E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGüne bakış, borsa rehberi---

Güne bakış, borsa rehberi

Güne bakış, borsa rehberi
18 Eylül 2012 - 08:56 borsaningundemi.com

Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda neler yaşandı, bugün neler bekleniyor?

 ECB Yönetim Kurulu üyesi Coene, faiz oranlarını düşürmek, mevduat faiz oranını negatif bölgeye indirmek ve yeni bir tur ultra ucuz fonlama sağlamanın ECB'nin seçenekleri arasında olmaya devam ettiğini söyledi.
 ECB Yönetim Kurulu üyesi Coene, yükselen tahvil faizlerinin, İspanya'yı ECB'nin şartlarını kabul ederek dış yardıma başvurmak zorunda bırakabileceğini kaydetti. Coene, piyasalar İspanya'nın yardım istemeyeceğini düşünmeye başlarsa, faiz farklarının arasının yeniden açılmaya başlayacağını ve İspanya'nın da böylece bir şekilde karar almak zorunda kalarak, program şartlarını kabul edeceğini öngörüyor.
 Yunanistan Maliye Bakanlığı'nda bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, Yunanistan ile AB-IMF-ECB temsilcileri arasında gelecek 2 yılda yapılacak 13.5 milyar euro bütçe kesintisi üzerinde sürdürülen müzakerelerde ilerleme sağlandı, müzakereler devam ediyor.
 Almanya Başbakanı Merkel, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalmasını istediğinin altını çizmesine karşın, ülkenin ilk baştaki reformlarını uygulaması gerektiğini vurgulayarak sert tutumunu sürdürüyor.
 İspanyol hükümetinden üst düzey bir yetkiliye göre İspanya, bankacılık sektöründe bağımsız denetçilerin yürüttüğü incelemelere ilişkin nihai raporu 28 Eylül'de açıklayacak. Sonuçlara göre bankalar listelenip temel ve stres senaryosuna göre değerlendirilecek.
 BloombergHT’ye göre IMF, Euro Bölgesi kurtarma sisteminin, sıklıkla karar sürecini ertelemek suretiyle adımları geciktirdiğini ifade etti.
 San Francisco Fed'in tahminlerine göre, ABD ekonomisinin görünümündeki belirsizlikler, işsizlik oranını 2008'ten bu yana %1-2 artırdı. Raporda, son dört yılda belirsizlikte hiçbir artış olmasaydı, işsizlik oranının %8-9'lar yerine, %6-7'lere yakın seyredeceği belirtildi.
 Dünyanın en büyük 2. ve 3. ekonomileri Çin ve Japonya 2005'ten bu yana en büyük diplomatik krizi yaşıyor. Bu kriz, Euro borç krizinin ihracat talebini aşağı çektiği ortamda son 10 yılda 3 katına tırmanarak 340 milyar dolara ulaşan ticaret hacmi için tehlike oluşturuyor.
 Fitch Ratings, Japonya ile Çin arasında adalar konusunda yaşanan diplomatik krize ilişkin olarak bu anlaşmazlığın derinleşmesi halinde aralarında Panasonic’in de bulunduğu Japon araç ve teknoloji üreticilerinin kredi notlarının baskı altına girebileceğini bildirdi.
 Bütçe açığını daraltabilmek adına Hindistan hükümetinin dizel fiyatlarında 14 aydır devam eden blokeyi kaldırması ile yabancı yatırımcılar Hint hisselerinde son 2 ayın en yüksek alımını yaptı. Offshore fonlar bu yıl Hint hisselerinde hükümetin son 3 yılın en düşük hızına işaret eden ekonomiyi canlandırmak için harekete geçeceği spekülasyonuyla 13.3 milyar dolarlık net yatırım yaptı, bu da Çin haricinde Asya piyasalarında en yüksek ölçekli yatırım hacmine işaret etti.
 Dünya bankasından yapılan açıklamada FED’in tahvil alımının doğru bir adım olduğu ancak tek başına yeterli olmadığı belirtildi. Dünya Bankası yöneticisi Mohieldin, asıl büyük işin reel ekonomi tarafından yapılmasının gerektiğini söyledi.
 Fransa Maliye Bakanı Moscovici, Euro bölgesinin toparlanarak istikrarlı bir büyümesi başarabileceği bir pozisyona 6 ay önce olduğundan daha yakın olduğunu söyledi. Moscovici ülkesinin de borç büyüme oranını düşürmeye kesinlikle bağlı olduğunu da kaydetti.
 New York University profesörü Roubini, Avrupa'daki krizin gittikçe derinleştiği ve bunun için uygun önlemlerin alınmadığı uyarısında bulundu. Roubini, ayrıca Euro bölgesinde resesyonun derinleşeceğini ve 2013’te Yunanistan’ın euroda olmayabileceğini söyledi.
 ECB Üyesi ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Nowotny, bankacılık sistemi için tek denetçi oluşturulmasında Euro bölgesi üyesi olmayan ülkelerin endişelerini giderecek kuralların belirlenmesi gerektiğini ifade etti.
 Yatırımcı Marc Faber, Fed ve diğer merkez bankalarının gevşet para politikalarının, küresel ekonomide şişmeye, patlamaya ve dibe vurmaya neden olarak "dünyayı mahvedeceğini" söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)