E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriGündemde neler var?---

Gündemde neler var?

Gündemde neler var?
13 Aralık 2010 - 09:37 borsaningundemi.com

Bugün açıklanacak veriler, Türkiye ve dünyadan önemli satırbaşları

BUGÜN AÇIKLANACAK VERİLER

·         09:45’de Fransa Ekim ayı cari işlemler dengesi açıklanacak… Önceki; -4,4 mr idi.

·         10:00’da TCMB Ekim ayı cari işlemler dengesi açıklanacak… Beklenti; -3,76, önceki; -4,08 idi.

TÜRKİYE’DE ÖNEMLİ SATIRBAŞLARI

·         Akgiray: Halka arzlar yeniden canlanmaya başladı… SPK Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, "halka arz seferberliği" kapsamında yaptıkları çalışmalarla halka arzlarda yeniden canlanma başladığını söyledi. SPK Başkanı Vedat Akgiray halka arz seferberliğini tanıtmak amacıyla yaptığı açıklamada, ilginç veriler de sıraladı. Akgiray’a göre, İMKB’ye kote şirketlerin toplam piyasa değeri hala milli gelire göre çok düşük.  Sermaye piyasalarının 500-60 mr dolarlık ek ihracı kaldıracağını düşünen Akgiray’a katılmamak imkansız. Akgiray, Türkiye'nin hisse senetleri büyüklüğünün gayri safi milli hasılaya oranının %0,36 olduğuna dikkati çekerek, bu oranın % 0,85 olan dünya ortalamasının bile çok gerisinde kaldığını belirtti.

·         Türkler Irak'ta 75 bin konut yapacak… Irak'ta geçen gün yapılan 11,28 mr dolarlık 75 bin konut ihalesini Türk müteahhitleri kazandı. Irak'ın Sadr Bölgesi'nde 600 bin kişilik kentin yapımı için 5 şirket çatısı altında Türk Grubu İş Ortaklığı'nı kuran 6 müteahhit, Türkiye'nin 1 yılda gerçekleştirdiği yurtdışı taahhüt işinin yaarısını tek bir proje ile gerçekleştirecek.

·         Oto üretimi Kasım'da rekor satışla arttı… Otomotiv satışları ağır vasıtalar dahil Kasım ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %165 artıp 77,4 bine ulaşırken, toplam üretimde %16,9'lık artışla 89,6 bin adet olarak gerçekleşti.

·         GSYH üçüncü çeyrekte %5,5 büyüdü… 2010 yılı üçüncü döneme ilişkin hesaplanan GSYH değeri bir önceki yılın aynı dönemine gore sabit fiyatlarla % 5,5 artış göstermiştir.

·         Ekim'de kırmızı et üretimi %3 arttı… Ekim ayı kırmızı et üretimi bir önceki aya göre %3 arttı. Ekim ayı kırmızı et üretimi 58,8 bin ton olarak tahmin edildi.

·         Repo ihalesinde teklif 62,2 mr TL… Merkez Bankası'nın açtığı ihaleye 62,2 mr TL teklif gelirken, ortalama bileşik, en düşük ve en yüksek faiz %7,25 seviyesinde gerçekleşti.

·         IMF 6 ayda bir Türkiye'ye gelecek… IMF heyeti, stand-by sonrası ekonomik gelişmeleri inceledi. Heyet 2013'e kadar, 6 ayda bir Türkiye'ye gelmeye devam edecek.

·         Ayalon: Türkiye'den özür dilememiz gerekmez… İsrail'in Mavi Marmara baskınına ilişkin özür dilemesi ve tazminat ödemesi için Ankara ile görüşmesine, Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayalon ve eski başbakan Ehud Olmert tepki gösterdi.

·         Vergi alacaklarının yapılandırmasının ardından bankalar da kart borçları için ilk adımı attı. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Özince ile görüşen TESK Başkanı Palandöken 400 bin esnafın kart borcunun yapılandırılması için çalışma yaptıklarını söyledi… Borç yapılandırma tasarısının ardından gözler bankalara çevrildi. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Ersin Özince, kart borçlarının yapılandırılması konusunda yeşil ışık yaktı.

