E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BUGÜN AÇIKLANACAK VERİLER
· 10:00’da Türkiye Ocak ayı işsizlik oranı açıklanacak. Önceki %1,4 idi.
· 12:00’da Euro bölgesi Şubat ayı dış ticaret dengesi açıklanacak. Beklenti -6,0 mr önceki -14,8 mr idi.
· 12:00’da Türkiye Mart ayı bütçe dengesi açıklanacak. Önceki 988 mn idi.
· 15:30’da ABD Nisan ayı New York Fed imalat endeksi açıklanacak. Beklenti 15,5 önceki 17,50 idi.
· 15:30’da ABD Mart ayı TÜFE verisi açıklanacak. Beklenti +%0,4 önceki %0,5 idi.
· 16:00’da ABD Şubat ayı net sermaye girişi/çıkışı açıklanacak. Önceki 32,5 mr idi.
· 16:15’de ABD Mart ayı sanayi üretimi verisi açıklanacak. Beklenti +%0,5 önceki -%0,1 idi.
· 16:55’de ABD Nisan/1 Michigan Üniversitesi tüketici güveni verisi açıklanacak. Beklenti 68 önceki 67,5 idi.
TÜRKİYE’DE ÖNEMLİ SATIRBAŞLARI
· Görev süresi pazartesi günü dolan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz´ın yerine yardımcısı Erdem Başçı atandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Erdem Başçı´nın Merkez Bankası Başkanlığı görevine atanmasını onayladı. Başbakan Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada "Hazırlıkları yaptık, değerlendirmeleri yaptık. Bakanlar Kurulu´ndaki imzayı arkadaşlar hazırlayacak ve Köşk´e göndereceğiz. Kararnameyi Köşk´e gönderdikten sonra ismi açıklarsak daha isabetli olur" demişti.
· Güçlü fon girişleri TCMB´nin politikalarını etkileyebilir. JP Morgan, hisse ve fon piyasalarında gerçekleşen sermaye girişlerinin etkilerini değerlendirdi. Rapora göre; Nisan´ın ilk haftasında hisse ve tahvil piyasalarında fon girişleri rekor seviyeye ulaştı. Bu çevrede Türkiye cari açık finansmanında güçlük çekmeyecektir. Fakat güçlü fon girişleri TCMB´nin parasal politikalarının etkinliğine zarar veriyor.
· Nordea, 50 baz puanlık artırım bekliyor. Türkiye´ye düzenlediği son geziye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Nordea, Türkiye´de aşırı ısınan ekonomiyle mücadele edilmemesi ekonomik görünümü domine ettiğini bildirdi. AKP´nin hala gücü elinde tutmakta olduğunun görüldüğünü ve Haziran ayında yapılacak seçimlerde yine tek başına iktidara gelecek gibi göründüğünü ifade eden Nordea, bu ortamda Türkiye için faiz artırımı beklentilerini öne çektiğini bildirdi. Euro/TL paritesi için tahminlerinde ise risklerin yukarı yönlü olduğunu belirten Nordea, TCMB´nin seçimler sonrasında mali politikadan destek almakta çok geç kalması halinde TL´nin daha zayıf olabileceğini vurguladı.
· Otomotivde Detroit yaratma hedefi. Sanayi Bakanı Ergün tarafından açıklanan Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi´nde 27 eylem yer alıyor. Ergün, “Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya havzası neden yeni bir Detroit olmasın?" dedi. Sanayi Bakanı Nihat Ergün´ün bugün açıkladığı belgeye göre, eylem planları, bölgede üretim merkezi ve Ar-Ge üssü olma vizyonu çerçevesinde, sektörün sürdürülebilir küresel rekabet gücünü artırmayı ve ileri teknoloji kullanımı ağırlıklı katma değeri yüksek bir yapıya dönüşümünü sağlamayı amaçlıyor. Ergün, yerine karşılık buldukça ve kaynakları çeşitlendirdikçe uzun vadede otomotivdeki Özel Tüketim Vergisi´ni (ÖTV) kaldırmayı da hedeflediklerini söyledi.
· İstanbul Boğaz dün geçişe kapatıldı. İstanbul Boğazı´nın kötü hava koşulları nedeniyle çift yönlü olarak geçişlere kapatıldığı bildirildi. Denizcilik yetkililerinin verdiği bilgiye göre, şiddetli rüzgar nedeniyle geçişler dün saat 11:30 itibariyle geçişlere kapatıldı.
