E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGündemde neler var?---

Gündemde neler var?

Gündemde neler var?
18 Mart 2011 - 10:02 borsaningundemi.com

Gün içerisinde açıklanacak veriler, Türkiye ve dünya piyasalarından önemli satır başları

BUGÜN AÇIKLANACAK VERİLER
· 11:00’de Euro bölgesi Ocak ayı cari işlemler dengesi açıklanacak… Önceki; -13,3 mr euro idi.
· 11:00’de Fransa Ocak ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak… Önceki; 111,9 idi.
· 12:00’de Euro bölgesi Ocak ayı dış ticaret dengesi açıklanacak… Önceki; -0,5 mr euro idi.
TÜRKİYE’DE ÖNEMLİ SATIRBAŞLARI
· Özel sektörün uzun vadeli yurtdışı borcu arttı… Özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu Ocak sonu itibariyle 118,96 mr dolar oldu. Bir önceki ayda borç tutarı 116,88 mr dolar seviyesinde bulunuyordu. Merkez Bankası´ndan yapılan açıklamaya göre, borcun 35,14 mr dolarlık kısmı finansal, 83,83 mr dolarlık kısmı ise finansal olmayan borçlardan oluştu.
· Bankacılık sektörü kredi hacmi 472,5 mr TL… Katılım bankaları hariç bankaların kredi hacmi, 4 Mart 2011 itibariyle 472,45 mr TL oldu. Merkez Bankası haftalık verilerine göre, 25 Şubat itibariyle 469,89 mr TL düzeyinde olan kredi hacmi bir haftalık süreçte 2,56 mr TL artış gösterdi.
DÜNYADA ÖNEMLİ SATIRBAŞLARI
ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA (MENA) BÖLGESİ
· BM güvenlik konseyi, Libya’da sivilleri koruma amacıyla uçuşa yasak bölge oluşturulmasına yetki veren ve rejime yönelik yaptırımların daha da sıkılaştırılmasını öngören karar tasarısını kabul etti. 15 üyeli güvenlik konseyi, İngiltere, Fransa ve Lübnan tarafından hazırlanan karar tasarısını, 10 üyenin ''evet'' ve 5 üyenin ''çekimser'' oylarıyla kabul etti. Karar tasarısına, konseyin daimi üyelerinden Rusya ve Çin ile birlikte geçici üyeler Almanya, Hindistan ve Brezilya çekimser oy verdi.
· Kaddafi Bingazi yolunda… Libya´da Kaddafi yanlısı güçler ile muhalifler arasındaki çatışmalar devam ederken, Kaddafi´ye bağlı güçler Bingazi´ye doğru ilerliyor. Libya’da, Ecdebiye´nin de Kaddafi yanlısı güçlere geçmesinin ardından muhalifler Bingazi´ye sıkıştı. Libya ordusu da kısa bir süre önce Bingazi´deki halka isyancıların kontrolündeki yerlerden ve silah depolarından uzak durmaları konusunda uyarıda bulundu. Halka, bu alanları boşaltması için gece yarısına kadar süre tanındı.
· Yemen ve Bahreyn’de göstericilere ateş açıldı… Haftalarıdr devam eden gösterilerde Yemen ve Bahreyn polisi bugün göstericilere ateş açarak müdahale etti. Ortadoğu’da isyan ateşi Mısır’ın ardından önce Yemen’i sonra da Bahreyn’i sarmıştı. Her iki ülkede de eylemciler siyasal taleplerle haftalardır sokaklarda. Gösterileri bastırmakta güçlük çeken polis bugün ateşe başvurdu.
· Mısır ve Tunus’taki halk ayaklanmaları konusunda ortak tutum içinde olan ABD ile Türkiye’nin Libya’da yolları ayrıldı. ABD Başkanı Barack Obama, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin gitmesi gerektiğini açık açık söyledi. Washington, Libya hava sahasında uçuşa yasak bölge oluşturulmasını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi gündemine getirdi. Askeri müdahale seçeneği hâlâ masada. NATO üyesi olduğu için Türkiye’nin oyu kritik. Türk iş adamlarının, en başta da 15 mr dolarlık devam eden işi olan müteahhitlerin Libya’daki varlıklarının garantörü ise Kaddafi olduğu için işin içinde jeostratejinin ötesinde ekonomik kaygılar var.
