E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGüne bakış, borsa rehberi---

Güne bakış, borsa rehberi

Güne bakış, borsa rehberi
17 Eylül 2012 - 08:58 borsaningundemi.com

Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda neler yaşandı, bugün neler bekleniyor?

 Kredi derecelendirme kuruluşu Egan-Jones, FED'in açıkladığı mortgage destekli tahvil alma kararının ekonomiye muhtemelen yarardan çok zarar getireceği öngörüsü ile ABD'nin borçlanma notunu AA seviyesinden AA-'ye düşürdü.
 Hindistan Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranını 25 baz puan düşürerek %4,50’ye indirdi, faiz oranlarında ise değişiklik yapılmadı.
 Eurogroup toplantısında ECB'nin silahlarının daha da güçlendirilmesi için yeni planların devreye alınması gündem maddesi olurken maliye bakanları İspanya'nın yeni reformlar seti için baskılarını artırdı, Yunanistan'ın 240 milyar euroluk kurtarma paketi için kararın, muhtemelen bir kriz zirvesinin yapılacağı Ekim ayının sonuna kadar belli olmayacağını kaydetti. ECB İcra Kurulu üyesi Joerg Asmussen, ECB'nin tahvil alımları sonrası "Riskleri kontrol altına alabilmek için, top ilk ve en fazla şekilde, hükümetlerin sahasında" dedi.
 El Pais gazetesine göre İspanya Başbakanı Rajoy, AB'den tam bir kurtarma yardımı istemede isteksizken Maliye Bakanı Guindos ise mümkün olduğu kadar çabuk yardım talebinde bulunulmasına daha eğilimli görünüyor. Habere göre Rajoy, Guindos'tan İspanya'nın bir kurtarma yardımı talep etmesi halinde potansiyel şartları müzaere etmesini ve alternatif bir strateji bulmasını da istedi.
 İspanya Maliye Bakanı Guindos, ülkesinin AB'den yeni bir kurtarma talep etmesi halinde, İspanya'nın büyük olasılıkla daha fazla bütçe kısıntısına gitmesinin gerekmeyeceğini söyledi.
 Yunan hükümetinden bir kaynağın verdiği bilgiye göre, troyka hükümetin gelecek 2 yılda yapma sözü verdiği bütçe kesintilerine kuşku ile yaklaşmaya devam ediyorlar, 13.5 milyar euro büyüklüğündeki paketin sadece yarısı üzerinde uzlaşma olduğunu vurguladı.
 AB maliye bakanları, Ocak ayında ortak bir denetleme oluşturulmasına yönelik önerilerde keskin bir bölünme yaşıyor. Almanya Maliye Bakanı, Euro Bölgesi'nin ortak bankacılık gözetimine yönelik acelesi ile ilgili eleştirilere öncülük ediyor, Schaeuble, AB'nin, ECB'nin, ESM’den doğrudan banka kurtarmaya ilişkin verilen söz ile birlikte, denetleme rolü üstlenmeden önce temkinli olması gerektiğini söyledi.
 Çin Devlet Bilgi Merkezi Ekonomik Projeksiyon Departmanı Müdürü Fan Jianping, Çin ekonomisinin bu yıl hükümetin belirlediği yüzde 7.5 hedefinin üzerinde yüzde 7.7-7.8 büyüyeceğini öngördü. Çin Ticaret bakanı ise ‘Ticaret şartlarının kısa vadede iyileşmesi muhtemel değil’ dedi.
 Güney Kore devlet destekli düşünce kuruluşu Kore Kalkınma Enstitüsü, ülke ekonomisi için 2012 yılı büyüme tahminini %3,6’dan %2,5’e düşürdü. 
 Güney Kore'nin en büyük mağazalarındaki satışlar, euro krizinin tüketici güvenini olumsuz etkilemesi ve tatillerin yılın ilerleyen zamanlarına rastlaması nedeniyle Ağustos'ta 2005'ten bu yana en sert düşüşüne işaret etti, ülkenin en büyük 3 alışveriş zincirindeki satışlar Ağustos'ta yıllık
bazda %6.9 düşerken, indirim mağazası satışları da %3.3 azaldı.
 Avusturya Maliye Bakanı Fekter, Yunanistan'a borçları geri ödemesi için daha fazla zaman verilmesinin er ya da geç gerçekleşeceğini söyledi.
 İspanya Maliye Bakanı Guindos, Avrupalı mevkidaşlarına ekstra kemer sıkma tedbirlerinin daha önce hazırlanmış olduğunu söylerken, 2012 yılı bütçe açığı hedefinin ilave harcama kısıntıları olmaksızın tutturulabileceğini söyledi. Almanya Maliye Bakanı Schaeuble ise, "İspanyol mevkidaşım, ülkesinin, bütçe politikası kararları ile taahhütlerini yerine getirceğini çok güçlü bir şekilde vurguladı" dedi.
 Richmond Fed Başkanı Lacker, QE3’ün büyük olasılıkla enflasyonu yukarı iteceğini ve FED'in daha fazla tahvil satın alma kararının, gelecekte portföyündeki varlık miktarını azaltmasını daha zorlu hale getireceğini düşündüğünü bildirdi.
 Yunanistan Başbakanı Samaras, Yunanistan'ın altına imza attığı şeylerin arkasında durmak zorunda olduğunu, "Grexit"in bir seçenek olmadığını söyledi; ancak daha fazla sürenin, kemer sıkma önlemleri için kendilerine yardımcı olacağını kaydederek ek süre isteğini yineledi.
 Amerika, İran'dan ham petrol alımlarını önemli ölçüde düşürdükleri gerekçesiyle 10 AB ülkesi ve Japonya'ya tanıdığı yaptırım muafiyetinin süresini 6 aylığına daha uzattı.
 Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), ECB’nin tahvil alım programını değerlendirerek, kurtarma şartları talep edilmesinin, programın uygulanmasını önleyebileceğini kaydetti, Enstitü, şart talebinin, ihtiyacı olan bazı ülkelerin yardıma başvurmasını önleyebileceği uyarısında bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)