E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGüne bakış, borsa rehberi---

Güne bakış, borsa rehberi

Güne bakış, borsa rehberi
10 Eylül 2012 - 09:09 borsaningundemi.com

Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda neler yaşandı, bugün neler bekleniyor?

 Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao, ihracattaki yavaşlamanın, Çin ekonomisindeki aşağı yönlü baskıları artırdığını vurguladı, iç talebi destekleme ve dengeli büyümeyi teşvik vaadinde bulundu.
 FED’in parasal genişlemeye gideceği beklentileri ile S&P 500 Endeksi 7 Eylül ile biten haftada 2008'den bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.
 ABD’de Tarım Dışı İstihdam verisi sonrası aralarında Roubini ve Pimco'nun kurucularından Gross'un da bulunduğu finans guruları, QE3 beklentilerini daha yüksek sesle dile getirmeye başladı. Roubini, QE3'ün Aralık ayında gelebileceğini, Bill Gross ise yakın olduğunu kaydetti.
 Tokyo hükümeti, Japonya'nın 2. çeyrek büyümesini yarısına düşürerek Avrupa'daki borç krizinin ihracatı azaltmasıyla oluşan daralma riskine dikkat çekti. Japonya'nın GSYH'si 2. Çeyrekte yıllık %0.7 büyüdü (revizyon öncesi %1,4, b:%0,1)). Cari fazlası da yüzde 41 azalarak 625.4 milyar yene geriledi.
 Japonya’da Ağustos ayında Tüketici Güven Endeksi 40,5 düzeyine yükseldi (beklenti : 39,4, önceki 39,7)
 Çin’de Ağustos’ta ticaret fazlası 26,66 milyar dolar (b: 19,5, ö : 25,1) oldu.
 IMF başkanı Lagarde, IMF’nin ECB’nin tahvil alım planına yardım ile ilgilendiğini kaydetti. ABD'deki "mali uçurumun” küresel ekonomi karşısındaki en büyük risklerden biri olduğunu , diğer risklerin ise Euro krizi ve orta vadeli kamu finansmanını olduğunu söyledi.
 AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, İspanya'nın yardım istemesi gerektiğini söyledi. 
 Yunan Hükümeti ile troyka heyeti, gelecek iki yıl için yapılacak 11,5 milyar euroluk kesinti paketi üzerindeki nihai görüşmelere başladı, hükümet troykaya alternatif önlemlerle birlikte itirazları da göz önüne alarak 17 milyar euroluk önlem sundu, troykanın, maaş ve emekliliklerde yapılacak kesintiler yerine sunulan yedek işgücü, vergi gelirleri ve savunma harcamalarını kapsayan yaklaşık 2 milyar avroluk alternatif önlemlere itiraz ettiği ve kemer sıkma paketinin bazı maddeleri için daha fazla netlik istediği öğrenildi. Koalisyon ortaklarının ise dünkü toplantıda bütçe kesintileri üzerinde anlaşamadığı, Çarşamba günü yeniden toplanacakları bildirildi.
 Almanya'da Merkel’in partisinden bütçe uzman vekili Willsch, Almanya’nın ECB’de veto hakkı olmasını talep etti.
 İngiliz Financial Times’a göre AB genelinde uygulanmaya hazırlanan banka denetim planı kapsamında Avrupalı bankalar işlem gören varlıklarını korumaya almaya zorlanabilir. Avrupa'daki çalışma, ABD'deki bankaların kendi parasıyla işlem yapmasını yasaklayan Volcker yasasını temel alıyor.
 Yunanistan Başbakanı Samaras, Yunanistan’ın yeniden güvenirliliğini kazanmak için gerekli ekonomik reformları sacılı da olsa yapacağını söyledi ve 2 yıl sonra tünelin ucunda ışık görüneceği tahmininde bulundu. Samaras ile görüşen AB Konsey Başkanı Van Rompuy, ''Yunanistan'ın geleceğinin Euro Bölgesi'nde olduğuna dair hiçbir şüphesi olmadığı'' yönünde açık mesaj verdi, Atina'nın taahhütleri yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.
 Yatırımcı Soros, Almanya'ya euroyu "yönetmesi ya da bırakması" çağrısı yaptı. Soros, Euro Bölgesi'nin yüzde 5 büyümeyi hedeflemesi gerektiğini söyleyerek, bunun Almanya'nın kemer sıkma politikalarından vazgeçerek, yüksek enflasyonu kabullenmesiyle olacağını savundu.
 Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Fransa'nın son 30 yılda karşılaştığı en sert bütçe planını açıkladı, zenginlerden daha fazla vergi alınmasını istedi, Fransa'nın 2013 yılında ekonomik büyüme tahminini %1.2'den %0.8'e revize etmelerinin muhtemel olduğunu bildirdi.
 Avrupa Ekonomik ve Mali İşler Komiseri Rehn, İrlanda'ya ilişkin önerilerin, Ekim'deki son karar öncesi Eylül'deki Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısında görüşüleceğini söyledi. Kaynaklar ise, liderlerinin dikkatlerini İrlanda'dan önce İspanya'daki borçlanma maliyetlerine verdiğini söyledi.
 Hürriyet'e göre Peugeot ve Citroen’in oluşturduğu PSA Grubu, Paris Borsası’ndan atılma tehlikesiyle karşı karşıya. Piyasa değeri son bir yılda %65 eriyerek 2.5 milyar Euro’ya gerileyen PSA’nın kurtarılması için Fransız hükümetinin de harekete geçmesi bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)