ASYA
· G-7 üyesi ülkeleri yene ortak müdahale kararı aldı. G-7’nin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, Japonya´da yaşanan nükleer krizin global piyasalarda yarattığı paniği yatıştırmak için yene ortak müdahale kararı aldı. Kararın ardından ilk müdahale de Japonya Maliye Bakanlığı´ndan geldi. Türkiye saati ile 02.00 sıralarında başlayan müdahale ile dolar/yen paritesi 79.52 seviyesinden bu sabah 81.85 seviyesine kadar yükseldi.
· BoJ, piyasalara 5 trilyon yen daha aktardı… Japonya Merkez Bankası, piyasaları yatıştırma çabaları çerçevesinde dün piyasalara 5 trilyon yen (61 mr dolar) daha verdi. BOJ, Cuma günü yaşanan deprem ve tsunaminin finansal sistem üzerinde yarattığı olumsuz etkileri sona erdirmek için bu hafta piyasalara aynı gün operasyonları ile 28 trilyon yen daha vermişti.
· Japonya, deprem felaketinin yaralarını sarmak için borçlanmak zorunda kalacak. Japonya hazinesi, kaynak yaratmak için 10 trilyon yen, yanı yaklaşık 125 mr dolardan fazla acil durum tahvil satmayı planlıyor. Japonya'nın borçlanma planının, Japonya’nın kredi görünümünü zayıflatabileceği belirtiliyor.
· Japon fonlarının yurtdışında 342 mr dolarlık varlığı olduğu belirtiliyor.Bunların %58’i tahvil, %19’u ise hisse senetlerinde bulunuyor. ABD’nin 121 mr dolarla en fazla yatırım çeken ülke olduğu görülüyor. Japon fonlarının Avustralya’da 61 mr dolar, Euro Bölgesi’nde 42 mr dolar, Brezilya’da 35 mr dolar, Türkiye’de ise 1.7 mr dolarlık yatırımı var.
· Japon gıdalarında radyasyon korkusu… Japonya´da artan radyasyon seviyesi gıda güvenliğine dair endişeleri artıyor ve diğer ülkelerin Japonya´dan ithal ürünleri test etmesine sebep oluyor. Fakat olası bir yayılmanın en fazla etkisi Japonlar üzerinde olacak çünkü meyve, sebze et ve su ürünlerinin çoğu yurt içinde tüketiliyor. Hindistan ve Singapur´da regülatörler Japonya’da ithal edilen tüm taze ürünleri test etmeye başladı. Avrupa Komisyonu da üye ülkelere Japonya´dan gelen gıda ürünlerini daha yakından izlemeleri uyarısı yaptı.
· ABD’nin saldırısının bilançosu artıyor, şu ana kadar 35 ölü var. Pakistanlı yetkililer, ülkenin kuzeybatısındaki aşiretler bölgesinde Amerikan insansız hava aracının düzenlediği taarruzda ölenlerin sayısının 35´e yükseldiğini belirtti. Saldırıda sivillerin ve polislerin de öldüğünü bildirildi. Bölgeden isminin açıklanmasını istemeyen bir askeri yetkili ise ölenlerin çoğunun aşırı dinci militanlar olduğunu, ancak birkaç sivilin de saldırıda hayatını kaybettiğini belirtti.
· Çin nükleer tesis planlarını askıya aldı… Fukuşima nükleer tesisinde yaşanan sızıntı sonrasında Çin hükümeti yeni santrallerin onayını durdurdu, varolan inşaatların denetimini sıkılaştığı. Japonya´daki depremin Fukuşima nükleer tesisinde tetiklediği radyasyon tehlikesi ardından Çin, yeni nükleer enerji santrallerinin onay sürecini askıya aldığını açıkladı.
· Santral yakınındaki bölgede, radyasyon tehlikesi nedeniyle tedavi gördükleri hastanenin dışına nakledilen 14 yaşlı hasta öldü… Japonya´da Fukujima nükleer santrali yakınındaki bölgede, radyasyon tehlikesi nedeniyle tedavi gördükleri hastanenin dışına nakledilen 14 yaşlı hasta öldü. Fukuşima nükleer santralinde meydana gelen radyoaktif sızıntı ilk kurbanlarını aldı. Radyasyon tedavisi gören 14 hasta hayatını kaybetti.
