E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGüne bakış, borsa rehberi---

Güne bakış, borsa rehberi

Güne bakış, borsa rehberi
09 Ekim 2012 - 08:59 borsaningundemi.com

Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda neler yaşandı, bugün neler bekleniyor?

 IMF, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin derinleştiği gerekçesiyle küresel büyüme tahminlerini düşürdü ve ABD ve Avrupa'daki yetkililerin gereken adımları atmaması halinde dünya ekonomisinin "daha ciddi yavaşlayacağı" konusunda uyardı.
 IMF, küresel büyüme için tahminini bu yıl için %3,3 (2009'daki resesyondan bu yana en düşük seviye), 2013 için %3,6 olarak belirledi. Önceki tahminler 2012 ve 2013 için sırasıyla %3,5 ve %3,9 şeklindeydi. IMF, küresel büyümenin yüzde 2'nin altında gerçekleşmesi ihtimalini de 6'da 1 ihtimal olarak öngördü.
 IMF’nin 2012’de gelişmiş ekonomilerin %1,3 (ö:%1,4), ABD’nin %2,1 (ö:%2,2), Almanya’nın %0,9 (ö:%0,6), Çin’in %7,8 (ö:%8,2) büyümesini, Euro bölgesinin ise %0,4 (ö: -0,3%) daralmasını bekliyor. 2013 büyüme tahminleri ise aşağı yönlü revize edildi.
 Dün biraraya gelen Avrupalı liderler, borç yükü olan ülkelere yardım edebilmek için 500 milyar euroluk bir fon oluştururken (ESM), ekstra finansal efora yakın zamanda ihtiyaç duyulmayacağı görüşünü yinelediler, Portekiz’e yardım dilimini onayladılar.
 BloombergHT’ye göre; Avrupalı maliye bakanları Yunanistan'ın bütçe kesintisi kararlılığını överek, kurtarma yardımı akışının devam edeceğinin sinyalini verdi. Yetkililer, Yunanistan'ın 89 politika hamlesinde bulunması talebinde anlaştı. Yunanistan Maliye Bakanı ise troyka yetkililerinin Yunanistan'ın mali düzeltme programının 2 yıl uzatılmasını değerlendirmekte olduklarını söyledi.
 Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan, Çin ekonomisinin ciddi aşağı yönlü baskı altında olduğunu ve para politikasının esnek kalmasının ve zayıf dış faktörleri bertaraf etmek üzere önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.
 Japonya, ESM’ye katkı yapacağını ancak bu katkının biçimine henüz karar verilmediğini bildirdi.
 Japonya’da Eylül’de ekonomik izlenim cari endeksi 41,2 olarak gerçekleşti (beklenti : 44,2, önceki : 43,6). Japonya Merkez Bankası BOJ ise ekonomi için değerlendirmelerini değiştirmedi, ekonomik aktivitede yavaşlamaya dikkat çekti.
 Güney Kore Merkez Bankası, Avrupa'daki finansal krizin uzaması ve gelişmekte olan ekonomilerdeki yavaşlamadan kaynaklanan aşağı yönlü risklerin arttığını, ekonominin 2013 sonuna dek potansiyelinin altında büyüyeceğini açıkladı.
 Eurogroup, Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) "işlevsel" olduğunu, İspanya'nın, ESM’ye başvurmanın eşiğinde olmadığını ifade etti. Toplantıda, Yunanistan'a yapılacak sonraki yardım ödemesi ve Kıbrıs Rum Kesimi yardım programına yönelik kararlar ise daha sonraya bırakıldı.
 IMF birçok gelişmiş ekonominin bütçe açıklarını azaltma konusunda ilerleme kaydettiğini, ancak ABD ve Japonya'nın borçların azaltılma hızına ilişkin ortaya daha net politikalar koymasının gerektiğini, gelişmiş ekonomilerin mali açıklarının gayrisafi yurtiçi hasılalarına oranının ortalamasının bu yıl yüzde 5.9, 2013'te ise yüzde 4.9 olarak gerçekleşeceğini belirtti.
 Avustralya'da iş dünyası görünümü Eylül’de -3 puandan 0 puana geldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)