E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGündemde neler var?---

Gündemde neler var?

Gündemde neler var?
18 Nisan 2011 - 09:28 borsaningundemi.com

Gün içerisinde açıklanacak veriler, Türkiye ve dünya piyasalarından önemli satır başları

BUGÜN AÇIKLANACAK VERİLER
10:00’da Türkiye Mart ayı TCMB tüketici güven endeksi verisi açıklanacak.
17:00’da Euro bölgesi Nisan ayı tüketici güven endeksi açıklanacak.
Bugün, MB Başkanı Durmuş Yılmaz’ın son, yeni MB Başkanı Başçı’nın ilk görev günü.
TÜRKİYE’DE ÖNEMLİ SATIRBAŞLARI 
S&P açıklamasında, “Türkiye’nin kredi notunun artırılması, ülkenin net dış borç girişine dayanan mevcut büyüme modeline daha az bağımlı olduğunu gösteren kanıt olması durumunda düşünülecek” denildi. Açıklamada, Türkiye’nin kredi notunun, geçen yıl %8,9’luk güçlü büyümenin yansıması olduğu belirtilerek, bunun, Türkiye’nin dış dengesizliklerindeki yükselişin olduğu bir döneme denk geldiğine işaret edildi. Açıklamada “Türkiye’nin 2009 gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) %2,3’ü olan cari işlemler açığı geçen yıl %6,6’ya çıktı” denildi. Türkiye’nin büyük dış finansman ihtiyacının makroekonomik risk teşkil ettiğinin vurgulandığı açıklamada, “Yatırımcı güvenindeki değişiklik ekonomik büyüme ve kamu finansmanı üzerinde yük oluşturabilir. Ancak Türkiye’deki kuruluşlar sermaye girişlerindeki ani bir geri dönüşü yönetmeye yetecek kadar güçlü” denildi. S&P Türkiye’nin bankacılık sektörünün iyi düzenlendiği ve sermaye yapısının halen güçlü olduğu vurgularken açıklamasında, bunun Türk bankalarının, emsalleriyle karşılaştırıldığında ortaya çıktığını kaydetti.
JP Morgan, Türkiye´nin ilk çeyrekteki mali performansını değerlendirdi. Vergi gelirlerindeki döngüsel artış ve harcama disiplini sayesinde mali performans iyileşti. 2011 mali hedefleri rahatça erişilecek ve hedeflerin ötesinde performans sağlanacaktır.İthal vergisindeki artış ithalat büyümesinde hızlanmaya işaret ediyor.
Şimşek, 2010 yılı Mart ayında yaklaşık 1,6 mr TL faiz dışı açık verildiğini, 2011 yılının aynı döneminde ise bu rakamın yaklaşık 2,1 mr TL faiz dışı açık şeklinde gerçekleştiğini bildirdi. Şimşek, bunun nedenini ise bu sene tarıma ilişkin transfer ödemelerinin geçen yıl şubatta yapılırken, bu ödemelerin bu yılın mart ayına kaydırılmış olmasına bağladı. Şimşek, fazla faiz dışı açık verilmesinin nedenin de bu olduğunu ifade etti. Şimşek, bugüne kadar yapılandırma için Maliye’ye gelen dosya sayısının 2 mn 457 bin 829 adet olduğunu, bu dosyaların 2 mn 172 bin 30 farklı mükellefe ait olduğunu söyledi. Şimşek, yapılandırma sonrası gelir tahsilatı mümkün tutarın ise 14 mr 290 mn 286 bin 976 TL olduğunu belirtti.
Türkiye işsizlikte 2011 yılına %11,9’la girdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ocak 2011’de işsizlik rakamı bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,6 puan düştü. Buna karşılık %11,9 olarak açıklanan işsizlik rakamı bir önceki aya göre 0,5 puanlık artışa işaret etti.Mayıstan bir diğer ifadeyle 8 aydan bu yana 3 mnun altında seyreden Türkiye genelindeki işsiz sayısı 2011’in ilk ayında bu seviyeyi aştı ve 3 mn 44 bine ulaştı. Böylece ocakta bir önceki aya göre işsiz sayısı 115 bin kişi arttı. İşsiz sayısı bir önceki yılla karşılaştırıldığında ise ocakta 547 bin kişilik azalmanın yaşandığı görüldü.Ocak ayında istihdam edilenlerin sayısı 2010’un aynı dönemine göre 1 mn 299 bin kişi artarak 22 mn 461 bin kişiye yükseldi. Bu dönemde tarım sektöründe çalışan sayısı 362 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 937 bin kişi arttı.
Washington´da Türkiye ekonomisi masaya yatırıldı. Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ve beraberindeki heyet, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları çerçevesinde çeşitli temaslarda bulundu. Çanakçı ve heyeti, katıldıkları toplantılarda, Türkiye ekonomisine ilişkin son gelişmeler ve yürütülmekte olan ekonomik politikaları, uluslararası finans çevreleriyle paylaştı. Bu kapsamda, IMF tarafından düzenlenen "Fiscal Forum" seminerinde Türkiye´nin kamu maliyesi tecrübelerine ilişkin sunum yapan Çanakçı, JP Morgan tarafından düzenlenen yatırımcı toplantısında genel ekonomik görünüm hakkında konferans verdi.