· Gelişmekte olan ülkelere kaynak girişi hızlandı. ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelere kaynak girişinin hızlandığını bildirdi. Dağdeviren, dünya ve Türkiye´deki ekonomi gündemine ilişkin beklentilerini paylaştığı açıklamasında, Japonya´da yaşananların, ülke ekonomisindeki büyümeyi bu yıl yaklaşık 2 puan azaltabilecek olsa da, piyasaların bu gelişmelere ve Kuzey Afrika-Ortadoğu ülkelerinde devam eden belirsizliklere karşı olumsuz bir tepki vermediğinin görüldüğünü hatırlattı.
· SGK ilk 2 ayda 633,9 mn TL açık verdi. SGK´nın aylık raporuna göre, 2 ayda 16 mr 615,2 mn lira gelir, 21 mr 249,2 mn lira gider oluştu. Aynı dönemde gelirlerin giderleri karşılama oranı %78,2 olarak gerçekleşti. Şubat ayında ise gelir 8 mr 63,5 mn TL, gider 10 mr 28,2 mn TL olurken, açık 1 mr 964,7 mn TL oldu. Böylece gelirlerin giderleri karşılama oranı %80,4 seviyesinde kaldı.
· Türkiye 231,2 mn dolar dış borç ödedi. Türkiye, özel sektör borçları hariç, 1-13 Nisan tarihleri arasında yaklaşık 231,2 mn dolar dış borç ödemesi yaptı. Merkez Bankasının haftalık verilerine göre, dış borç ödemesinin 208,6 mn doları Hazine, 18,3 mn doları genel ve katma bütçeli idarelerin dokümantasyon, kitap bedeli, katılma payı, üyelik aidatı gibi ödemeleri ile MSB ve Savunma Sanayii ödemeleri gibi kalemler, 4,1 mn doları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ödemesinden oluştu.
DÜNYADA ÖNEMLİ SATIRBAŞLARI
· Dün yapılan BRICS ülkeleri zirvesinde, uluslar arası rezerv para birimi çağrısında bulundu. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkeleri Çin'in Sanya kentinde bir günlük zirve düzenledi. Zirve sonrasında yayımlanan bildiride, son finansal krizin, doların en önemli aktör olduğu mevcut para sistemi yöntemindeki eksiklikleri açığa çıkardığı belirtildi. BRICS, ülkeleri, ABD'nin devasa bütçe ve dış ticaret açığı nedeniyle doların uzun dönemli akıbetinden duydukları endişeyi dile getirdi. Zirvede, beş BRICS ülkesinin kalkınma bankasının ABD Doları olarak değil, ülkelerin kendi para birimleri esasıyla karşılıklı kredi hatları kurması konusunda da prensipte anlaşıldı. BRICS Zirvesine katılan liderler, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından oluşturulan uluslararası bir ödeme ve rezerv aracı olan SDR'nin (Special Drawing Right-Özel Çekme Hakkı) küresel rolüne ilişkin tartışmaları memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Ancak Çin'in para birimi yuanın SDR'ye dahil olup olmayacağı konusuna değinmedi. Bazı uzmanlar, SDR'nin kısmen doların yerine alabileceğini düşünüyor. SDR şu anda ABD Doları, avro, Japon Yeni ve sterlinden oluşuyor.
· IMF, global finansal krizde 4 yılın geride kalmasına rağmen dünya bankacılık sisteminde güvenin henüz tam olarak yeniden tesis edilemediğini, birçok gelişmiş ülkenin hala tehlikeli şekilde yaşadığını bildirdi. IMF, gelişmekte olan piyasa ekonomilerine büyük miktarda oynak sermaye akışının finansal istikrar ve global toparlanma için yeni tehditler yaratmakta olduğunu vurguladı. Bankaların istikrara kavuşmaktan uzak olduğunu ve Avrupa´daki bankaların özellikle ´zayıf´ olduğunu ifade eden Vinals, AB bankalarının üçte birinin yetersiz sermaye tamponları ile faaliyet gösterdiklerini vurguladı. Vinals, "Euro Bölgesi´nde yapısal zayıflıklar ve kırılganlıklar aşağı yönlü riskler yaratıyor" diye konuştu.
ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA (MENA) BÖLGESİ
ASYA
· Fukuşima çevresinde ceset aranıyor. Fukuşima nükleer santrali çevresindeki radyasyon seviyesi azalmaya başlayınca koruyucu giysiler giyen polis memurları santral çevresinde ceset aramaya başladı. Japonya´da polis 11 Mart´ta meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremin ardından arızalanan Fukuşima Daiçi nükleer santralinin çevresinde ceset arıyor. Beyaz koruyucu giysiler giyen yüzlerce polis, 11 Mart´tan bu yana ilk kez, radyasyon yayan Fukuşima nükleer santralinin dışındaki 10 kilometre yarıçaplı alanda yıkıntıların arasında cesetleri aramaya başladı.
· Çin´in döviz rezervi rekor seviyede. Çin´in döviz rezervi ilk çeyrek sonunda 3 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı. Ülkenin rezervlerindeki artış beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Çin bankaların yuan cinsi kredileri Mart´ta 679,4 mr doları aştı. M2 para arzı da %16,6 yükseldi. İki rakamda beklentilerin üzerinde.
· Çin´de enflasyonun beklentiyi aşacağı ve Yunanistan´ın borçlarını yeniden yapılandırabileceğine dair haberler Avrupa borsalarında satış baskısı getirdi. Sorunlu ülkelerde CDS’ler yükseldi, Yunanistan CDS´leri 1070 puana yükselerek rekor kırdı.
· Moody’s, Çin’deki emlak sektörü için görünümünü düşürdü. Moody’s, emlak sektöründe önümüzdeki 18 ay boyunca sıkılaştırılması beklenen kredi koşullarına bağlı olarak yavaşlama olabileceğini açıkladı.
AVRUPA
· Moody’s İrlanda’nın kredi notunu BAA1’den BAA3’e düşürdü, görünümünü ise negatif olarak belirledi.
· İspanya bankaları ECB´den net 41 mr euro borçlandı. İspanya Merkez Bankası verilerine göre, İspanyol bankaları Mart ayında Avrupa Merkez Bankası´ndan 44 mr euro borçlandılar. Şubat ayında ise İspanyol bankaları 51 mr Euro kredi kullanmışlardı. İspanyol bankalarının ECB´ye yatırdıkları mevduatlar da dikkate alındığında ise Mart ayında net borçlanma Şubat ayındaki 49 mr eurodan 40,99 mr euroya geriledi.
· Piyasalar Yunanistan´ı hatırladı. Çin´de enflasyonun beklentiyi aşacağı ve Yunanistan´ın borçlarını yeniden yapılandırabileceğine dair haberler Avrupa borsalarında satış baskısı getirdi. CDS´ler yükseldi, Yunanistan CDS´leri rekor kırdı. Yunanistan´ın borç yapılandırmasına gideceği ve borcun yarısını sileceğine yönelik haberler Avrupa´da borç sorunu olan ülkelerle ilgili kaygıları öne çıkartıyor.
· Finlandiya, Portekiz kurtarmasına engel olabilir. Maliye Bakanlığından bir yetkiliye göre, Finlandiya´nın Portekiz´e verilecek yardımı engelleme şansı var, böyle bir hamle Euro Bölgesi´nin finansal istikrar sağlama yeteneğini riske atabilir. Finlandiya´da 17 Nisan´da parlamento seçimleri ve Portekiz kurtarılmasına hatta kurtarma fonunu efektifliğini artırılmasına karşı çıkan partilere destek artıyor. Finlandiya, EFSF kredilerinin parlamento tarafından onaylanması gereken tek ülke. Diğerlerinde hükümetler karar alıyor.
· Avrupa Merkez Bankası üyesi Lorenzo Bini Smaghi, Yunanistan´ın borcun yeniden yapılandırmasına yönelik atacağı herhangi bir adımın felaket yaratacağı uyarısında bulundu. Smaghi, Il Sole 24 Ore gazetesine yaptığı açıklamada, "Borç yeniden yapılandırma Yunan ekonomisini dizlerinin üzerine çöktürür, sosyal uyum üzerinde yıkıcı etkileri olur, reel ekonominin belini büker" diye konuştu.
· Avrupa MB tarafından dün yapılan açıklamada anti-enflasyonist vurgular sürdürüldü ve fiyat istikrarına yönelik yukarı yönlü riskler olduğu ve enflasyonun çok yakından izlenmeye devam edileceği ifade edildi. AMB ayrıca politika duruşunun halen uyumlu olarak sürmeye devam ettiğini ve Euro Bölgesi’nde faiz oranlarının düşük kalacağını belirtti.
· Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan'ın borçlarını yeniden yapılandırabileceğini söyledi. Schaeuble, Alman Die Welt gazetesine yazdığı yorum yazıdında, Haziran ayındaki denetlemenin Yunanistan'ın borç geri ödemeyebilme gücünü sorgulaması durumunda, ülkenin borç yapılandırmasına gitmek zorunda kalabileceğini söyledi.
