söyledi. IMF ayrıca Euro borç krizinin çözümünde gecikilmesinin global bir resesyonu tetikleyeceği uyarısında bulundu.
 İtalya'da hükümet dün yaptığı toplantıda, 2013-2015 döneminde KDV oranında 2 puanlık artırımdan kaçınmayı ve düşük gelirli kesimlere vergi indirimi yoluyla nefes aldırmayı amaçlayan bir İstikrar yasasını onayladı.
 Avrupa ekonomisini kurtarma önlemleri çerçevesinde Fransa meclisinde dün görüşülen Avrupa mali birlik anlaşması kabul edildi. 2 Mart'da Sarkozy döneminde 25 AB ülkesinin imzaladığı tasarı, yasalaşması için Euro Bölgesi üyesi en az 12 ülkenin onayını alması gerekiyor. Yeni anlaşma ülkelere, hükümet borçlarının ülke milli gelirinin yüzde 60'ının altında seyretmesi şartını getiriyor.
 Japonya Maliye Bakanı, mali reform olmadan istikrara güven olmayacağını, bu nedenle mali konsolidasyonun ertelenmeyeceği gerçeği ile yüzleşilmesi gerektiğini ve düşük faiz ortamının devam edeceğini varsayılmaması gerektiğini bildirdi.
 Japonya-Çin arasındaki ada krizinin etkisiyle Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou, Tokyo'daki IMF ve Dünya Bankası toplantılarından çekildi. Japon yetkililerin ise Çin’in de adalar üzerinde hak iddiasını kabul ederek gerilimi düşürmek için adım atacağı bildirildi.
 Westpac verilerine göre; Avustralya'da Ekim’de tüketici güven endeksi 99.2 (önceki 98.2) düzeyinde gerçekleşti.
 ABD'de Alcoa, 3.çeyrekte 143 milyon Dolar, hisse başına 13 cent zarar etti. New York eyaletine çevre kurallarını ihlal nedeniyle ödenen uzlaşma bedeli dışarıda bırakıldığında hisse başı 3cent kar elde edildi. 3'ncü çeyreğin kar-zarar olmadan tamamlandığı tahmin ediliyordu.
 ABD'de mortgage dolandırıcılığı nedeniyle dava edilen büyük bankalar listesine Wells Fargo da eklendi.,
 Moody's, Fiat'ın kredi notunu Ba2'den Ba3'e indirdi, görünümü negatif olarak belirledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)