DÜNYADA ÖNEMLİ SATIRBAŞLARI
Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında, G-20 ülkeleri Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları Toplantısı, ABD'nin başkenti Washington'da yapıldı. G-20 ülkeleri, 2007-2009 finansal krizinin tekrarını önlemeye dönük planın parçası olarak, ülkelerin ekonomi politikalarının, küresel ekonomiye getirdiği potansiyel riskleri ölçecek bir "çerçeve'' üzerinde anlaşmaya vardı. Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin oluşturduğu G-20 ülkeleri, ekonomisi kötüye giden ülkelerin yakından izleneceği yeni bir program konusunda anlaşmaya vardı. G-20 ülkeleri, 2007- 2009 finansal krizinin tekrarını önlemeye dönük planın parçası olarak, ülkelerin ekonomi politikalarının, küresel ekonomiye getirdiği potansiyel riskler ölçülecek. Buna göre, politikaları küresel istikrara tehdit oluşturan ülkeleri tanımlamak için bir tarama süreci prosedürü izlenecek.
ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA (MENA) BÖLGESİ
Obama, Sarkozy ve Cameron, 4 gazete için yazdıkları ortak makalede, "Libya'nın Kaddafi ile geleceği olmadığını" savundu. ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron, 4 gazete için yazdıkları köşe yazısında, NATO'daki müttefik güçlerin nihai hedefinin artık Libya lideri Muammer Kaddafi'yi iktidardan düşmesini sağlamak olduğunu yazdı.
ASYA
Çin’de ilk çeyrekte büyüme hızı çok hafif gerilese de %9,7 ile ekonominin hala sıcak olduğu sinyalini verirken, yıllık enflasyon 2008 Temmuz ayından beri en yüksek düzey olan %5,4’e çıktı. Mart ayı yıllık enflasyonu, beklenti olan %5,2’nin üzerinde gerçekleşirken, büyüme ise geçen yılın son çeyreğindeki %9,8’den %9,7 ye gerilese de beklenti olan %9,5’in üzerinde kaldı. Çin Merkez Bankası’nın son altı ayda enflasyon artışını engellemek için aldığı parasal sıkılaştırma politikalarının ekonomik büyümeyi düşüreceği kaygıları boşa çıkarken, enflasyon artışını durdurmak için hükümetin daha fazla önlem alması gerekeceği ortaya çıktı.Şanghay’da merkezli Guotai Junan Securities analisti Wang Jin, “İlk çeyrek ekonomik verileri çok güçlü de olsa piyasa beklentileri dahilinde. Ekonomi aşırı ısınma riski taşımıyor ve büyümenin momentumu önümüzdeki aylarda düşecek. Merkez Bankası sıkılaştırma politikalarına devam edecek, faiz oranları ve zorunlu karşılıklarda daha fazla artırım bekliyoruz.” dedi.
Geçen yıl zorunlu karşılık oranlarını 6 kez artıran Çin Merkez Bankası, bu yıl ise zorunluk karşılık oranını dördüncü kez artırıyor. Merkez Bankası en son 18 Mart 2011’de zorunluk karşılık oranını %0,5 artırarak %20 yapmıştı. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’de enflasyon ekonomik kazanımlara zarar verdiği için temel kaygıyı oluşturuyor. Şubat ayında %4,9 olan enflasyon mart ayında %5,4’e yükselerek 32 ayın en yüksek seviyesine tırmandı.
AVRUPA
İspanya Merkez Bankası, 13 yerel bankanın yeniden sermayelendirme planlarına onay verdi. İspanya Merkez Bankası´nın verdiği bilgiye göre 13 yeniden sermayelendirme planından 9´u ülkenin FROB olarak biline devlet yardımının kullanılmasını öngörüyor. Diğer 4 banka ise, hisselerini halka arz yoluyla veya toplu olarak özel sektör yatırımcılarına satmayı deneyecekler.İspanya Merkez Bankası, ülke bankalarının yeni sermaye ihtiyaçlarının karşılanması için 15 mr euro civarında bir kaynak gerektiğini tahmin ediyor.
İspanya´da tasarruf bankaları Unicaja ve Caja Espana-Caja Duero´nun yönetim kurulları birleşme planına onay verdiler. Yapılan iki ayrı basın açıklamasında birleşmeden sonra ortaya çıkacak bankanın İspanya´nın üçüncü büyük tasarruf bankası haline geleceği ve 81 mr euro civarında toplam varlığa sahip olacağı belirtildi.
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Yunanistan´ın acil kurtarma programını uygulaması halinde, borçlarını yeniden yapılandırmadan da başarılı olacağını savundu. Strauss-Kahn, "Yunanistan başarılı olmak için yapması gereken iki şey var ilk olarak programın zamanında uygulanması, ikinci olarak ise Avrupalıların yapmayı taahhüt ettiklerini gerçekleştirmeli" diye konuştu.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody´s Investors Service, İrlanda´nın yabancı ve yerel para cinsinden devlet tahvili notlarını iki kademe indirerek Baa1´den Baa3´e çekti. Moody´s notların görünümünü ise ´negatif´ olarak bıraktı.