· Fukushima Daiichi santralinin 30 kilometre ötesinde yüksek seviyede radyasyon tespit edildi. Bu seviyede radyasyona altı saat boyunca maruz kalmak bir insanın bir senede absorbe edebileceği güvenli radyasyon seviyesine eşit. Fukushima Daiichi santralinin 30 kilometre ötesinde yüksek seviyede radyasyon tespit edildi. Bu seviyede radyasyona altı saat boyunca maruz kalmak bir insanın bir senede absorbe edebileceği güvenli radyasyon seviyesine eşit.
· Japonya felaketi dünya tarihinde ilk 5’te yer alan felaketlerin toplamından daha çok hasar verecek. Bugüne kadar dünyada en yüksek sigortalı hasarın görüldüğü felaketler şöyle: 2005 Katrina kasırgası 62 mr dolar, 2008 Ike Kasırgası 18 mr 500 mn dolar, 1992 Andrew Kasırgası 17 mr dolar, 1994 Amerika depremi 15 mr 300 mn Dolar ve 2004 Ivan Kasırgası 13 mr 800 mn dolar. Görünen o ki Japonya’da yaşanan deprem ve tsunami felaketinde oluşacak sigortalı hasar, ilk beşteki olaylarda meydana gelen hasarın toplamını bile geçerek üç haneli rakamları bulacak. Bazı uzmanlar sigortalı hasarın 550 mr civarında olabileceğini söylüyor.
AVRUPA
· İspanya 4,1 mr Euro borçlandı… İspanya Hazinesi, dün düzenlediği 10 ve 30 yıl vadeli iki tahvil ihalesi ile toplam 4,13 mr euro borçlandı. Hazine, bu iki ihale ile 3,5-4,5 mr euro arasında bir borçlanma hedefliyordu. Nisan 2021 vadeli tahvil ihalesinde maksimum %5,179, ortalama %5,162 faizle 3,21 mr euro tutarında ihraç gerçekleştiren Hazine, Temmuz 2041 vadeli tahvil ihasinde ise maksimum %5,891, ortalama %5,875 faizle 911 mn euro tutarında satış yaptı. 10 yıl vadeli tahvilin önceki ihracında faiz %5,604, 30 yıl vadeli tahvilin 18 Kasım´da yapılan ihracında ise faiz %5.488 olmuştu.
· Portekiz´in çekirdek kamu sektörü bütçe açığı %70 azaldı… Portekiz devlet haber ajansı Lusa´nın isminin açıklanmasını istemeyen bir hükümet yetkilisine dayandırdığı haberine göre, Portekiz’in çekirdek kamu sektörü açığı 2011 yılının ilk iki ayında %70 civarında geriledi. Lusa´nın verdiği bilgiye göre, kamu sektörü açığı, yılın ilk iki ayında 1,24 mr eurodan 375 mn euro seviyesine geriledi. Portekiz Maliye Bakanlığı ise Ocak-Şubat dönemi bütçe gerçekleşmelerini Pazartesi günü açıklayacak.
· Fitch, BoE´nin notunu teyit etti… Fitch, İngiltere Merkez Bankası´nın uzun vadeli kredi notun AAA, kısa vadeli kredi notunu F1+ olarak teyit etti. Fitch ayrıca, Banka´nın borçlanma kağıdı ihraç programı çerçevesinde ihraç ettiği kıdemli sigortasız tahvillerinin notunu da AAA olarak yineledi. Fitch, BOE´nin kredi notunun Banka´nı İngiltere ve uluslararası finansal sistemdeki merkezi rolünü yansıttığını vurguladı.
· Portekiz´de muhalefet kemer sıkmaya karşı… Portekiz´de muhalefette bulunan Sosyal Demokratların (PSD) lideri Petro Passos Coelho, Portekiz devlet başkanı ile bugün yaptığı görüşmede, azınlık hükümetinin açıklamış olduğu en son kemer sıkma tedbirlerine karşı olduğunu ve bu konudaki duruşlarının geri dönülmez bir noktada bulunduğunu bildirdi. Coelho, hükümetin bu planlarını değiştireceklerini umduğunu vurguladı.
ABD
· Libor soruşturmasında BofA, Citi ve UBS de var… WSJ dünyanın en büyük 16 bankasının, Libor faizlerini manipüle yaptıkları gerekçesiyle incelendiğini yazdı. Dünyanın önde gelen 16 bankası uluslararası borçlanmalarda, kredi maliyetini belirleyen gösterge olarak kabul edilen libor oranında manipülasyon yaptıkları gerekçesiyle incelemeye alındı. ABD, İngiltere ve Japonya bankacılık otoriteleri 16 bankayı libor oranın belirlenmesinde ortak hareket etme konusunda anlaştıkları gerekçesi ile soruşturma kapsamına aldı. Bu 16 banka, İngiliz Bankacılık Birliği´ne libor oranın belirlenmesinde piyasa yapıcı bankalar olarak yardımcı oluyor.