· Alman hükümeti, bu yıl için GSYH büyüme beklentisini, iyileşen iç talebe bağlı olarak %2,3´den %2,6´ya çıkardı. Alman ekonomisi 2010 yılında %3,6 büyüdü. Almanya Ekonomi Bakanı Rainer Bruederle yaptığı açıklamada, "İç talep ciddi bir güç kazanıyor. Bu durum ekonomimizi genel olarak daha dirençli yapıyor. İç talebin büyümeye katkısı %80´i aşacak" diye konuştu. IMF´de Alman ekonomisi için 2011 büyüme beklentisini bu hafta %2,5´e çıkarmıştı. Hükümet, 2012 yılı için büyüme beklentisini ise %1,8 olarak korudu.
ABD
· ABD Hazine Bakanı Geithner, bütçe kesintileri konusunda daha iyimser olduğunu belirtti. Cumhuriyetçiler ile yaptığı görüşmelerin ardından PBS´e konuşan Geithner, tüm tarafların 4 trilyon Dolar civarında bütçe kesintisine ve ülkenin borç seviyelerinin aşağı çekilmeye başlanmasına ihtiyaç olduğu konularında görüş birliği içinde olduklarını vurguladı. Geithner, ülkenin karşı karşıya olduğu yüksek borç miktarı ile başa çıkmak için Bush döneminde uygulamaya konan varlıklı kesimlere yönelik vergi indirimlerinin ortadan kaldırılmasından başka makul bir yol olmadığını da savundu. Geithner uzun yıllar sürecek bir bütçe planına kitlenmek zorunda olduklarını da ekledi.
· Pimco´nun CEO´su Muhammed El-Erian, ABD ekonomisinin ilk çeyrekte zayıf bir büyüme göstermesinin kendisini şaşırtmayacağını, büyümenin %2 veya altında olabileceğini bildirdi. CNBC´ye konuşan El-Erian, FED´in uygulamakta olduğu parasal genişleme programını da değerlendirdi. İlk parasal genişleme programının kesinlikle gerekli olduğunu savunan El-Erian, "İkinci parasal genişleme ise muhtemelen gerekli değildi. ABD, ikinci parasal genişleme ile piyasaya verdiği likiditenin tamamını çekemeyebilir. Üçüncü bir parasal genişleme ise bana çok kötü bir fikir olur" diye konuştu. El-Erian, ikinci parasal genişlemenin maliyet ve risklerinin faydalarını aşmakta olduğuna dikkat çekti. El Erian ayrıca son gelen ekonomik verilerin endişe verici olduğunu ifade etti.
· Goldman traderları 2007’de türev piyasaları manipule etmeye çalışmak ve bankanın sattığı CDO’ların karşısında aldığı pozisyonlar konusunda müşterileri ve ABD Kongresi’ni yanıltmakla suçlanıyor. Goldman Sachs’ın son mali krizdeki rolünü soruşturan Kongre komisyonu başkanı Carl Levin, Komisyonun iki yıllık çalışması sonucunda hazırladığı raporu açıkladı. Levin, Adalet Bakanlığı ve ABD Sermaye piyasası Kurulu’nun (SEC) Goldman Sachs’ın CDO’lar düşünce para kazanacağı yolunda müşterilerine bilgi vermeden satış yapmasının yasalara aykırı olup olmadığını incelemesini istedi. Ayrıca banka yöneticilerinin Kongre’deki yeminli ifadelerinde, ipotek piyasasına karşı kendi karları için pozisyon aldıklarını inkar ettiklerini, bunun da doğru olmadığının ortaya çıktığını söyledi.
· FED Yönetim Kurulu Üyesi Elizabeth Duke, iyileşen kredi koşulları ve satış beklentilerine bağlı olarak küçük işletmelerde iyimserliğin artmakta olduğunu söyledi. Dün Washington DC’de yaptığı konuşmada, çeşitli anket sonuçlarının artmakta olan iyimserlik tablosu ortaya koyduğunu ifade etti. Minneapolis FED Başkanı Kocherlakota ise, FED’in eninde sonunda faizleri artıracağını fakat enflasyonist baskıların oluştuğuna dair çok az işaret olduğunu ifade etti. Kocherlakota çekirdek enflasyonun çok düşük olduğunun altını çizdi.
ANADOLU YATIRIM ARAŞTIRMA
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:14)