DÜNYADA ÖNEMLİ SATIRBAŞLARI                                                       

ASYA


·         Çin’de Kasım ayı TÜFE %5,1 ile %4,7 olan beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşti… Ekim ayında yıllık TÜFE %4,4 olmuştu.  Sanayi üretimi yıllık bazda %13,3, artarken, peraeande satışlar %18,7 tırmandı.  Konut ve ofis inşaatını de içeren “şehirlerde sabit sermaye yatırımrları” ise yine %24,3 patladı.  Ülkede M2 para arzı artış hızı da son altı ayın en yüksek temposu olan %19,5 oldu.  M2 son 2 yılda %55 artarken, kredilerde eş dönemde artış %60.


·         Çin'de ithalat ve ihracat beklentiyi aştı… Kasım'da Çin'in ithalatı ve ihracatı beklenenden çok güçlü oldu. Güçlü rakamlar faiz artırımı için yolu açabilir.İthalat bir yol öncesine göre %37,7 arttı ve %24,2 beklentisini aştı.

·         Çin zorunlu karşılıkları bir kez daha artırdı… Çin Merkez Bankası, 20 Aralık Pazartesi gününden geçerli olmak üzere zorunlu karşılık oranını 50 baz puan artırma kararı aldığını duyurdu. Bu, 2010 yılı içinde yapılan 6'ncı zorunlu karşılık oranı artırımı oldu.

·         Çin spekülatif sermaye akışı riski ile karşı karşıya… Çin'in döviz rezervlerinin yönetiminden sorumlu olan Devlet Döviz İdaresi'nin (SAFE) Başkan Yardımcısı Deng Xianhong, Çin'in büyük miktarda spekülatif fon girişi riski ile karşı karşıya olduğunu, bu spekülatif sermaye girişinin enflasyon baskılarını artırabileceğini ve yurtiçi sermaye piyasalarını daha oynak hale getirebileceğini bildirdi. Deng, Yuan'ın değerlenmesi için baskıların devam ettiğini ve bunun değerlenme beklentilerini artırdığını da belirtti.

AVRUPA


·         Almanya: Euro Bölgesi mali uyumu tartışılabilir… Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Euro Bölgesi’nin mali uyumlaşmasının tartışılabileceğini belirtti. Schaeuble, “Bild am Sonntag” gazetesinde yayımlanan söyleşisinde, Euro’yu para birimi olarak kullanan ülkelerin mali uyumlaşmasının  tartışılabileceğini ifade ederek, Euro’nun oluşumunda, Avrupa Birliği çerçevesine kamu maliyelerinin dahil edilmediğini, ancak bunun yeniden düşünülebileceğini kaydetti. Liderlerin, blok için kalıcı bir kurtarma  mekanizması üzerinde anlaşması bekleniyor. Almanya ve Fransa <http://www.hurriyet.com.tr/index/fransa/> , Euro Bölgesi için oluşturulan kurtarma fonunun miktarının artırılmasına ve ortak tahvil çıkarılmasına karşı çıkmıştı.


·         ECB: Euro Bölgesi risklerle dolu… Avrupa Merkez Bankası, hükümetlerin mali konsolidasyon çabalarında herhangi bir kayma yaşanması halinde, bunun Euro Bölgesi'nin mali istikrarı üzerinde negatif etki yaratacak bir sürdürülemez borç sarmalına yol açması potansiyeli bulunduğunu bildirdi.

·         Bankalara 1 trilyon euroluk yeniden finansman uyarısı… ECB'ye göre, piyasalardaki gerginlik ve nakit sıkıntısı çeken hükümetlerin borçlanma maliyetlerindeki artış sebebiyle Euro Bölgesi bankaları gelecek iki yılda 1 trilyon euro borcun yeniden yapılandırmasına dair sorunlarla karşılaşabilirler.

·         İtalya 220-230 mr euroluk tahvil satmayı bekliyor… İtalya'nın borç yönetim ajansı başkanı Maria Cannata, İtalyan Hazinesi'nin gelecek yıl 220-230 mr euro tutarında tahvil satmayı beklediğini söyledi.