· ABD´liler radyasyona karşı ilaç peşinde… Japonya´daki nükleer felaketin etkileri belirsizliğini korurken panik içindeki ABD vatandaşları Potasyum İyodid haplarına ulaşmak için ellerinden geleni yapıyorlar. FDA onaylı ilaçların distribütörlerinin stokları tükendi ve bir üreticisi bir hafta sonunda 250 bin paket satış yaptıklarını duyurdu. Açık artırma sitelerinde bir paketin fiyatı 200 dolara kadar yükseliyor, fiyatlar birkaç gün içinde %1900 arttı.
· ABD ham petrolünün varil fiyatı Bahreyn’de protestoculara yönelik sert müdahalenin bölgede gerginliği artırması üzerine yeniden 100 doları aştı. Petrolün yükselişinde Japonya’daki nükleer kriz ve Libya’daki iç karışıklıklar da etkili oldu. Petrol fiyatlarının yeniden toparlanmasında Ortadoğu’da gerginliğin artması etkili oldu. Şiilerin nüfusun büyük bölümünü oluşturduğu Bahreyn’deki gösterilerin dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan’a sıçrayacağı endişesi petrol fiyatlarının yönünü yukarıya çeviriyor.
· ABD´de TÜFE %0,5 yükseldi… ABD´de Şubat´ta tüketici fiyatları %0,5 yükseldi. Çekirdek tüketici fiyatları ise %0,2 arttı. Beklenti, tüketici fiyatlarının %0,5, çekirdek fiyatların da %0,1 yükselmesiydi. TÜFE yıllık 2,1, çekirdek TÜFE yıllık %1,1 yükseldi.
· ABD´de işsizlik başvuruları 16 bin azaldı… ABD´de işsizlik başvuruları 16 bin azalarak 285 bine düştü. Beklenti 389 bindi. Önceki haftanın başvuruları 401 bine revize edildi. Dört haftalık ortalama 386,250 seviyesinde gerçekleşerek Temmuz 2008´dne buyana görülen en düşük seviyede kaldı.
· ABD´de sanayi üretimi sürpriz düştü… ABD´de sanayi üretimi Şubat´ta %0,1 düştü. Beklenti üretimin %0,7 artmasıydı. Altyapı üretimindeki %4,5 sürpriz sonuçta etkili oldu. Ocak ayı sanayi üretimi %0,1 düşüşten %0,3 artışa revize edildi. Şubat´ta kapasite kullanım oranı da %76,4´den %76,3´e indi.
· ABD´de öncü göstergeler rekor seviyede… ABD´de Şubat´ta öncü göstergeler %0.8 yükseldi. Öncü Ekonomik Göstergeler endeksi 113.4 seviyesine yükselerek rekor kırdı. Beklenti endeksin %1 yükselmesiydi.
DİĞER
· Jacobsen: Şimdi Rusya’ya yatırım yapma zamanı… Saxo Bank´ın baş yatırım sorumlusu Steen Jacobsen, dünya genelinde hükümetlerin Japonya´da depremden zarar gören nükleer santralden yaşanan radyasyon sızıntısı sonrasında nükleer enerjiden endişe duymaya başladıkları ortamda, yatırımcıların büyük enerji potansiyeli nedeniyle Rusya´ya yatırım yapmayı düşünmeleri gerektiğini bildirdi.
· İsviçre ve Almanya’nın ardından Çin ve Venezüella da yeni nükleer yapımı için lisans vermeyeceğini açıkladı. Daha önce de İsviçre yeni santral yapmayacağını ve Almanya da 7 santralini kapatacağını açıklamıştı. OPEC, küresel petrol taleplerini ve arzını yeniden değerlendirecek. Nijerya Dışişleri Bakanı Odein Ajumogobia, "OPEC, şu anda arz tavanını değerlendiriyor. Son zamanlarda Kuzey Afrika'daki gelişmelerle birlikte, bu arzın artırılacağı yerler gözden geçirilecektir." dedi. OPEC'in en büyük 6. petrol üreticisi Nijerya, ham petrol üretimi kapasitesini günlük 2.5 mn varilden, 4 mn varile çıkarmayı hedefliyor.
ANADOLU YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)