Fitch Ratings, İrlanda´nın BBB- olan yabancı ve yerel para cinsinden kredi notunu BBB+ olarak teyit ettiğini ve notları negatif izlemeden çıkardığını bildirdi. Fitch, notların görünümünü ise ´negatif´ olarak belirledi.
Avrupa Bölgesi'nde enflasyon martta %2.7 ile son 29 ayın en yüksek düzeyine ulaştı. 27 üyeli AB'nin şubatta %2,9 olan ortalama enflasyonu da mart sonu itibariyle %3,1'e çıktı. AB İstatistik Kurumu Eurostat'ın verilerine göre, AB'de en yüksek enflasyon %8'le Romanya, %5,1'le Estonya, %4,6'yla Bulgaristan ve Macaristan, %4,3'le Yunanistan, %4,1'le Letonya ve %4'le İngiltere, Polonya ve Lüksemburg'da görüldü. En düşük enflasyon ise %1,2'yle İrlanda'da kaydedildi.
Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) uzmanları, İrlanda'nın kurtarma anlaşmasının gereklerini yerine getirdiğini, yardımın ikinci dilimini alacağını bildirdi. İrlanda'nın bütçe açığını 15 mr avro düşürmesi koşuluyla geçen yıl kasım ayında AB ve IMF'den 67,5 mr avro (98 mr dolar) kredi sağlaması kararlaştırıldı. İrlanda yardımın ilk dilimi olarak 10 mr doları aldı, cum günü yapılan açıklama 4,5 mr avroluk ikinci dilimin birkaç hafta içinde serbest bırakılacağı anlamına geliyor.
Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Gertrude Tumpel-Gugerell, ECB´nin Yunanistan´ın konsolidasyon programını uygulamaya ve borcunu yeniden yapılandırmadan yoluna devam edebileceğine inandığını söyledi. ECB´nin devlet tahvili satın alımından zararı olmadığını da belirten Tumpel-Gugerell, ECB´nin bu kağıtları vade sonlarına kadar elinde tutacağını vurguladı.
ABD
Philadelphia FED Başkanı Charles Plosser, ABD’de 1. çeyrek büyüme oranının bazı beklentilerden daha zayıf kalabileceğini, fakat 2011 yılı için %3,5 büyümenin hala mümkün olduğunu ifade etti. Plosser faiz artışı ve varlık satışlarının hala ellerindeki kartlar olduğunu fakat bu kartların kullanılmasının ekonominin gidişatına bağlı olduğunu açıkladı. Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker ise, yükselen emtia fiyatlarının kar marjlarını sıkıştırdığı ortamda ABD şirketlerinin giderek artan bir şekilde fiyatları yükseltmek için fırsat arar hale geldiklerini belirterek, bu durumun enflasyon riskini artırmakta olduğunu bildirdi.
Sabit getirili yatırım yönetimi şirketi Doubleline Capital CEO´su, ikinci tur parasal gevşeme 30 Haziran’da tamamlandığı zaman bu yıl ki yatırımlar için gerçeklik zamanı gelmiş olacak. CNBC´ye konuşan Jeffrey Gundlach, "Teşvikleri çektiğinizde ekonominin gerçekte neyi var? Eğer ikinci tur gevşeme ekonomiye yardımcı oluyorsa, borsa ve emtialarda yardım oluyor, bu çekildiği zaman diğer tarafa doğru gidiş başlayabilir." dedi.
Beyaz Saray´ın eski danışmanlarından Larry Summers, ABD´nin 2012 yılında bütçede IMF´in önerdiği gibi keskin bir kısıntıya gitmesinin muhtemel olmadığını ve bunun akıllıca bir davranış olmayacağını bildirdi. "Eğer böyle bir bütçe kesintisi gerçekleşirse, reel ekonomik aktivite için sonuçları çok talihsiz olur" diye konuşan Summers, büyük bütçe kesintilerinin ekonomi normal seviyelere dönene kadar beklemesi gerektiğini savundu.
Hoenig, Fed faizi yakın zamanda artırmalı dedi. Kansas City Fed Başkanı Thomas Hoenig, Fed´in gösterge faiz oranını yükseltmesi, ancak bunu çift dip resesyonu ateşlemekten kaçınacak kontrollü bir yolla yapması gerektiğini bildirdi. Fed´in öncelikle faizi %1 seviyesine yükseltmesini savunan Hoenig, %2 seviyesine çıkmadan önce ise bir süre soluklanması gerektiğini belirtti. Hoenig, faizlerde yapılacak küçük bir artırımın ABD ve dünya genelindeki kurumlara, varlıklarının yükümlülüklerini karşılayacağından emin olmaya başlamaları sinyali göndereceğini de vurguladı. Fed, 2008 Aralık ayından bu yana faizi sıfıra yakın tutuyor.
ANADOLU YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)