·         Draghi, ECB'nin devlet tahvili alımlarını artırmasına karşı… Draghi, devlet tahvillerinden büyük ölçekli alım yapılmasının ECB'nin özgürlüğünü tehdit edeceğini ve Avrupa Birliği kurallarını ihlal edeceğini belirterek, "Çizgiyi kolaylıkla geçebiliriz ve bunu yaptığımızda bağımsızlığımızda dahil sahip olduğumuz her şeyi kaybedebilir ve temel olarak AB anlaşmasını ihlal ederiz" diye konuştu.

·         İspanya: Ufukta kurtarma yok… İspanya Maliye Bakanı Elena Salgado, İspanya için finansal kurtarmanın hiç bir zaman gündeme gelmeyeceğini söyledi ve bütçe açığını azaltma hedeflerinin karşılanmasının hükümetin en büyük önceliği olduğunu tekrarladı.

·         Constancio, kurtarma fonunda esneklik istedi… ECB Başkan Yardımcısı Vitor Constancio, Avrupa devletinin kurtarma fonunun büyüklüğünü ve esnekliğini artırmaya hazır olmaları gerektiğinin sinyalini verdi.

·         İrlanda banka primlerine %90 vergi getirebilir… İrlanda Başbakanı Brian Lenihan, bütçe kapsamında bankacıların primlerinde %90 vergi uygulanabileceğini söyledi.

·         Avrupa borsalarında krize rağmen yükseliş bekleniyor… Bloomberg'in 13 stratejistin katılımıyla gerçekleştirdiği anketin sonuçlarına göre, Avrupa borsalarını gelecek yılın sonuna kadar %12 yükselecek ve 2010'daki artışın üzerine çıkacak.

·         Rehn: Avrupa'da kontrollü temerrüt olmayacak… AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, Avrupa'da her hangi bir kontrollü temerrüt olmayacağını söyledi.

·         Yunanistan'ın bütçe açığı %27,4 geriledi… Yunanistan Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, geçen yıl ocak-kasım aylarında 25,6 mr euro olan bütçe açığının, bu yılın aynı döneminde %27,4 azalarak 18,6 mr euroya gerilediği belirtildi. Bütçe açığının azalmasında, harcamaların kısılmasının etkili olduğu belirtilen açıklamada, motorlu taşıtlara ve vergi mükelleflerine getirilen ek vergilerle kamu gelirlerinin artmasının bu ay da süreceği ifade edildi.

·         Strauss-Kahn: Yunanistan kritik bir kavşakta… IMF Başkanı Dominique Strauss Kahn, Yunan ekonomisinin sağlamlaştırılmasına yönelik programın, önümüzdeki birkaç ayda bir dizi temel yapısal değişikliğin uygulanması gerekmesi nedeniyle kritik bir kavşakta olduğunu söyledi. Strauss-Kahn, Kathimerini gazetesine yaptığı açıklamada, "Bir dizi önemli alanda iyi ilerleme sağlandı ancak büyümeyi tekrar elde etmek için temel yapısal reformlar gerekli" diye konuştu.

·         Stark: Yunanistan'da acil reformlar gerek… Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Juergen Stark, Yunanistan'ın mali konsolidasyon programının genel olarak rayında olduğunu ancak, ülkenin yapısal reformlar konusunda çabalarının ikiye katlaması ve bunları acilen gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi.

·         Fransa: IMF, sermaye kontrolleri için global hakem olabilir… Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, dünyanın sermaye kontrolleri için koordineli bir yapıya ihtiyacı olduğunu ve IMF'in bu yapıda global bir hakem olarak rol alabileceğini söyledi. Lagarde, Reinventing Bretton Woods düşünce kuruluşu tarafından düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, "Dünyanın 20 büyük ekonomisinin liderleri uluslararası parasal sistem için reform yolları ararken IMF'in Özel Çekim Hakkı'na (SDR) daha fazla rol verme olasılığını da araştırabileceklerini vurguladı.

·         'İrlanda bankaları 35 mr euro fonun tamamını kullanacak'… Anglo Irish Bank'ın Başkanı Alan Dukes, ülkenin 85 mr euro büyüklüğündeki kurtarma fonundan İrlanda bankalarının yeniden yapılandırılmaları için ayrılan 35 mr euronun tamamının kullanılmasını beklendiğini bildirdi.

·         Portekiz Başbakanı: IMF yardımına ihtiyaç yok… Portekiz Başbakanı Jose Socrates, Portekiz'in finansal krizin üstesinden kendi kendine gelmesini sağlayacak kaynakları olduğu belirterek, IMF'den yardım talep etmeye ihtiyaçları olmadığını söyledi. Diario de Noticias gazetesine konuşan Socrates, "IMF'den yardım talebinde bulunmamızı gerektirecek problem yok. Bizim problemimiz, bütçe açığımızla ilgili" dedi.

·         BIS: AB'nin temerrüt konusuna yer vermesi krizi kötüleştirdi… Bank for International Settlements (BIS), Pazar günü yayınladığı raporda Almanya ve Fransa'nın 2013 sonrasında yürürlüğe girecek Euro Bölgesi için yeni kurtarma mekanizmasında, özel sektör yatırımcılarının ülkelerin temerrüde düşmeleri halinde zararın paylaşımında yer alması konusunda anlaşmalarının, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin yoğunlaşmasında önemli bir faktör olduğunu bildirdi.

ABD

·         BofA, 16 bin konut için süreci yeniden başlattı… Wall Street Journal'ın haberine göre Bank of America, ABD'de 16 bin konut için icra davalarının yeniden başlattı.

·         ABD'liler Fed'den memnun değil… ABD'lilerin çoğunluğu ülkenin bağımsız merkez bankasından memnun değil ve Fed'in daha sıkı siyasi kontrol altına alınmasını ya da lağvedilmesini istiyor.

·         ABD'de Michigan tüketici güveni 74,2'ye yükseldi… ABD'de Aralık'ta Michigan tüketici güveni 74,2'ye yükseldi. Beklenti 72,9'du.

·         ABD'de Kasım'da bütçe açığı 150,4 mr dolar oldu… Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, geçen yılın kasım ayı ile karşılaştırıldığında bütçe açığının %25 artışla 150,4 mr dolar olduğu bildirildi.

·         Fed toplantısı 'sıkıcı' geçecek… Fed'in yarın yapılacak yılın son Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında geçen ay uygulamaya koyduğu 600 mr dolarlık tahvil alım programından herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğini kaydeden analistler, topantı sonrası açıklamada Fed'in ekonominin görünümü konusunda daha umutlu bir mesaj verebileceğini söylüyorlar. USB ekonomisti Drew Matus, toplantının "sıkıcı" geçeceğini söylerken, Capital Economics analisti Paul Ashworth, Fed politikasında herhangi bir değişikliğin Mart ayı ortasından önce olmayacağını öne sürdü.

·         ABD'de iki bankaya daha el konuldu… ABD'de Fedaral Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), ülkenin Pensilvanya ve Michigan eyaletlerinde iki bankaya daha el koydu. Bu iki banka ile birlikte yılbaşından bu yana el konulan banka sayısı 151'e ulaştı. FDIC'den yapılan açıklamada, Pensilvanya'da Earthstar Bank of Southampton'a ve Michigan'da Paramount Bank'a el konulduğu ifade edildi. İki bankaya el konulmasının FDIC'ye maliyeti 113.1 milyon dolar olarak hesaplandı.

DİĞER

·         Fransızlar Multinet'i 90 mn dolara aldı… Dünyanın üç büyük yemek ve ödeme kartı şirketinden biri olan Groupe Cheque Dejeuner, aynı sektörde faaliyet gösteren Türk şirketi Multinet'i,  TMSF 90 mn dolara satın aldı. TMSF, işadamı Hayyam Garipoğlu'nun borçları nedeniyle Multinet'e el koymuştu.

·         Yeni Rakı'ya sarhoş edecek teklif… İngiliz alkollü içecek şirketi Diageo'nun, Yeni Rakı'nın üreticisi Mey İçki'yi 2,5 mr dolar karşılığında satın almak üzere görüşmelerde bulunduğu belirtildi.

·         İzlanda, İngiliz ve Hollandalılara para ödeyecek… İzlanda, Landsbanki'nin online bankacılık kolu Icesave'in krizde iflasıyla tasarruflarını kaybeden İngiltere ve Hollanda vatandaşlarına 4 mr Euro ödeyecek.

Anadolu Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)